Η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε σε αυτή την ενέργεια προκάλεσε νέα ερωτηματικά αφενός για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι του Τούρκου προέδρου από την κυβέρνηση και ποιες είναι αυτές, ενώ για άλλη μία φορά φάνηκε ότι τα περί προστασίας των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης ισχύουν μόνο στα χαρτιά. Την ίδια στιγμή, οι απαράδεκτες νέες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την ίδια υπόθεση, έφερε ξανά στο προσκήνιο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έντεκα τέως πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας αντέδρασαν για να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. ότι «οφείλει να σεβαστεί την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου και τους διεθνείς κανόνες», σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές», ενώ υπενθυμίζουν ότι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου απαρτίζεται μετά από απόφαση της κυβέρνησης από δύο εν ενεργεία διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».
Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε την κυβέρνηση να προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες όμως δεν απάντησαν επί της ουσίας: «Η κυβέρνηση έκανε αίτηση ακύρωσης χορήγησης πολιτικού ασύλου του Τούρκου αξιωματικού για να είναι η Δικαιοσύνη αυτή που θα αποφασίσει εάν οι οχτώ Τούρκοι θα υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, και όχι για την έκδοσή τους, καθώς δεν θα εκδοθούν βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου», δήλωσε ετεροχρονισμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε τη σχετική αίτηση (ασύλου), την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας» και κατέληξε: «Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
«Οι τρομοκράτες που απελευθερώσατε σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί δεν μπορεί να υπάρξει μια χώρα που θα σας προστατεύσει», ανέβασε στο twitter ο Τούρκος πρωθυπουργός Τσαβούσογλου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην Ελλάδα: «Δεν έχετε αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ (σ.σ.: η οργάνωση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν) που αφήνετε ελεύθερο (…), δεν είναι επωφελής για κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί. Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες, προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη», απάντησε με non paper η κυβέρνηση, ενώ οξείες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
«Οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται», τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Β’ Αθήνας της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος. Προσέθεσε δε πως προσφέρουν έτσι πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα τους, καθώς «επιβεβαιώνουν όλους εκείνους στην Ευρώπη και αλλού που πιστεύουν ότι η σχέση της Τουρκίας με τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία είναι σχέση ιδιαίτερα προβληματική».
«Είναι πραγματικότητα: Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς. Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: Ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες σήμερα έκανε το “καθήκον” του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των “κεντρώων πατριωτών”, αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους. Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο αρμόδιος τομεάρχης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Οι Τούρκοι διατυπώνουν πρωτοφανείς απειλές σε βάρος της Ελλάδας.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όφειλε να είχε διαμορφώσει εκείνο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων και ερεισμάτων που θα απέκλειε κάθε απειλή από την Τουρκία ή από οποιονδήποτε άλλο εν δυνάμει εχθρικό παράγοντα. Η σπουδή της κυβέρνησης να προσβάλει με ένδικα μέσα την απόφαση χορήγησης ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό ελάχιστες ώρες μετά την έκδοσή της προκαλεί την όχι απλώς αλγεινή, αλλά οδυνηρή εντύπωση είτε ότι έχουν αναληφθεί ανομολόγητες δεσμεύσεις είτε ότι υπάρχει φόβος και υποτέλεια. Σε κάθε περίπτωση η ΔΗ.ΣΥ. θεωρεί τις απειλές Τσαβούσογλου αποτέλεσμα θρασυδειλίας και εκτός ευρωπαϊκού πνεύματος και η Ελλάδα προφανώς τις αποκρούει».
«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Ελληνες πολίτες ούτε τους Ελληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Απάντηση Παυλόπουλου
Το κλίμα νέας έντασης και οι απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού προκάλεσαν αντίδραση και από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος δήλωσε: «Ο ρόλος μας είναι ιστορικός ακόμα και στους γείτονές μας. Οταν παρεκτρέπονται, οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο. Η εκτίμηση στη χώρα είναι μεγάλη, όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, και θα το δείξουμε». Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αυτές τις δηλώσεις σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος σε έναν σύντομο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του είπε: «Να προσέξετε μήπως επί των ημερών σας παραδοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Αυτό το στίγμα θα είναι πολύ χειρότερο από τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης για το Κυπριακό». Πρόσθεσε μάλιστα: «Επειδή σας έχω μεγάλη εκτίμηση και έχουμε οικογενειακή φιλία, δεν θέλω να χρεωθείτε με τέτοιο στίγμα». Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τη θέση που εξέφρασε ο κ. Λεβέντης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου