Με ενσωματωμένο το 88,66% η κ. Γεννηματά συγκεντρώνει το 57,04% και ο κ. Ανδρουλάκης το 42,96%.
Συμμετοχή
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα ψήφισαν περίπου 156.000 πολίτες και στο εξωτερικό περίπου 1.200. Η μεγάλη συμμετοχή έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στα επιτελεία των δύο υποψηφίων αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν στις διεργασίες για την αναγέννηση της παράταξης.
Με δεδομένο ότι την προηγούμενη Κυριακή στον πρώτο γύρο των εκλογών είχαν ψηφίσει περίπου 210.000 πολίτες, η αποχή στον δεύτερο γύρο άγγιξε το 26%, ποσοστό σχετικά μικρό, αν αναλογιστεί κανείς και τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Η νίκη της κ. Γεννηματά είχε διαφανεί ήδη από τις 9 το βράδυ, όταν ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος τόνιζε πως «μπορούμε να πούμε ότι νικήτρια είναι η Φώφη Γεννηματά». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προβάδισμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, τόπο καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε πανηγυρικό κλίμα, ενώ σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στην κ. Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά στο Καματερό, όπου ψήφισε, δήλωσε πως «όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη». Ο κ. Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο δήλωσε πως ελπίζει «αυτή η φλόγα ελπίδας να μη σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω από όλα για το καλό της πατρίδας».
Η επόμενη μέρα
Η πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η επόμενη μέρα είναι γεμάτη προκλήσεις και «αγκάθια». Η κ. Γεννηματά έχει δηλώσει πως άμεσα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι:
* Το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα. Το επόμενο διάστημα τα πρόσωπα και οι τάσεις που συγκροτούν τον νέο φορέα θα πρέπει να καταλήξουν στο στίγμα που αυτός θα έχει, ενώ αν πράγματι ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ διατηρήσουν ξεχωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, θα πρέπει να αναζητηθεί μια κοινή γραμμή σε κεντρικά ζητήματα για να αποφευχθούν οι παραφωνίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα στην ψηφοφορία για το νόμο για την αλλαγή φύλου.
* Η μορφή που θα έχει ο φορέας. Παρότι η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης στο πρώτο debate ξεκαθάρισαν πως οι Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες θα λειτουργούν ξεχωριστά μέχρι τις εκλογές, το ζήτημα που θα έχει ο νέος φορέας παραμένει ανοιχτό. Υπέρ του ενιαίου φορέα έχει ταχθεί ανοικτά η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ και ο Κώστας Σημίτης έχει υποστηρίξει το ίδιο. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη τάσσονται υπέρ του πολυκομματικού φορέα.
* Οι μετεκλογικές συνεργασίες. Ενα βασικό «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, καθώς η κ. Φώφη Γεννηματά δέχθηκε τα πυρά αρκετών στελεχών, όπως του Γιάννη Ραγκούση, για το ενδεχόμενο συνεργασίας του νέου φορέα με μια πιθανή κυβέρνηση της Ν.Δ. Αρκετά στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άλλα στελέχη δεν βλέπουν αρνητικά ακόμη και την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανθρωποι-κλειδιά
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στον νέο φορέα θα διαδραματίσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του. Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν πως η κ. Γεννηματά «θα πρέπει να ακούσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και την τάση που εκπροσωπεί». Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει ενότητα, θεωρείται δεδομένο πως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στον νέο φορέα. Κυρίαρχο ρόλο αναμένεται επίσης να έχουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο twitter συνεχάρη την κ. Γεννηματά για την εκλογή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να συγχαρώ τη Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της. Και προσβλέπω πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου