Στην πρώτη κοινή δημόσια εμφάνισή τους μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Ν.Δ. ότι δεν θα συμπεριληφθεί κανένας συγγενής του στη μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., τα δύο αδέλφια φρόντισαν με τη στάση τους να καταστήσουν σαφές πως οι σχέσεις τους παραμένουν ανεπηρέαστες από το μήνυμα κατά της οικογενειοκρατίας που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ασπασμοί και χαμόγελα συνέθεσαν το σκηνικό στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπου τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και πλήθος κόσμου έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» για την παρουσίαση της δράσης με την οποία εκπληρώνεται η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Η αναγέννηση των Λευκών Ορέων».
Εκτός από τις μνήμες της παιδικής ηλικίας και τη νοσταλγία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις διαδρομές που είχε περπατήσει με τον πατέρα του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε και η λιγότερο γνωστή πτυχή της μεγάλης περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία ξεκινά από τη δεκαετία του 1950 και τον αγώνα του για το Φαράγγι της Σαμαριάς και φθάνει μέχρι την τελευταία επιθυμία του.
«Η μόνη φορά που τον είχα ακούσει να λέει κλείσε την τηλεόραση ήταν όταν έβλεπε πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Μητσοτάκη, πρόεδρος του Ιδρύματος, μιλώντας για την ιδιαίτερη σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τη φύση και τη λατρεία του για τα βουνά της Κρήτης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Επιθυμία της οικογένειας στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού ήταν να γίνουν δωρεές σε τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως έγινε γνωστό, συγκεντρώθηκαν 215.000 ευρώ που θα διατεθούν για την οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων. Παραλαμβάνοντας τη μελέτη για την δημιουργία δικτύου μονοπατιών ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, γνωστοποίησε ότι η περιφέρεια διπλασιάζει το ποσό αυτό για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Η πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μία πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος» και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τρεις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη WWF Ελλάς, καθεμία από τις οποίες αναλαμβάνει έναν από τους τρεις βασικούς άξονες αυτής της δράσης: τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών, τη δημιουργία πρότυπου Βοτανικού Κήπου με φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά και την οικολογική αποκατάσταση περιοχής των Λευκών Ορέων.
Οπως επισημάνθηκε, το φυσικό τοπίο έχει υποστεί σημαντική αλλοίωση, που έχει ως αιτίες κλιματικούς παράγοντες, τις πυρκαγιές και την ανεξέλεγκτη βόσκηση, και το έργο αυτό «αποτελεί μία μεγάλη προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος».
Το δίκτυο των μονοπατιών θα είναι συνολικού μήκους 58 χλμ., με τη μεγαλύτερη διαδρομή να ανέρχεται σε 7,7 χλμ. και τη μικρότερη σε 1,4 χλμ. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αφορούν σε κλαδέματα και απομάκρυνση φερτών υλικών, ενώ προβλέπεται να τοποθετηθούν κεντρικές πινακίδες, πινακίδες διαδρομών, πινακίδες κατεύθυνσης και 2.050 επιβεβαιωτικά σημάδια. Στόχος μεταξύ άλλων και η ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού.
Η δημιουργία πρότυπου Βοτανικού Κήπου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος, σε έκταση που παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής, με στόχο την ανάδειξη των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης σχετικά με τη διαμόρφωση, τη φύτευση, αλλά και τη συντήρηση και την αειφορία του Βοτανικού Κήπου.
Η πρότυπη οικολογική αποκατάσταση αφορά σε έκταση 1.277 στρεμμάτων και έχει ως στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξή του από προκλήσεις του μέλλοντος. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αντιπυρικές ζώνες, διαχείριση βόσκησης, αλλά και δημιουργία χώρων αναψυχής, όπως θέσεων θέας.
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου