Πρόκειται για δέκα ονόματα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, με τη λίστα να περιέχει πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς των κυβερνήσεων περασμένων ετών. Ο λόγος για τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνη Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Παναγιώτη Πικραμμένο και Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, αν δεν συνδέονται με διαπιστωμένο ξέπλυμα χρήματος, είναι πιθανότατα παραγεγραμμένες αφού έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές του 2015 δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Αν και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που διερευνούν την υπόθεση από τα τέλη του 2016 έπεσαν πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, δεν έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες, καθώς αρμόδια για τέτοια ζητήματα είναι η ελληνική Βουλή.
Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρχουν ευθύνες για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, με το φάκελο να αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.
Οι εξελίξεις οδήγησαν ήδη στην πρώτη σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη διαβίβαση της δικογραφίας. Την ίδια ώρα, άμεση ήταν η αντίδραση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμενου, ο οποίος ανέφερε: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Η σύμπτωση
Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας αργά χθες το μεσημέρι στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Την ίδια στιγμή που οι τρεις εισαγγελείς έφεραν τη δικογραφία βρισκόταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος αποχώρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το κλιμάκιο των δικαστικών λειτουργών.
Αν και αρχικά δήλωσε ότι την επισκέφθηκε τυχαία για «προσωπική του υπόθεση», τελικά αναγκάστηκε να εκδώσει δελτίο Τύπου σχετικά με την επίσκεψη, ανατρέποντας τα όσα ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη έγινε «με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis, αλλά και προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, καθώς και το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς, ενώ δεν αποκλείεται στην εξέλιξη της έρευνας να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Εν τω μεταξύ από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διευκρινίστηκε ότι «ουδέποτε έλαβε μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αρειο Πάγο».
Η αρχή των ερευνών
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε «απόβαση» Ελλήνων εισαγγελέων, με επικεφαλής την προϊσταμένη του Τμήματος κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με στόχο να συλλέξουν στοιχεία για την υπόθεση της Novartis, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Το ταξίδι στις ΗΠΑ είχε στόχο τη συλλογή στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες αποκάλυψαν το σκάνδαλο. Μάλιστα, έχουν ληφθεί καταθέσεις από μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και ιδιωτών ώστε να προωθούν τα φάρμακά της.
Ενδεικτικό της κινητοποίησης των Αρχών και των νέων στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δύο εισβολές από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση, ενώ έγινε έλεγχος ακόμη και σε πρόσφατη εκδήλωση της εταιρίας, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ύποπτη χρηματοδότηση ή άλλη παρατυπία. Για τη διερεύνηση του πολυπλόκαμου σκανδάλου της Novartis είχε δοθεί εντολή συνολικού φορολογικού ελέγχου στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, διάστημα για το οποίο έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί, αφού πολλά από τα στελέχη της εταιρίας βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών. Μεταξύ των προσώπων τα οποία ερευνήθηκαν μέσω της φορολογικής οδού για τυχόν καταβολές και σε γιατρούς βρίσκονται και τα δύο στελέχη της Novartis, τα οποία έχουν καταθέσει αγωγή στις ΗΠΑ και έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στην αποκάλυψη του κυκλώματος δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών και ιατρών.
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχει μπει οτιδήποτε αφορά στην πορεία της εταιρίας στην Ελλάδα από το 2006 και μετά. Εχουν αναζητηθεί παλιές δικογραφίες που φαίνεται πως υπάρχουν αλλά κατέληξαν στο αρχείο, αλλά και πορίσματα ειδικών της υγείας που, αν και πραγματοποιήθηκαν, δεν έφτασαν ποτέ στη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έρευνα που είχε διαταχθεί το 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) λίγες μέρες αργότερα. Επρόκειτο για ένα πόρισμα 8 σελίδων που, όπως φαίνεται, δεν κατέγραφε τίποτε το ουσιαστικό. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει επίσης έρευνα, το πόρισμα της οποίας φαίνεται να υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απέγινε τελικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]