Σύμφωνα με πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές- οι δύο άνδρες έχουν συζητήσει και τη συμμετοχή του κ. Τσακαλώτου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση -κατόπιν αιτήματος του υπουργού Οικονομικών- χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση από τον πρωθυπουργό.
Η παραμονή του κ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών δεν αφορά μόνο τη βούληση των θεσμών, που όντως επιθυμούν την παραμονή του στη θέση του υπουργού και βασικού διαπραγματευτή και στην τέταρτη αξιολόγηση και την έχουν μεταφέρει στο Μαξίμου.
Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, η οποία έχει περάσει από διάφορα στάδια. Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε δύσκολη εσωκομματική θέση καθώς τα έχει «σπάσει» με τους 53+, οι οποίοι του καταλογίζουν στο παρασκήνιο ταύτιση με την ηγετική ομάδα του Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα. Αποφάσεις, με την τυπική έννοια του όρου, δεν έχουν ληφθεί, στελέχη με επιρροή στην κίνηση των 53+ θεωρούν ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει διαχωρίσει τη θέση του από την κίνηση. Επόμενη κίνηση από την πλευρά των 53+ ήταν να προσεγγίσουν στελέχη όπως ο κ. Νίκος Φίλης, ο κ. Νίκος Ξυδάκης κ.ά., που διατυπώνουν πιο διακριτό λόγο, με εμφανείς αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Η εξέλιξη αυτή έφερε τον κ. Τσακαλώτο ακόμα πιο κοντά στο Μαξίμου. Αποτελεί ερώτημα το αν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με στελέχη κοντά στον κ. Τσίπρα, όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το deal Τσίπρα – Τσακαλώτου είναι ήδη σε ισχύ και σημειώνουν ότι «θα επιβεβαιωθεί στον ανασχηματισμό, που πλέον μετράει μέρες».
Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για διενέργεια ανασχηματισμού μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την ένταξη στην τελική ευθεία έως το τυπικό τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, που περιλαμβάνει και την τέταρτη αξιολόγηση.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται πολλές και σημαντικές αλλαγές, αλλά λίγες και στοχευμένες. Δεν αναμένονται αλλαγές σε τομείς όπου «τρέχουν» ήδη κεντρικές πολιτικές ή η κεντρική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Οι σίγουροι και οι υπ’ ατμόν
Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον κ. Τσακαλώτο που παραμένει, δεν αναμένεται μετακίνηση ούτε του κ. Γιώργου Χουλιαράκη. Φαίνεται επίσης ότι δεν μετακινούνται ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο κ. Νίκος Κοτζιάς, στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι παραμένει το δίδυμο Ξανθού – Πολλάκη, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας, το Μαξίμου αξιολογεί με μεγαλύτερο βαθμό τον υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση, από τον υπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον οποίο ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις απομάκρυνσής του ή μετακίνησής του σε άλλο, πιο επιτελικό πόστο. Αν αυτό συμβεί, τότε πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η αναβάθμιση του κ. Χαρίτση και όχι η επιστροφή του κ. Γ. Σταθάκη στα προηγούμενά του καθήκοντα, του οποίου η καρέκλα στο υπουργείο Ενέργειας δείχνει να «τρίζει», σε αντίθεση με αυτή του κ. Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος μάλλον παραμένει.
Στη θέση της παραμένει και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, με τις αλλαγές στο υπουργείο να αναμένονται στις θέσεις των αναπληρωτών και των υφυπουργών, όπως αναμένεται να συμβεί και σε άλλα υπουργεία.
Υπ’ ατμόν θεωρούνται δύο πρόσωπα, αυτό του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και αυτό της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Στην πρώτη περίπτωση, για τη θέση -αν καλυφθεί και δεν αφομοιωθεί με δομική αλλαγή από άλλο υπουργείο π.χ. το Εσωτερικών- αναμένεται να επιστρατευθεί μη πολιτικό πρόσωπο, καθώς ουδείς βουλευτής ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πρόθυμος να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού. Τόσο σε ό,τι αφορά το πρόσφατο παρελθόν και το παρόν των άθλιων συνθηκών διαβίωσης όσο και το μέλλον της ενδεχομένης αύξησης των ροών εισόδου μεταναστών στη χώρα και των εξονυχιστικών ελέγχων στην αξιοποίηση ή μη των κονδυλίων που έχει διαθέσει η Ε.Ε. για αυτόν το σκοπό στην Ελλάδα από το 2015.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου να διατηρεί τη θέση του, αν δεν υπάρξει θύμα εσωκομματικών ισορροπιών που ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να τηρήσει υπουργοποιώντας άλλον βουλευτή. Δύσκολα θα συνεχίσει στο υπουργείο ο κ. Τσιρώνης, ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ενώ εκτός υπουργείου Παιδείας αναμένεται να τεθεί ο κ. Ζουράρις. Σε αυτήν την περίπτωση, αντικαταστάτης του κ. Ζουράρι αναμένεται να είναι στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως στη θέση της δείχνει να παραμένει και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά.
Πρωθυπουργός υπό ομηρία και εκλογική πίεση
Τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το κλίμα εντός της κυβέρνησης και τις ασκήσεις ισορροπίας του πρωθυπουργού είναι δύο:
Πρώτον, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πηγαίνει σε λίγες και στοχευμένες αλλαγές, ακόμα και αν επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος, στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την αδυναμία του πρωθυπουργού να επιβληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες.
Δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας δεν προχωρά σε ευρείες αλλαγές που ενδεχομένως τις έχει ανάγκη για να φρεσκάρει το πρόσωπο της κυβέρνησής του, επειδή η διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο του 2018 έχει πολλές πιθανότητες και το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει πολύ καιρό προσαρμογής στη διάθεσή του.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]