Ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τάχθηκε στην γραμμή Σκουρλέτη-Φίλη που άσκησαν κριτική στο ζήτημα του συγκεκριμένου deal. Όπως είπε η Ελλάδα απέχει δεκαετίες τώρα από τις διενέξεις στην Μέση Ανατολή και είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αναλογιστεί η Ελλάδα, η χρήση του οπλισμού αυτού.
Φίληα πυρά χτυπούν το Μαξίμου
Σαν βόμβα έσκασε χθες στο Μαξίμου η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, ο οποίος πρότεινε την ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση των βλημάτων του ελληνικού στρατού, τη στιγμή που η κυβέρνηση «έκτιζε» τη γραμμή υπεράσπισης του κ. Καμμένου από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση της Βουλής τη Δευτέρα.
Και σαν να μην έφτανε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού, ήρθε και η δήλωση από τον Γ. Κυρίτση ο οποίος συμφώνησε και αυτός μέσω facebook με την άποψη να ακυρωθεί η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, εντείνοντας τον πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα δύο αυτά κορυφαία στελέχη να λειτουργούν ως «λαγοί» ή ακόμα και την πιθανότητα να αποφασιστεί τελικώς από την κυβέρνηση η ακύρωση της συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει ότι τα σαουδαραβικά κτυπήματα έχουν πλήξει τον άμαχο πληθυσμό και έχουν προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.
«Υπό αυτό το πρίσμα», αναφέρει, «τόσο τα εθνικά συμφέροντα όσο και οι αξίες της Αριστεράς γεννούν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», ενώ τονίζει ότι «από ανθρωπιστικής σκοπιάς θα είναι απείρως καλύτερο να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ».
Στην παρέμβασή του ο κ. Φίλης παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκανδάλου, λέει με νόημα πως είναι βέβαιος ότι θα αποκρούσουν αυτές τις κατηγορίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τη Δεύτερα στη Βουλή, προκαλεί όμως τεράστιο πρόβλημα στον πρωθυπουργό και προσωπικά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τη στιγμή που δοκιμάζεται η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βεβαίως, πρέπει να αναφερθεί ότι κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην παρέμβαση Φίλη, έλεγαν με νόημα ότι δεν ανησυχούν και πως ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα ουσίας στην κυβέρνηση».
Η χθεσινή κίνηση του υπουργού Αμυνας να αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα που αφορούν το υπουργείο του και να τα διαφοροποιήσει σε σχέση με τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που χθες απαγορεύτηκε στους βουλευτές να τα δουν, προκάλεσε νέο πρόβλημα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κίνηση αυτή ο κ. Καμμένος προχώρησε για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη Δευτέρα νέα έγγραφα από το υπουργείο, η κίνησή του όμως εμφανίζει τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να έχουν συναποφασίσει την απαγόρευση, που ο κ. Καμμένος χθες αναίρεσε.
Η πίεση, ωστόσο, είναι δεδομένη. Για τον κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιμένει για αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Για τον κ. Καμμένο, όσο δεν απαντώνται τα ερωτήματα γύρω από την εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου ως μεσάζοντα. Για τον κ. Κοτζιά επειδή απαγόρευσε στους βουλευτές να δουν έγγραφα, που επιτρέπει από χθες ο κ. Καμμένος. Για τον κ. Βούτση επειδή ως Πρόεδρος της Βουλής «σφράγισε» τα έγγραφα και κατά την αντιπολίτευση «επιχείρησε να σφραγίσει την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».
Εξ ου και η οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του η Νέα Δημοκρατία όπου μίλησε για «ακατανόητη, αδιανόητη και προκλητική θεσμικά την ανακοίνωση της Ν.Δ.» υποστήριξε ότι «η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται με καθυστέρηση ωρών και αφού χθες υπήρξε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά την οποία, για να μην πω ομόφωνα αλλά με τεράστια πλειοψηφία, αποφασίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με αυτά τα έγγραφα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν θέλει να του καταθέσει πρόταση μομφής.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν θέλει και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης να πάρει το θάρρος να μιλήσει για τον Πρόεδρο της Βουλής ή και για μένα προσωπικά, υπάρχουν κατά τον Κανονισμό και κατά Σύνταγμα διαδικασίες… Δεν βγάζουν τα κόμματα και μιλάνε για τους πολιτειακούς παράγοντες. Οποιος θέλει, δεν κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν τα σχετικά άρθρα του ΚτΒ και έχει κάθε δικαίωμα, κάθε κόμμα, να προβεί σε ό,τι θέλει. Αλλά ανακοινώσεις διά του τύπου ο Νίκος έκανε αυτό, ο Κυριάκος εκείνο και ο Χρήστος το άλλο… είναι απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά και υπερβαίνουν σε ό,τι αφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί θεωρούσα, και θεωρώ, ακόμη, ότι είναι ένα σοβαρό, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα και η ηγεσία του το ίδιο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στη διαφύλαξη του χαρακτήρα των απόρρητων εγγράφων είπε πως αυτό που «χάλασε η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν η μεθόδευση που υπήρξε ώστε να μην εμπλακεί η Βουλή στο να γίνουν φεϊγβολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό είναι που αποτρέψαμε…».