Η επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα αρχικά σήμερα στην Αθήνα και εν συνεχεία αύριο στα Σκόπια θα σηματοδοτήσει “τυπικά” την έναρξη των απευθείας συνομιλιών των δυο χωρών για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτά συμφωνίας.
Μια βήμα- βήμα διαδικασία που θα οδηγήσει, όπως προσδοκούν Τσίπρας και Ζάεφ, στη δημιουργία των αναγκαίων και ικανών συνθηκών και στις 2 χώρες για την επίλυση της 25ετούς εκρεμμότητας και “διαμάχης”.
Ο κ. Νίμιτς θα έχει στις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά , αφού προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο. Ακριβείς πληροφορίες για το τι κομίζει ο Νίμιτς σε σχέση με το όνομα και τον οδικό χάρτη για τη συμφωνία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ωστόσο διαρροές και σενάρια για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το “πακέτο Νίμιτς” ως προς το όνομα και την διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Ως προς το όνομα εμφανίζονται να υπάρχουν στο τραπέζι πέντε προτεινόμενες εναλλακτικές : Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Κι αν η συμφωνία στο όνομα δείχνει θεωρητικά εύκολη καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία η εξάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ζοραν Ζάεφ που στηρίζεται στις ψήφους του μεγαλύτερου αλβανόφωνου κόμματος της ΠΓΔΜ δεν έχει την αναγκαία πλειοψηφία για να μπορεί στην παρούσα στιγμή να προχωρήσει είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τη συμφωνία για το όνομα στην αλλαγή των αλυτρωτικών προβλέψεων του Συντάγματος των Σκοπίων.
Κι αυτό έχει διαμυνηθεί με σαφήνεια στον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος και έχει αποφύγει όταν μιλάει για την ανάγκη να κλείσει κάθε παράθυρο αλυτρωτισμού να θέσει ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος. Κάτι που έκανε εν μέρει το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα πάει.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]