Που βρίσκεται στην Ελευσίνα των μεγάλων εργατικών και κοινωνικών αγώνων, την Ελευσίνα με τη μακρά παράδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κομμουνιστές δημάρχους (Λεβέντης, Αμπατζόγλου).
Οι πολίτες της Μάνδρας και της Ελευσίνας να μην αισθάνονται κάτοικοι της «πίσω αυλής» της πρωτεύουσας
«Έχουμε το χρέος να είμαστε εδώ με τους κατοίκους της Μάνδρας και της Ελευσίνας», τόνισε στη συνέχεια. Για να μην αισθάνονται κάτοικοι της «πίσω αυλής» της πρωτεύουσας πολίτες β’ κατηγορίας.
Σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος η Δυτική Αττική
«Η περιοχή της δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος», υποστήριξε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Ήταν και είναι ακόμα το μέρος των φτωχών. Το κρυφό σημείο της περιόδου της ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και το μαλακό υπογάστριο της κρίσης», πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Τσίπρα, «στη δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια.
Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».
Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω
«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση», ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ελευσίνα.
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Αλλά και σε αυτούς που, όπως είπε, τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρες προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού.
«Γιατί έχουνε όνομα οι ένοχοι», κατέληξε.
«Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί», είπε ο Α. Τσίπρας για τον Α. Σαμαρά
Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά πρωτίστως, αλλά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δευτερευόντως, εξαπέλυσε από την Ελευσίνα ο πρωθυπουργός.
Σε μια παρενθετική αναφορά του, μίλησε για το «θράσος» κάποιων, φέρνοντας το παράδειγμα του «πρώην πρωθυπουργού», γιατί δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί, «ούτε γιατί έστειλε την οικονομία στα βάθη, ούτε γιατί έστειλε την ανεργία στα ύψη, ούτε γιατί επέβαλε ζούγκλα στα εργασιακά, ούτε γιατί χάιδευε τη Χρυσή Αυγή, ούτε γιατί έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο».
Και διερωτήθηκε γιατί, αφού τα έκανε τόσο καλά η ΝΔ, γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αλλάζει το κόμμα του εκ βάθρων.
Πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες δεν θα μείνουν «ορφανές»
Μιλώντας για την τραγωδία της Μάνδρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να θέσουν υπ’ όψιν της κυβέρνησης το πόρισμά τους.
«Και εκεί οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι», διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο κ. Τσίπρας, που άκουσε με ικανοποίηση τη δέσμευση αυτή.
Οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι καλύτεροι από πριν
Μιλώντας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, και μετά από κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων», έχει καθαριστεί το οικοσύστημα με βάση ό,τι ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Επικαλούμενος δε, τις μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι περιβαλλοντικοί, χημικοί και βιολογικοί δείκτες «είναι καλύτεροι σε σχέση με πριν».
Με αφορμή μάλιστα την ανέλκυση του δεξαμενοπλοίου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε τις διαδικασίες για την ανέλκυση των 28 ναυαγίων στο λιμάνι της Ελευσίνας και την απομάκρυνση των 19 σκαφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στις ακτές».
Αύριο αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά», ανακοίνωσε στους πολίτες της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, «αύριο αναρτάται το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση ψήφισή του», έκανε γνωστό ο κ. Τσίπρας.
Μοχλός για περισσότερες δράσεις η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021»
Ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021» έκανε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του από την πόλη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο θεσμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για περισσότερες δράσεις, για να πάρει περισσότερο «αέρα» η περιοχή.
Το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας αποδίδεται στους κατοίκους
Ένα από τα σημεία που έγιναν με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτά από τους πολίτες της Ελευσίνας, ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στον κόσμο. Το εμπορικό λιμάνι θα μετακινηθεί, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η “μπροστά αυλή” τηςπρωτεύουσας»
Την πλήρη αντίθεση της κυβέρνησής του στο μοντέλο που ήθελε την Δυτική Αττική «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας και τους κατοίκους της, πολίτες β’ κατηγορίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του, στο κλειστό γήπεδο της Ελευσίνας.
«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η “μπροστά αυλή” της πρωτεύουσας, το πρώτο μέτωπο του Πολιτισμού, της θάλασσας ?», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «το εξαιρετικά επιτυχημένο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής, δεν έκλεισε την συζήτηση. Την άνοιξε. Και την άνοιξε, με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο, καθορίζοντας τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Ταυτόχρονα, από την διαδικασία αυτή, εδραιώθηκαν δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Δυτικής Αττικής», ανέφερε ακόμη.
Καταθέτοντας εξάλλου το κυβερνητικό σχέδιο για την Δυτική Αττική εστίασε σε τέσσερα πολύ μεγάλα ζητήματα: Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα.
Επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.
Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής (με ειδική αναφορά στα ναυάγια και εγκαταλελειμμένα πλοία του κόλπου της Ελευσίνας).
Τρίτος τομέας, η κοινωνική πολιτική με πυλώνες την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των Ρομά, την ασφάλεια.
Ενώ εξήγγειλε θετικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό, τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης. Ξεχωριστή αναφορά στον Πολιτισμό, με ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και την απελευθέρωση του παραθαλάσσιου μετώπου σε Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο.