«Εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Δεν είναι από αυτούς που άλλα υπογράφουν και άλλα εννοούν, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή από αυτούς που συμφωνούν και τελικά υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη. Νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε λύση προβλημάτων. Ομως η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», είπε ο κ. Καμμένος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Μαξίμου αλλά και τα όσα είπε μία ημέρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Euronews, ότι «εφόσον βρεθεί λύση, ο κ. Καμμένος δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».
Πιστός στη γνωστή τακτική της προσπάθειας εντυπώσεων, μεταφοράς ευθυνών και στρεψοδικίας κάθε φορά που έρχεται σε δύσκολη θέση, ο υπουργός Αμυνας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ακόμα: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι μια σημαντική ημέρα, είναι η μέρα που ο Κ. Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ και καλώ τον Κ. Μητσοτάκη να του πω ότι θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύεται το θέμα. Εχουμε μπροστά μας δύο αποφάσεις: η μία είναι η απόφαση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η άλλη του Βουκουρεστίου». Μετά από αυτά, η επανάληψη από τον κ. Καμμένο ότι επιμένει στη θέση του για μη αποδοχή του όρου Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία που θα προταθεί και θα συμφωνηθεί από την κυβέρνηση έχει πλέον σχετική σημασία. Οπως μάλιστα επιμένουν οι πληροφορίες από τη σύσκεψη, τα πράγματα ήδη δρομολογούνται, με τον ίδιο να έχει δώσει «πράσινο φως» και να ελπίζει, όπως δήλωσε, «η λύση που θα δοθεί να εξασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα».
Πριν από τον κ. Καμμένο, την αισιοδοξία του για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας ότι στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες: «Φέτος είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες. Με ορθές και δίκαιες λύσεις». Εξειδικεύοντας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «σχετικά με το ονοματολογικό της FYROM, η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται μια σύνθετη ονομασία και τάσσεται υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και με κάθε πολίτη. Δεν θέλουμε τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν το μέλλον του τόπου μας».
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έρθει στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπούγιαρ Οσμάνι και θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η έναρξη των συζητήσεων και οι βάσεις για τις διαβουλεύσεις αναμένεται να μπουν στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Εκεί έχει κλείσει το ραντεβού των δύο διαμεσολαβητών, του Ελληνα πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη και του Σκοπιανού Βάσκος Ναούμφσκι με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν επιβεβαίωναν – χωρίς να αποκλείουν- συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον νέο πρόεδρο των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιη ούτε η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού.
Θεωρώντας λυμένο θέμα ή ακριβέστερα μη θέμα τη στάση Καμμένου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει το πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και σε αυτό στοχεύει η επανάληψη του ερωτήματος «αν και κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως εκείνη είχε διαμορφωθεί το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Δηλαδή, για τη λύση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων», την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εθνική γραμμή» και εμφανίζεται να στηρίζει.
Στη διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, πλην του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελευθέρου Τύπου