Αυτή τη φορά το σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία, φέρει επίσημα πλέον και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ίδιος εμφανίστηκε να ταυτίζεται πλήρως με τον κυβερνητικό του εταίρο, γκρεμίζοντας πλήρως τη θεωρία περί «αναγκαστικής σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.». Ο χειρισμός του Μαξίμου στην υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φέρνει στο προσκήνιο τις διαφωνίες της αριστερής πτέρυγας του κόμματος σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η στάση που κράτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Ο κίνδυνος να βρεθεί κατηγορούμενος σε Ειδικό Δικαστήριο μετά την πτώση της κυβέρνησης (όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη της αντιπολίτευσης) είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός λόγος που οδήγησε τον Πάνο Καμμένο να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στον πρωθυπουργό για να βγει να τον υπερασπιστεί δημόσια. Αλλωστε, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, τα οποία κατέθεσε στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ενέργειες για την πώληση του πολεμικού υλικού με το μεσάζοντα ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ενώ υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπήρχε δημόσια στήριξη από τον κ. Τσίπρα, εκτιμήθηκε πως η αντίδραση του Πάνου Καμμένου θα ήταν «απρόβλεπτη».
Αρμόδιες πηγές θεωρούν πως «ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε τελικά στην “παγίδα” του Κυριάκου Μητσοτάκη», ο οποίος σε συνομιλητές του έλεγε πως «στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να πάρει δημόσια θέση για την υπόθεση Καμμένου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Μαξίμου είχαν φθάσει οι πληροφορίες ότι οι πιέσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνονταν ακόμη και με τη χρήση ένδικων μέσων κατά του Πάνου Καμμένου. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή κρίθηκε ως η μοναδική λύση για την αποκλιμάκωση της πολιτικής πίεσης. Η άμυνα του πρωθυπουργού περιελάμβανε την ανάμιξη του ονόματος του «Τζων Σφακιανάκη» ως «ενδιάμεσου», ενώ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των προσωπικών επιθέσεων κατά της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι ευθείες επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε από το βήμα της Βουλής με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά δυο συγκεκριμένων εκδοτών, στοχοποιώντας τους, επειδή «λυσσομανούν κατά της κυβέρνησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Τροχιοδεικτικά» Φίλη
Τα «τροχιοδεικτικά» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος (σχετικά έγκαιρα) είχε ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενος τους βομβαρδισμούς αμάχων στην Υεμένη, είχαν ως στόχο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί στα όσα είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος πάντως φέρεται να έχει τη στήριξη αρκετών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φίλης μάλιστα, άφησε και πάλι αιχμές για τη συμπόρευση με τους ΑΝ.ΕΛ., λέγοντας πως «όταν υπάρξουν νέοι εκλογικοί συσχετισμοί, τότε θα δούμε τα πράγματα σε άλλη βάση».
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσε την ιδανική έξοδο διαφυγής από την κρίση. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα «κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντηρίων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Υπέρ του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά διαφώνησαν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση του πολεμικού υλικού, «στις υψηλότερες δυνατές τιμές για να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος το Ελληνικό Δημόσιο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς ψήφισαν ΝΑΙ στο εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία», σημείωσε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Τηλεοπτική συνέντευξη Τσίπρα για ν’ αλλάξουν την αντζέντα
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το θέμα Καμμένου να λήξει σύντομα και η δημόσια συζήτηση να περάσει στα θέματα της οικονομίας. Σε αυτά εντάσσονται η σημαντική πρόοδος που φέρεται να έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, πιθανότατα εντός του έτους, η δεύτερη έξοδος στις αγορές, «που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη από μεγάλη μερίδα του Τύπου», όπως επισήμανε με παράπονο ο κ. Τζανακόπουλος, οι παρεμβάσεις για την αποζημίωση των πληγέντων της Μάνδρας αλλά και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που αναμένεται να υλοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Ολα αυτά, όμως, όπως ήταν φυσικό, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στελέχη της Κουμουνδούρου διαπιστώνουν επίσης πως υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται να έχει διαπιστώσει και ο πρωθυπουργός. Ενδεικτική ήταν η «πυροσβεστική» παρέμβαση τριών υπουργών την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις τους στο Περιστύλιο της Βουλής (Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος και Κοντονής), οι οποίοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους πλειστηριασμούς ως αναγκαίους για τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ ισχυρίστηκαν ότι δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με αμηχανία αλλά και αγωνία τις διεργασίες στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και οργανώνει την αντεπίθεσή του ώστε οι απώλειες ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετακινηθούν στο νέο κόμμα που ηγείται η Φώφη Γεννηματά να περιοριστούν στο ελάχιστο. Στην επιχείρηση οικειοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα τοποθετείται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το διήμερο που μας πέρασε, στην Πορτογαλία, προκειμένου να μετάσχει ως παρατηρητής στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζει και το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα να παραχωρήσει και μια νέα τηλεοπτική συνέντευξη, καθώς θεωρείται πως μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει την πολιτική φθορά της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει φανεί και στο παρελθόν μετά από ανάλογες τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού. Στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός, με τάση αυτοκριτικής, θα επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι η χώρα τον Αύγουστο το 2018 θα βγει από τα Μνημόνια, θα εμφανιστεί ως ο «προστάτης των φτωχών», ενώ αναμένεται να αποφύγει τις επιθέσεις σε ΜΜΕ και εκδότες.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής