Ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα κ. Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος έβαλε φρένο στις προσδοκίες για καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο όρος καθαρή έξοδος δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία», προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς να μη χρησιμοποιείται.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, χαιρέτισε μεν την τεχνική συμφωνία αλλά τόνισε ότι δεν έκλεισε ακόμα. Οπως είπε, αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν το τι χρειάζεται να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση. Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη.
Ξάφνιασε επίσης λέγοντας ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από τον πάτο και ακόμα είναι κάπου εκεί κοντά και τόνισε ότι αντί να βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου πρέπει να έχει και τη φιλοδοξία να κινείται μεταξύ των καλύτερων στις επιδόσεις.
Στα χρόνια του Μνημονίου, υποστήριξε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά θα παραμείνουν και πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μετά τον Αύγουστο του 2018. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέχρι να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα και δεν θα έχουν γίνει όλα μέχρι τον Αύγουστο.
Αφορολόγητο, συντάξεις
Κοινοτικός αξιωματούχος αναφερόμενος στον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς και τη στάση του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είπε ακόμη ότι οι αποφάσεις για το χρέος δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.
Με αυτό το δεδομένο παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Οπως όμως άφησε να εννοηθεί, αυτό δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την περικοπή των συντάξεων για το 2019 και την περικοπή του αφορολογήτου το 2020 μαζί με τα συμφωνημένα αντίμετρα για κάθε μία χρονιά. «Θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε αυτά στα οποία δεσμευτήκαμε μέσα από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της τεχνικής συμφωνίας που είχαμε το Σάββατο για την τρίτη αξιολόγηση, τόνισε ότι από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχει υλοποιήσει το 30%. Από τα περίπου 85 που απομένουν χρειάζεται νομοθετική κύρωση περίπου το 30% και αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου όταν συνεδριάζει το EWG ώστε η Ελλάδα να πάρει την πρώτη έγκριση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν, η οποία θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία στο Eurοgroup της 22ας Ιανουαρίου.
Επανέλαβε επίσης ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στην υπεραπόδοση για το 2017 και τόνισε ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 χωρίς να υπάρχει η ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Δικαιολόγησε επίσης τη συμβατότητα του κοινωνικού μερίσματος από την υπεραπόδοση του τρέχοντος έτους.
Οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ήταν 500.000 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 700.000, συνεπώς η έγκριση της διανομής των 720 εκατ. ευρώ σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά δεν αλλάζει τη δημοσιονομική βάση του προγράμματος.
Η διάθεση των 320 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των εισφορών υγείας σε συνταξιούχους λόγω λάθους υπολογισμού των συντάξεων ήταν, λίγο-πολύ, αναγκαστικό μέτρο, καθώς οι θιγόμενοι θα μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά και να επιβάλουν το Δημόσιο να τους αποζημιώσει.
Τέλος, αποκάλυψε ότι λόγω της έγκρισης μεγαλύτερου του αναμενόμενου δημοσιονομικού χώρου τα χρήματα που θα δοθούν στη ΔΕΗ για να καλύψει το κενό από τις Υπηρεσίας Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα είναι 500 εκατ. ευρώ και όχι 360 εκατ. ευρώ όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αφού όπως τόνισε θα έπρεπε να καλυφθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία, όπως είπε, χάνει πολλά από τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση. Ο ίδιος αξιωματούχος μετέφερε την εμπειρία του από τη διαπραγμάτευση σημειώνοντας ότι η απόφαση για τη ΔΕΗ ήταν δύσκολη και επώδυνη και για την κυβέρνηση και για την Επιχείρηση.
Εσωτερική αντιπολίτευση
Σε ξέσπασμα της εσωτερικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε η συμφωνία στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης για πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ μαζί με τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη.
Ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έδωσε ξανά τον τόνο: «Η συμφωνία για τη ΔΕΗ επιβάλλεται, δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση, και η ΔΕΗ μικραίνει με αυτή τη συμφωνία. Δύο θέματα είναι κυρίαρχα, οι επιπτώσεις στην πορεία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και οι επιπτώσεις στα τιμολόγιά της». Αφησε μάλιστα και αιχμές για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας με νόημα: «Ο άνθρωπος όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους», είπε με σαρκαστική διάθεση.
Στο ίδιο κλίμα τρεις βουλευτές που εκλέγονται στην Κοζάνη, ο Κώστας Σέλτσας, ο Θέμης Μουμουλίδης και ο Μίμης Δημητριάδης, συμπαρίστανται στους τοπικούς φορείς και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ήταν παρόντες στη χθεσινή συγκέντρωση στην πόλη τους εναντίον της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου