«Πλήρωσαν γύρω στα 70 εκατ. λιγότερα από ό,τι θα πλήρωναν με το παλιό σύστημα, αλλά με το σύστημα Σαμαρά Βενιζέλου θα είχαν πληρώσει 400 εκατ. παραπάνω […]. Βέβαια οι μεγάλοι παραγωγοί πλήρωσαν περισσότερα και εδώ πρέπει κάτι να κάνουμε και θα το κάνουμε μόλις τελειώσει η ιστορία με τα μνημόνια» είπε ο κ. Τσιρώνης, εξηγώντας ότι «ο αγρότης έχει κρυφά έξοδα, που με το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει και έτσι εμφανίζονται κάποιοι με μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά που στην πραγματικότητα έχουν».
«Σιγά σιγά τα περισσότερα προβλήματα αρχίζουν και λύνονται. Σέβομαι τις κινητοποιήσεις, αλλά από εκεί και πέρα να δούμε πόσοι είναι» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να νοικοκυρευτούμε κι αν νοικοκυρευτούμε κάποια στιγμή όλοι θα φορολογούνται γι’ αυτά που βγάζουν».
Σε ό,τι αφορά τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι «υπάρχει κατάρρευση του συνεργατισμού, εξαιτίας του πελατειακού κράτους και της κομματοκρατίας», επισημαίνοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση».
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι αγρότες δεν αναγνωρίζουν τα θετικά νομοθετήματα. Το θέμα είναι ότι όταν υπάρχει ένας συνεταιρισμός, όπως π.χ. στο Ωραιόκαστρο, ο οποίος χρωστάει και δεν μπορεί να εκκαθαριστεί και όποιος μπει εκεί πρόεδρος για να τον εξυγιάνει βρίσκεται ξαφνικά με κλειδωμένους τους λογαριασμούς […] είναι ένα ζήτημα πλέον οι συνεταιρισμοί με χρέη» είπε, εκτιμώντας ότι «αυτό το ζήτημα θα λυθεί μόνο με έναν τρόπο».
«Θα έπρεπε να υπάρχει μία αναπτυξιακή τράπεζα στην Ελλάδα -μας έλειψε πάρα πολύ ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αγροτικής τράπεζας- που να μπορεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα, τα οποία επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά είναι ορθά και είναι βιώσιμα, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής ικανότητας που θα έχουν. Στην Ιταλία είναι οι λεγόμενες ηθικές τράπεζες που χρηματοδοτούν ανθρώπους, που μπορεί να είναι υπερχρεωμένοι, αλλά μία καλή ιδέα, ένα καλό καινούριο ξεκίνημα, το χρηματοδοτούν. Δεν αξιολογούν το πόσες εγγυήσεις υπάρχουν, αλλά το αν η ιδέα που κατατίθεται είναι βιώσιμη, έτσι μπορεί ένας συνεταιρισμός, που είναι υπερχρεωμένος, να βρει χρηματοδότηση και να ξεκινήσει ξανά, αν έχουμε αλλαγή καταστατικού της αναπτυξιακής τράπεζας», εξήγησε.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα διευκρίνισε πως εντός των ημερών οι υπηρεσίες του υπουργείου ολοκληρώνουν την επεξεργασία του και θα τεθεί σε μεγάλη διαβούλευση «γιατί είναι σύνθετο ζήτημα και πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]