Στις 15:00 ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτο μίνι υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη και όλη την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Στη σύσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ.
Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τον οποίο και ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και ονοματολογικού.
Στις 18:30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Αύριο ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε κατ’ιδίαν συναντήσεις που θα έχει μαζί τους.
Μητσοτάκης σε Τσίπρα για το Σκοπιανό: Είναι αργά για ενημέρωση
Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρευρεθεί στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Νεότερες ωστόσο πληροφορίες, κάνουν λόγο για πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να δώσει το «παρών» στις συναντήσεις οι οποίες θα είναι κατ ιδίαν προκειμένου να διαπιστώσει εάν η θέση που φέρνει η κυβέρνηση είναι ενιαία και δεν διαχωρίζει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των Σκοπίων, ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
Όπως έλεγαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για λόγους «θεσμικής τάξης» ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ αλλά και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σε διπλωματικό επίπεδο.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στη ΝΔ περιμένουν να οριστεί το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο επιμένουν στην αρχική τους αντίδραση ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Μάλιστα, πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό.
Προβληματισμός στην κυβέρνηση
Πάντως αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η αυξανόμενη λεκτική ένταση ανάμεσα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με εκατέρωθεν πυρά τα τελευταία 24ωρα. Στην «επιθετική ρητορική» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με εξίσου υψηλούς τόνους – όπως φάνηκε από την περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου – οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.
Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι στο Νταβός συντελέστηκε πρόοδος στο Σκοπιανό, με εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης, προαναγγέλλοντας έτσι την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάθιου Νίμιτς έσπευσε να βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφτεί τα Σκόπια, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Το Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχυ για το Σκοπιανό
Εικόνα κινητικότητας και αναμονής εξελίξεων σε Σκοπιανό και ελληνοαλβανικές σχέσεις συντηρεί η κυβέρνηση, μετά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα στο Νταβός.
Σημειώνεται ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία αναμένουν να εισέλθουν σε τροχιά ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα μεν Σκόπια σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., η δε Αλβανία στην Ε.Ε.
Με το αφήγημα περί «εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο», ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν βάλει μπροστά ένα παράλληλο αφήγημα, αυτό της «αποτελμάτωσης των εθνικών θεμάτων», για να δείξει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι έχει την ικανότητα να χειριστεί τέτοια ζητήματα, να προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι του διεθνούς παράγοντα, ΗΠΑ και Ε.Ε., που θα ανανεώσουν τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσωπό του.
Στο Σκοπιανό, πέραν της κυβερνητικής αισιοδοξίας ότι «μετά από χρόνια ανοίγει γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών» και των εκατέρωθεν κινήσεων καλής θέλησης, κυριαρχεί θολό τοπίο.
Η βασική πρόβλεψη κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά των Σκοπίων είναι δύσκολο ως απίθανο να υπάρξει συμφωνία. Ενδεχομένως το αντίθετο να λένε και οι Σκοπιανοί κυβερνητικοί παράγοντες. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να δείξει ότι κάτι κινείται με πρωτοβουλία της, να πείσει ότι από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί και αν υπάρξει νέο αδιέξοδο να μην το χρεωθεί.
Με αυτά ως δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο συνεχίζονται, αλλά η εικόνα που επικρατεί είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάτι στα χέρια του ώστε να ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης στην Αθήνα. Ισως κάτι τέτοιο προκύψει μετά τις συνομιλίες που θα έχει ο Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη Τρίτη 30/1 έως Πέμπτη 1/2 σε Αθήνα και Σκόπια. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, αν ο ειδικός διαμεσολαβητής εκ μέρους του ΟΗΕ μείνει στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων της Νέας Υόρκης, δύσκολα θα υπάρξει σύντομα «λευκός καπνός» στο Σκοπιανό.
Στο εσωτερικό, ωστόσο, το παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει σιωπήσει εδώ και ημέρες. Τους ΑΝ.ΕΛ. εκπροσωπεί σε αυτή τη φάση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος σε κάθε του δημόσια παρέμβαση και πριν καν ερωτηθεί απαντά ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης καλούν τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. να αλλάξουν στάση, λέγοντας πως αν ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έρθει στη Βουλή και υπερψηφιστεί, τότε η συμφωνία θα είναι νόμος του κράτους και αν ο κ. Καμμένος δεν συμφωνεί με το νόμο, θα παρανομήσει…
Κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα στο Νταβός. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Αλβανία προετοιμάζουν συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει το δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αλβανία, ώστε να προωθηθούν τα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ανάμεσά τους και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]