Επί της ουσίας από το 11ο Συνέδριο, το οποίο θα εξειδικεύσει το γαλάζιο πρόγραμμα, ξεκινά ατύπως η προεκλογική περίοδος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, δεδομένης και της εκτίμησης της ηγεσίας του ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς φιλοδοξεί να εκπέμψει μέσα από το Συνέδριο μήνυμα ότι «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κυβερνήσουμε», όπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, εκφράζοντας ταυτόχρονα βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. «σε όλα τα βασικά ζητήματα έχει απολύτως συγκροτημένο σχέδιο». Εκτιμούν, μάλιστα, ότι αυτό αναγνωρίζεται πλέον και από πολιτικούς αντιπάλους, που έχουν σταματήσει να προσάπτουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν διαθέτει πρόγραμμα». Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε, άλλωστε, ασχολίαστο το γεγονός ότι «μετά τη ΔΕΘ και καθ’ όλη τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών σταμάτησε, ως διά μαγείας, η “κριτική” ότι η Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο για το μέλλον του τόπου».
«Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει συγκροτημένο σχέδιο για το τι θα γίνει στη χώρα μετά το 2018 και για το τι σημαίνει ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», επιμένει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναφέρθηκε και προσφάτως, ενώπιον των γαλάζιων τομεαρχών, στο χρέος της Ν.Δ. να «εξειδικεύσει αυτό το σχέδιο και να το μεταφέρει σε όλους τους πολίτες». «Γιατί -όπως λέει- η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να ανακαλύπτουν ψεύτικους διχασμούς και να υποβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, τελικά θα κριθεί πάνω στον άξονα ποιος έχει πρόγραμμα για την Ελλάδα του μέλλοντος και ποιος μπορεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη». Και το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ., που και ο ίδιος αναγνωρίζει, είναι να αποδείξει στους πολίτες ότι είναι «η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το εγγυηθεί».
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. θα παραμένει το «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου», το οποίο θεωρείται «κορυφαίας σημασίας» και σε κάθε ευκαιρία εκπέμπεται από την Πειραιώς μήνυμα ότι βρισκόμαστε στην αρχή. «Δεν είναι καθόλου λήξαν για μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, ενώ προαναγγέλλονται και νέες πρωτοβουλίες.
Παράλληλα η Ν.Δ. διαμηνύει ότι ακόμη και αν ακυρωθεί η συμφωνία, το ζήτημα των ευθυνών παραμένει ανοιχτό και αυτές θα αναζητηθούν, σε κάθε περίπτωση, από την επόμενη Βουλή, που θα έχει διαφορετική σύνθεση, με πλειοψηφούσα τη Ν.Δ.
Το ενδεχόμενο αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής παραμένει, πάντως, και σε αυτή τη φάση ανοιχτό για τη Ν.Δ., έστω και αν θεωρεί ότι η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτουργεί με τη λογική της «συγκάλυψης», καθώς έχει απορρίψει κάθε αίτημα της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που έχει στηρίξει πρωτοβουλίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Η Ν.Δ. αναμένεται να επιμείνει, εξάλλου, και στο αίτημα να κληθούν στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, ενώ εκτός από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Δεν φαίνεται, πάντως, να είναι στις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υποβολή πρότασης δυσπιστίας, πολύ περισσότερο μετά και την απόλυτη στήριξη που προσέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Η Πειραιώς καταγγέλλει πλέον προσπάθειες «παραπλάνησης του Κοινοβουλίου» με κατάθεση «αμφιβόλου γνησιότητας» εγγράφων και απόπειρα παραπλάνησης και συσκότισης της κοινής γνώμης μέσα και από κινήσεις αντιπερισπασμού, ενώ δεν πείθεται και από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, θεωρώντας ότι εκδηλώθηκαν «όψιμα», μόλις η κυβέρνηση «βρέθηκε σε δύσκολη θέση».
Θεωρεί την ευαισθησία «υποκριτική», διότι το ψήφισμα του Ε.Κ. που αναφέρεται στον έλεγχο των όπλων προς τη Σαουδική Αραβία ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 2016, «ήταν γνωστό δηλαδή όταν πήγε η διακρατική συμφωνία στη Βουλή προς γνωμοδότηση», ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν «και άλλες συμφωνίες που έχουν εγκριθεί κατά τον ίδιο τρόπο από την ίδια Επιτροπή προς τη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την ίδια όψιμη ευαισθησία».
«Για τη μόνη συμφωνία που έχει ευαισθησία η κυβέρνηση είναι για τη συμφωνία που πιάστηκε με τη “γίδα στην πλάτη”», ήταν επ’ αυτού το χαρακτηριστικό σχόλιο της Μαρίας Σπυράκη.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών για την επανεξέταση της απόφασης για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία που προωθεί κυβερνητική πλειοψηφία η ηγεσία της Ν.Δ. δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εισηγήσεις. Η μία να μη συμμετέχουν οι βουλευτές της στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, καθώς εκτιμάται από αρκετά στελέχη ότι έχει προσδοθεί από το κυβερνών κόμμα ένα έντονο στοιχείο «θεατρικότητας», ενώ η δεύτερη προκρίνει την αξιοποίηση αυτής της συνεδρίασης προκειμένου να αναδειχθούν και πάλι από την αξιωματική αντιπολίτευση όλες οι «σκανδαλώδεις πτυχές αυτής της υπόθεσης».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής