Σε αίνιγμα για γερούς λύτες εξελίσσεται για την κυβέρνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τα στελέχη να μετρούν συνεχώς κεφάλια αλλά… τα «κουκιά» να μην βγαίνουν.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πιθανό, καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δεν θα στηρίξουν τις αλλαγές.
Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τις ψήφους, ωστόσο η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και κάποιοι από τους ανεξάρτητους, δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός.
Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία αλλάζει ουσιαστικά η δομή του νομοθετήματος.
Συγκεκριμένα, «έσπασε» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου και διαχωρίστηκε η διάταξη που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου από την κατανομή των εδρών και την διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στην Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει κόμματα όπως το ΚΚΕ να ψηφίσουν την διάταξη για την κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση πλήρους αναλογικής κατανομής των εδρών, διατηρώντας την ευχέρεια να καταψηφίσει την διάταξη με την οποία διατηρείται το 3% με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως το Μαξίμου δυσκολεύεται να διασφαλίσει τους 200 βουλευτές (τα 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα) αφού ακόμα και αν υπερψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ακόμα και η Χρυσή Αυγή, οι ψήφοι που συγκεντρώνονται είναι 195 ψήφοι.
Με την ψήφο του Αθ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗ.ΣΥ.) και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου, που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, οι ψήφοι φτάνουν τις 197.
Η σκοπιμότητα πίσω από το νόμο
Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 αλλά ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι η κατάσταση κυρίως στην οικονομία δεν επιτρέπει μακροχρόνιους σχεδιασμούς.
Μελετώντας τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες για την κοινή γνώμη έγινε προφανές στο κυβερνητικό επιτελείο πως αν γίνουν πρόωρες εκλογές το πιο πιθανό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος, ως εκ τούτου πείστηκαν να θυσιάσουν το μπόνους που πιθανότατα δεν θα είχαν.
Με αυτή την επιλογή το Μέγαρο Μαξίμου απέκτησε το επιχείρημα πως προώθησε μια πάγια θέση της αριστεράς, εν μέσω του φοροληστρικού ορυμαγδού του τρίτου μνημονίου.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ΝΔ θα δυσκολευτεί να κάνει κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους. Αλλά και να το πετύχει οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Για αυτό και η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια να φθάσει στις 200 ψήφους. Ο πρωθυπουργός πίστευε, με βάση τις πληροφορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η απλή αναλογική θα μπορούσε να διχάσει κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν πως η Φώφη Γεννηματά θα πει ναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι. Πόνταραν, ουσιαστικά, σε μια πιθανή διάσπαση του Κινήματος. Το μόνο που πέτυχαν όμως ήταν η διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Το ίδιο πίστευαν ότι θα συμβεί και με το Ποτάμι. Όπου έβλεπαν την προοπτική να αποσπάσουν τις ψήφους του Γρηγόρη Ψαριανού, του Σπύρου Λυκούδη και της Κατερίνας Μάρκου.
Σε ότι αφορά το πότε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, αυτό το ρυθμίζει το τελευταίο άρθρο που ορίζει ρητά πως αν η διάταξη για την κατάργηση του μπόνους πιάσει τις 200 ψήφους θα εφαρμοστεί άμεσα. Θα πρέπει δηλαδή εκτός της ρύθμισης να ψηφιστεί και αυτό.
Για τη ψήφο στα 17 δεν υπάρχει θέμα, καθώς αρκεί απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.