«Ηρθε η ώρα, με κυβέρνηση για πρώτη φορά Αριστεράς, να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ηρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία της ψήφου. Μετά από σειρά συναντήσεων που είχα χτες και προχτές με τους πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται ότι προκύπτει μια καταρχήν συμφωνία όλων, εκτός της Ν.Δ., για την αναγκαιότητα να καταργηθεί αυτό το μπόνους των 50 εδρών αλλά και για μια μεγάλη τομή, που είναι η παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Εχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα κοινωνικών κινημάτων, δημοκρατικών κινημάτων, ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, τα βλέμματα των κυβερνητικών στρέφονται στο κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος των 200 βουλευτών, που απαιτείται για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στρατηγείο της συγκυβέρνησης, επί της Ηρώδου Αττικού, θεωρούν περίπου ως δεδομένη τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Παράλληλα, ευελπιστούν πως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη μπορεί να λειτουργήσει ως… τυράκι για μία θετική ψήφο από την πλευρά του ΚΚΕ, ενώ όσον αφορά στο Ποτάμι στελέχη της Κουμουνδούρου στέκονται στις πιέσεις που πιθανόν θα δεχθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης από το εσωτερικό της Σεβαστουπόλεως, προκειμένου να αναφωνήσει, έστω και χωρίς ιδιαίτερη θέρμη, «ναι» στο τέμπο του εκλογικού νόμου. Κρίσιμος παράγοντας στην εντός της Βουλής ψηφοφορία είναι τι θα πράξουν οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος) ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας, στην περίπτωση που το όριο των 200 βουλευτών θα έχει και… άρωμα Χρυσής Αυγής.
Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ήδη βγάλει κόκκινη κάρτα στους κυβερνητικούς τακτικισμούς γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, διαμηνύοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από σταθερές κυβερνήσεις, με τα γαλάζια στελέχη να καταλογίζουν στη συγκυβέρνηση ιδιοτελή τακτικισμό, επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές το 2015.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου