Οι συνεχείς αναφορές για τα 300.000 βλήματα 105 mm που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης οδήγησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να δώσει εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας. Στην παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η ανώτατη λειτουργός διαβίβασε και μια σειρά δημοσιευμάτων, ενώ παράλληλα ζήτησε να ελεγχθούν κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση, καθώς και αν εντοπιστεί η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων, να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Ωστόσο, η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ελένη Τουλουπάκη, αρμόδια να «χρεώσει» τη σχηματισθείσα δικογραφία σε εισαγγελικό λειτουργό, βρίσκεται στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εντολή διερεύνησης της υπόθεσης διακρατικής για τη Σαουδική Αραβία. Ολα τα στοιχεία αποστέλλονται στην εισαγγελέα να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα του συγκροτήματος και των υπαλλήλων του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.
Αναπάντητα ερωτήματα
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη σημασία για την έναρξη του ελέγχου είναι τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, στα οποία υπογραμμίζονται σειρά αναπάντητων ερωτημάτων για την αγοραπωλησία. Σύμφωνα με αυτά, η συμφωνία, ύψους περίπου 66 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στη μεταφορά 300.000 βλημάτων του Ελληνικού Στρατού στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, έχει κάποια «κενά», κυρίως αναφορικά με το ρόλο Ελληνα επιχειρηματία. Πρόκειται για τον άνθρωπο με τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία, καθώς εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων.
Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Νόμος 3978/2011 ορίζει ρητά ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικού υλικού από την Ελλάδα απαιτείται απευθείας συμφωνία με άλλο κράτος, χωρίς μεσάζοντες. «Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος: Να απαγορευθούν οι μεσάζοντες για να μην υπάρχουν σκιές στις συμφωνίες και να εκλείψουν τα περιθώρια για μίζες. Η μόνη εξαίρεση του νόμου είναι να υπάρχει επίσημος πληρεξούσιος μιας χώρας και να λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης», αναφέρει η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι ο Πάνος Καμμένος «έφερε το καλοκαίρι στη Βουλή την πρόταση για πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, αποκρύβοντας ότι υπάρχει μεσάζοντας».
Μάλιστα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, για τον Ελληνα επιχειρηματία που εμφανίζεται ως πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας «δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο της κυβέρνησης που να φέρει τη νόμιμη επικύρωση και να επιβεβαιώνει ότι αυτός ο κύριος την εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη αγορά».
Αντωνία Ξυνού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου