Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν μικτό σύστημα ΦΠΑ για «νησιά δύο ταχυτήτων»

Απόλυτος εμπαιγμός της μεσαίας τάξης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω την μείωση του αφορολογήτου αλλά και τα αντίμετρα

Η υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος, ώστε σε κάποια νησιά να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ από 1/1/2018, όπως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή, και σε κάποια που τελικά θα αυξηθεί να υπάρξουν φοροαπαλλαγές και έκτακτα επιδόματα, συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις νησιωτικές περιοχές.

Αυτός φαίνεται ότι είναι ο «κώνωπας» που καλούνται να «διυλίσουν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να «καταπιούν» την «κάμηλο» της ακραίας φορολόγησης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων και τη μείωση για κάποιες άλλες, τη μείωση του αφορολογήτου που θα πλήξει πάνω από το 50% των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, τη νέα μείωση μισθών και συντάξεων που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, τους πλειστηριασμούς, τον Πάνο Καμμένο, το 50+1 για την προκήρυξη απεργίας κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή, ξεκινώντας χθες το «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού, διαπίστωσαν ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την πλειοψηφία είναι εξοντωμένοι.

Διαπίστωσαν ότι έχουν ενταχθεί πλήρως στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», ψάχνοντας μία – ψευδεπίγραφη έστω- διέξοδο από την οργή και την απογοήτευση της ελληνικής κοινής γνώμης. Οχι επειδή δεν γνωρίζουν τα προληπτικά μέτρα, τις δεσμεύσεις για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, την καταγραφή χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και τι σημαίνει αυτό για το άμεσο μέλλον, την πραγματική κατάσταση της οικονομίας κ.λπ. Αλλά επειδή και εκείνοι προσπαθούν να πιαστούν από κάποιο γεγονός, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το ζοφερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό παρόν, καθώς υποταγμένοι στον πρωταρχικό στόχο συνέχισης της κυβερνητικής θητείας αδυνατούν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- να εγείρουν διαφωνίες, ενστάσεις, προσωπική γνώμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, άκουσαν τον πρωθυπουργό να τους ενημερώνει ότι η συντήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά είναι ζήτημα ανοικτό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ελπίζουν -όπως οι ίδιοι έλεγαν μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Τσίπρα- ότι θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς αυτό το μικτό σύστημα για νησιά «δύο ταχυτήτων». Αν οι θεσμοί συμφωνήσουν, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προκειμένου να μην αυξηθεί οριζόντια ο ΦΠΑ και στα 32 νησιά από 1/1/2018, φέρεται να τους είπε ο κ. Τσίπρας και εκείνοι βγήκαν από το Μαξίμου λέγοντας πως ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία, ώστε στις 18 Δεκεμβρίου οι νησιώτες να μην κατακλύσουν το κέντρο της Αθήνας, όπως έχουν εξαγγείλει.

Διαβεβαιώσεις

Λίγη ώρα πριν, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν διαβεβαιώσεις ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει ότι θα απαιτείται 50+1 για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και σχετική πλειοψηφία για την προκήρυξη απεργίας θα ψηφιστεί χωρίς πρόβλημα από την πλειοψηφία, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως έγινε και κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές της νησιωτικής χώρας, η συζήτηση έκλεισε χωρίς ενστάσεις ή απορίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε όταν ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για «καθαρή έξοδο στις αγορές, δίχως πιστοληπτική γραμμή», ούτε όταν παραδέχθηκε ότι «η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE), αλλά δεν είναι στο χέρι μας», ούτε καν όταν είπε ότι «οι εταίροι μπορούν να μας δώσουν πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο με μίνι μνημόνιο και προσπαθούμε να πάμε δίχως αυτό».

Καμία απορία ή ένσταση δεν σημειώθηκε, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές, ούτε όταν ο κ. Χουλιαράκης τους διαβεβαίωσε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ βαριά, αλλά θα τα καταφέρουμε», ότι λόγω μεγέθυνσης της οικονομίας δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και όταν τους προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους.

Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοδωρικάκος: Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις ενισχύουμε την εθνική ενότητα

Tinad

Πρόταση μομφής κατά του… εαυτού του!

Tinad

Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία…

Tinad

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Η πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα από τους πρώην συντρόφους του

Tinad

Σταϊκούρας: «Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική» η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση Pulse: 18 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Διάγγελμα: Η λογική απέναντι στο παράλογο

Kon

Αφού πέτυχε τη σεισάχθεια, δικαιούται την πρόταση μομφής

Kon