Κι αυτό διότι, ενώ η κυβέρνηση έχει ρίξει επανειλημμένως «άκυρο» στο αυτονόητο δικαίωμα του δανειολήπτη και των εγγυητών, ιδιωτών δηλαδή, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου, στο οποίο εμπλέκονται, με προτεραιότητα έναντι των funds, τώρα προωθεί αυτή τη δυνατότητα για λίγους. Κατ’ αρχάς, για τους στρατιωτικούς, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτή την «πόρτα» και για άλλους δημόσιους και μόνο υπαλλήλους.
Επί της ουσίας, το σχέδιο Καμμένου -εμμέσως πλην σαφώς- δίνει το δικαίωμα προτεραιότητας στο δανειολήπτη. Η εξαγορά, στην τιμή που θα το πουλούσαν οι τράπεζες στα funds, θα γίνει από τον ΑΟΟΑ και τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια τα στελέχη των Ε.Δ. θα μπορούν να πάρουν πίσω το δάνειό τους στην παραπάνω τιμή.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία με την καταγραφή των δεδομένων για τα δανειακά προϊόντα που έχουν λάβει τα στελέχη και το προσωπικό από όλα τα επιτελεία. Μάλιστα η πρωτοβουλία κατά τα λεγόμενά του περιλαμβάνει και ορισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμη και καταναλωτικά.
Απαντώντας ο κ. Παπαδημητρίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τη συγκεκριμένη ενέργεια, τόνισε πως «θα χρειαστεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα ο ιδρυτικός νόμος του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και να προστεθεί στις δραστηριότητές του η εξαγορά δανείων, είτε απευθείας είτε μέσω ίδρυσης ανώνυμης εταιρίας». Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στη σύσταση Α.Ε., ο νόμος Σταθάκη προβλέπει μία σειρά κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται, που επί της ουσίας δεν την καθιστούν εύκολη υπόθεση.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι εταιρίες που συμμετέχουν σε αγοραπωλησίες-διαχείριση δανείων πρέπει να εδρεύουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, να ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, καθώς και σε εταιρίες που εδρεύουν σε τρίτες χώρες χωρίς μάλιστα υποκατάστημα στην Ελλάδα, και το ύψος του μετοχικού τους κεφαλαίου να είναι κατ’ ελάχιστο 100.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων, και όσων έχουν ποσοστό άνω του 10%. Μεταξύ άλλων έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δάνεια με σκοπό την αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε πως είναι υπό μελέτη το ενδεχόμενο επέκτασης μιας τέτοιας ενέργειας σε άλλους δημόσιους φορείς «…με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ούτε και ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Στην ερώτηση πάντως του κ. Κωνσταντινόπουλου εάν αυτό μπορεί να γίνει από όλα τα υπουργεία που διαθέτουν σχετικούς Οργανισμούς και έτσι να εξαγοράσει το υπουργείο Παιδείας τα δάνεια των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Υγείας τα δάνεια των γιατρών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, ο υπουργός Οικονομίας κράτησε αποστάσεις λέγοντας πως «εγώ δεν είπα ότι όλα τα υπουργεία μπορούν να το κάνουν αυτό».
«Τίθενται πρακτικοί λόγοι», όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στον «Ε.Τ.», εξηγώντας πως δεν έχουν όλα τα υπουργεία ταμεία που θα μπορούσαν να προωθήσουν μία τέτοια πρωτοβουλία.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν πως δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη κρούση από κάποιο άλλο υπουργείο ή δημόσιο φορέα, γεγονός που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων.
Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στον «Ε.Τ.»
Επρόκειτο για έμμεση εφαρμογή του δικαιώματος του δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του, που δυστυχώς δεν αποτέλεσε σχετική διάταξη στο νομοθέτημα που προβλέπει την πώληση των δανείων. Ας ελπίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί πλέον ευθέως σε όλους τους ανυπαίτιους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και βρίσκονται σε δυσχερή θέση, με δεδομένο μάλιστα ότι σε λίγες ημέρες, την 21η-2-2018, οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά. Εξάλλου, σημαντική είναι και η κινητοποίηση των δήμων της χώρας, οι οποίοι διά μέσου το κεντρικού τους οργάνου, την ΚΕΔΕ, ερευνούν κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αρωγοί στους δημότες τους.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]