Μετά το πολιτικό και διπλωματικό σόου Ερντογάν μέσα στην καρδιά του ελληνικού κράτους, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου, είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που βγαίνουν από μια μακρά περίοδο ύφεσης και εισέρχονται σε ρευστή περίοδο διπλωματικών τριβών, ενώ η κυβέρνηση αναμένει με προβληματισμό και μεγάλη αγωνία τι θα πει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες του Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίστηκαν σχεδόν από το σύνολο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως αιφνίδια αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αναλυτικές αναφορές στην επιθετικότητα του Ερντογάν και την αμήχανη και αμυντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αρχικά, η οποία «μετά σήκωσε το γάντι».
Ανέτοιμοι και αμήχανοι
Ο,τι συζητείτο επί δεκαετίες ανάμεσα στη Αθήνα και την Αγκυρα πίσω από κλειστές πόρτες κρατώντας σε ύφεση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα τα αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο αντικείμενο των επίσημων διμερών επαφών, με την Αθήνα αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και εμφανώς αμήχανη να επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να τηρήσει τα προσχήματα.
Ο κ. Ερντογάν έθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα των Τούρκων στην επίσημη ατζέντα μέσα στην καρδιά του ελληνικού κράτους, το Προεδρικό Μέγαρο, προκαλώντας διεθνή αντίκτυπο και πανηγυρισμούς στον τουρκικό Τύπο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο από τη μία πλευρά να δηλώνει αναρμόδιος για τα θέματα που έθεσε ο Τούρκος ομόλογός του και από την άλλη να συντηρεί ένα διάλογο επί περίπου ένα τέταρτο της ώρας, όταν όλοι οι διπλωμάτες και οι αναλυτές σημειώνουν πως δεν θα έπρεπε να δώσει καμία συνέχεια στην ένταση και τις προκλήσεις Ερντογάν.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου Ερντογάν – Παυλόπουλου επικράτησε μεγάλη ένταση και εκνευρισμός τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε ο κ. Παυλόπουλος να μπει σε διάλογο με αντικείμενο ευαίσθητα εθνικά θέματα με τον κ. Ερντογάν.
Τα ερωτήματα που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση είναι αμείλικτα:
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
– Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη τώρα η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια περίοδο όπου ο Τούρκος πρόεδρος είναι διεθνώς απομονωμένος, με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να αιφνιδιάσει, όπως και έκανε, την ελληνική διπλωματία;
– Ο Τούρκος πρόεδρος, πριν ακόμα έρθει στην Αθήνα, αμφισβήτησε: τη Συνθήκη της Λωζάννης, την ελληνική Δικαιοσύνη, τον εθνικό μας εναέριο χώρο, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την «ταυτότητα» των μουσουλμάνων της Θράκης, την αξιοπιστία του Ελληνα πρωθυπουργού. Ηταν γνωστά όλα αυτά κατά την προετοιμασία της επίσκεψης και τι έκανε η Αθήνα για να τα αποφύγει ή να τα αποκρούσει;
– Ποια ήταν η ατζέντα της Αθήνας στην επίσημη, πλέον, επιλογή της Αγκυρας να αναβαθμίσει σε αντικείμενο επίσημου διπλωματικού διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας;
– Αληθεύουν οι πληροφορίες για έντονο παρασκήνιο και ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, όπως και ότι αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει επίσκεψη μόνο στην Κομοτηνή;
Η αρνητική τροπή της επίσκεψης Ερντογάν προκάλεσε πανικό και στο Μαξίμου. Στο κομμάτι της επικοινωνίας, είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που το Μαξίμου ενημέρωνε με non paper για τη βόλτα της συζύγου του κ. Ερντογάν Εμινέ με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά στα μαγαζιά, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα μετέδιδαν την είδηση ότι η βόλτα των δύο συζύγων ακυρώθηκε επειδή η κ. Ερντογάν ασθένησε αιφνιδίως και λίγα λεπτά μετά ότι κάλεσε την κ. Μπαζιάνα στο δωμάτιό της στη «Μεγάλη Βρεταννία» όπου διέμεινε.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική, είναι προφανές ότι ο στόχος της ενίσχυσης του ασθενούς διεθνούς προφίλ του πρωθυπουργού ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, της πρώτης Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από 65 χρόνια, δεν επετεύχθη. Επιπροσθέτως, η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επισήμως από την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τον τρόπο τοποθέτησης του μουφτή μέχρι την ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, τα χωρικά ύδατα κ.ο.κ. βάζει σε μια νέα, τελείως διαφορετική, ρευστή και απρόβλεπτη περίοδο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια περίοδο όπου η κυβέρνηση οφείλει να προσέξει και επιπτώσεις σε άλλα μείζονα εθνικά ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ειρήνη στο Αιγαίο κ.λπ.
Και αυτό σίγουρα δεν ήταν στο σχεδιασμό του κ. Τσίπρα, που βάλλεται πανταχόθεν. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Ηταν τέτοια η αναταραχή στο Μαξίμου χθες, που μόλις τελείωσαν οι ερωταπαντήσεις μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές μετέφεραν στον Τύπο -σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το κλίμα που πλέον είχε ξεφύγει- «πόσο καλά τα πήγε ο πρωθυπουργός και πώς κατάφερε να κλείσει τις τρύπες που άνοιξαν λίγη ώρα πριν στο Προεδρικό Μέγαρο με τις απαντήσεις που έδωσε στον Ερντογάν…».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου