Για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, απαιτούνται 200 ψήφοι. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι 200 μπορεί να προκύψουν οριακά, ακόμη και στην περίπτωση που ΝΔ- ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ δεν δώσουν θετική ψήφο. Σε διαφορετική περίπτωση ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, όχι όμως τέτοια που να οδηγήσει στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές.
Νέα Δημοκρατία: Εκλογικός νόμος-οπερέτα
«Ο εκλογικός νόμος – οπερέτα όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα κάνει πολύ κακό στην πατρίδα μας», λένε στη ΝΔ.
Σημειώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση και στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες και ουσιαστικές που να φέρνουν αποτελέσματα, ενώ η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων είναι συνταγή αποτυχιών.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας.
«Είναι μια λανθασμένη επιλογή, αυτήν τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία. Στις δύσκολες αυτές ώρες, χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές, ξεκάθαρες αποφάσεις. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας. Η προσφυγή της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στην απλή αναλογική, μοιάζει με πολιτική σωσιβίου», συμπληρώνουν.
Προσθέτουν ότι η απλή αναλογική εξυπηρετεί τρεις στόχους της κυβέρνησης:
«Πρώτον, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.
Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο, βάζει τη χώρα σε μια δύνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο στις παρούσες δραματικές, για όλους τους πολίτες, οικονομικές συνθήκες».
Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα, η απλή αναλογική θα σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να συμμαχήσουν σίγουρα τα δυο πρώτα κόμματα. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ωστόσο, τόσο εμείς ως Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα ακυβερνησία, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία -μια χώρα και αυτή με οικονομικά προβλήματα- η οποία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις (20 Δεκεμβρίου 2015 και 26 Ιουνίου 2016) δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αξίζει να τονιστεί, ότι στην περίπτωση εκείνη που τα δυο πρώτα κόμματα σχημάτιζαν κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πιθανό ή Χρυσή Αυγή να ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας μας. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Και με αυτήν τη θέση προχωράμε στο δημόσιο διάλογο. Από εκεί και πέρα, βέβαιοι για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων. Όλα αυτά θα φανούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκεί θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την κυβέρνηση», υπογραμμίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γεννηματά: Δεν συγκεντρώνει συναίνεση η κυβερνητική πρόταση
Με 3 «ναι» και ένα «όχι», απάντησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στην πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή εκλογικού νόμου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι συμφωνεί με την ψήφο στα 17, με την διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3% και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Συμφωνεί επίσης με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά όχι εντελώς, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση. Σημειώνει επίσης ότι επιθυμεί την ψήφο της ομογένειας και προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία με 5 σημεία:
– Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
– Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
– Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
– Ψήφο στα 17
– Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Η Φώφη Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς δεν έχει την ευρύτερη αποδοχή. Παράλληλα, επιτίθεται στην ΝΔ ζητώντας της να μην επιμείνει στην διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που είναι «ληστρικό και εκτός τόπου και χρόνου» όπως σημειώνει.
«Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α» σημείωσε επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ποτάμι: Θεσμικό έγκλημα
«Θεσμικό έγκλημα» χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο το Ποτάμι.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση δεν δίνει δικαίωμα ψήφου στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και τους ομογένεις.
«Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο», αναφέρει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και προσθέτει:
«Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία.
Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
«Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους 17άρηδες που θέλουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές», καταλήγει η ανακοίνωση.
Λεβέντης: Το «Ναι» του Τσίπρα
Θετική στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο εμφανίστηκε η Ενωση Κεντρώων.
«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:
«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».
«Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης».
Απαντώντας δε σε αυτούς που εμφανίζουν την ΕΚ «ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός».
Σημειώνει επίσης ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».