Όπως αναφέρουν πηγές, η συμφωνία προβλέπει ότι από το 2018 οι γενικοί διευθυντές στο Δημόσιο και οι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία θα διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ και θα υπηρετούν θητείες συγκεκριμένης διάρκειας.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω θέσεις θα χάσουν τον πολιτικό χαρακτήρα τους και δεν θα επηρεάζονται από αλλαγές κυβέρνησης ή ανασχηματισμούς.
Οι πρώτοι διορισμοί με το νέο σύστημα αναμένεται να γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη του Μνημονίου.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Στην τρίωρης διάρκειας συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των θεσμών την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση και δεσμεύσεις για προσλήψεις, συμβασιούχους, αξιολόγηση και κινητικότητα.
Όπως ενημέρωσε η υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, επήλθε συμφωνία σε όλα τα θέματα. Μόνη εκκρεμότητα που έχει απομείνει ανοιχτό αλλά θα επιλυθεί σε τεχνικό επίπεδο αφού φύγουν οι θεσμοί το Σάββατο, είναι η διαδικασία και οι όροι επιλογής των νέων μόνιμων γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων. Συμφωνήθηκε πάντως ότι “οι προκηρύξεις για τους γενικούς διευθυντές και γενικούς γραμματείς θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουν βγει όλες οι προκηρύξεις”.
“Σήμερα ξεκινήσαμε, το δύσκολο ήταν να βγει η πρώτη προκήρυξη, δεν έχουν βγει ποτέ ξανά τέτοιες προκηρύξεις, έπρεπε να λύσουμε ζητήματα με το ΑΣΕΠ που είναι ανεξάρτητη Αρχή” έλεγαν στελέχη που μετείχαν στην συνάντηση με τους θεσμούς, τονίζοντας ότι από το 2018 πλέον δεν θα υπάρχουν διορισμένοι από κυβερνήσεις και κόμματα γενικοί γραμματείς στο δημόσιο, αλλά θα έχουν τετραετή θητεία μετά από επιλογή
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι αφότου γίνουν οι πρώτοι διορισμοί με το νέο μοντέλο θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, διάρκειας τριών έως έξι μηνών, κατά την οποία οι παλιοί αξιωματούχοι θα συνυπάρχουν με τους αντικαταστάτες τους, ώστε η διαδοχή να γίνει ομαλά.