Είναι πολλοί τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αντέχουν τη συνύπαρξη και την ταύτιση με την Ακροδεξιά του κ. Καμμένου -αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση-, αλλά υποτάσσονται στην εντολή του Αλέξη Τσίπρα για υπακοή και έχουν αντιληφθεί ότι ο ισχυρισμός περί ηθικού πλεονεκτήματος έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων δεν έχει πλέον καμία ισχύ. Πέραν κάποιων λίγων φανατικών, αντιλαμβάνονται αυτό που σταδιακά αντιλαμβάνεται και όλη η ελληνική κοινή γνώμη. Τσίπρας και Καμμένος είναι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, ταυτίζονται από πρόθεση και όχι από ανάγκη. Εχουν τους ίδιους πολιτικούς πάτρωνες, είναι συνομιλητές των ίδιων συμφερόντων. Μαζί σε όλα. Και στο ημίφως και στο σκοτάδι.
Οι πληροφορίες για τη στάση του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Δεν είχε σκοπό να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, να ρίξει φως σε μία σκοτεινή και με έντονη οσμή σκανδάλου υπόθεση. Από την αρχή τον ένοιαζε να στείλει το πολιτικό μήνυμα ότι στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Αμυνας και μετά οι γνωστοί αντιπερισπασμοί. Δραχμές της δεκαετίας του ’80 να συγκρίνονται με τα εκατομμύρια ευρώ του 2017, αναφορές σε ταξίδια του ’91 που μετείχαν μπαμπάδες των σημερινών πρωταγωνιστών, ψευδής προσπάθεια σύνδεσης προσώπων με πρώην υπουργούς – ο κ. Παπακωντταντίνου ανέβασε twitter που λέει ότι ο Τζον Σφακιανάκης ποτέ δεν ήταν σύμβουλός του όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός!
Ταυτόχρονα, το ίδιο «ποίημα» με την οικονομία που ανεβαίνει, τα συμφέροντα που θέλουν την πτώση της κυβέρνησης, η ατζέντα που προσπαθούν να αλλάξουν, η κυβέρνηση που αμύνεται με νύχια και δόντια και την ίδια στιγμή χλεύη και αλαζονεία για τους πολιτικούς αντιπάλους, λάσπη στον ανεμιστήρα και εντυπώσεις, μπας και προλάβουν καμιά ατάκα στα κεντρικά δελτία των ΜΜΕ που δήθεν στηρίζουν τους αντίπαλους. Ενας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , που καθόταν πίσω στα λεγόμενα «ορεινά», έλεγε σε συνάδελφό του κάτι που ακούστηκε από βουλευτές άλλου κόμματος κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού. «Ο Αλέξης έπαθε Καμμένο…», του είπε, αλλά σιώπησε και άλλαξε κατεύθυνση το βλέμμα του μόλις αντιλήφθηκε ότι τον άκουσαν από δίπλα (σ.σ.: το SMS του βουλευτή που «λαθράκουσε» στη διάθεση παντός αμφισβητία).
Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Επί της ουσίας, απάντηση καμία από τον υπουργό Εθνικής Aμυνας και τον πρωθυπουργό, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν μετά ότι δεν έχουν ξαναδεί τον κ. Τσίπρα τόσο στριμωγμένο και τον κ. Καμμένο τόσο αδύναμο. Και στο τέλος, να και μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη φοροδιαφυγή, θέμα πολύ σοβαρό που δεν του αρμόζει να πετάγεται ως φωτοβολίδα μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.
Εξ αυτού έχει βάση η θέση της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ότι αυτή η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, με την πλειοψηφία να επιδιώξει τη συγκάλυψη, φοβούμενη τις αποκαλύψεις.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση πέτυχε τον βασικό της στόχο, να δείξει δηλαδή στην ελληνική κοινή γνώμη ότι Τσίπρας και Καμμένος κινούνται από κοινού σε γραμμή συγκάλυψης της υπόθεσης, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά των αποκαλύψεων, επιχειρώντας δήθεν συμψηφισμούς με το παρελθόν, χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέρριψε με την επιστολή Παπαδόπουλου το πιο σημαντικό επιχείρημα του κ. Καμμένου, ότι δήθεν δεν γνώριζε τον Παπαδόπουλο. Στην επιστολή προς τα ΕΑΣ (27/7/2017) ο Παπαδόπουλος αναφέρεται σε συνάντηση με τον κ. Καμμένο στο γραφείο του παρουσία τρίτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθως η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είχαν κανένα λόγο να πετάξουν «κορόνες». Δεν το έκανε ο αρχηγός της Ν.Δ. όταν ψευδώς ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι γνωρίζει τον κ. Σφακιανάκη, δεν το έκανε η κ. Γεννηματά όταν ψευδώς ο κ. Καμμένος επιχείρησε να την εμπλέξει σε παλαιότερη αγοραπωλησία των ΕΑΣ με την εταιρία του κ. Παπαδόπουλου, αλλά η κ. Γεννηματά του υπενθύμισε ότι ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν είχε ως αρμοδιότητα το εξοπλιστικό.
Εν κατακλείδι, ο αρχηγός της Ν.Δ. προανήγγειλε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση από την επόμενη Βουλή, Καμμένος και κατόπιν Τσίπρας δεν έδωσαν καμία απάντηση στα ουσιώδη ερωτήματα της υπόθεσης, όλοι όμως κατάλαβαν ότι το κυβερνητικό δίδυμο έχει αποφασίσει να μη δίνει καμία σημασία στο τι λένε οι βουλευτές και τα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση και να προχωρήσουν μαζί, ό,τι και αν γίνει, ως τις επόμενες εκλογές.
Η αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, τα επόμενα βήματα του κόμματος, αλλά και συνολικά τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των τομεαρχών της Ν.Δ. υπό τον κ. Μητσοτάκη, στις 12 σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Στην Πειραιώς δηλώνουν ικανοποιημένοι από την έκβαση της χθεσινής συζήτησης, θεωρώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση βγήκε «σαφώς κερδισμένη από τη διαδικασία». «Δεν θα σταματήσουμε εδώ», είναι όμως το μήνυμα που στέλνει η Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας ότι «η υπόθεση Καμμένου για εμάς έχει ξεκινήσει από σήμερα», όπως τόνιζαν γαλάζιες πηγές μετά το τέλος της συζήτησης.
Στη σημερινή συνεδρίαση των τομεαρχών θα συζητηθούν επίσης το θέμα της γ’ αξιολόγησης, η πορεία της οικονομίας στον απόηχο της κατάθεσης του Προϋπολογισμού 2018, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και εσωκομματικά μηνύματα, καθώς η Ν.Δ. βαδίζει προς την τελική ευθεία για το τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου