Αντικείμενο της ημερίδας ήταν προσφυγικό το οποίο απασχολεί ολόκληρη τη χώρα, κυρίως όμως τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «γέφυρες» των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.
Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη για τη δύναμη της FRONTEX που επιχειρεί στο θαλάσσιο δίαυλο με την Τουρκία και η οποία απαρτίζεται από δύο σκάφη, ένα ρουμάνικο και ένα φιλανδικό. Ο επικεφαλής της τοπικής λιμενικής αρχής, περιέγραψε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας περιστατικό διάσωσης 110 προσφύγων που επέβαιναν σε δύο σωστικές λέμβους. Αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να επιβιβαστεί σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και να συνομιλήσει με γυναίκες και άντρες του πληρώματος, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας, τα στελέχη σας, τους άντρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος για τον τρόπο που αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε τη διαρκή αυτή κρίση. Λειτουργείτε με επαγγελματισμό, αλλά παράλληλα και με ευαισθησία και γι’ αυτό σας είμαστε όλοι ευγνώμονες. Η προσφορά σας αναγνωρίζεται ήδη όχι μόνο από την ελληνική κοινωνία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε καταγράφεται και μεγαλύτερη ευαισθησία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και χαίρομαι πολύ για τη διαβεβαίωσή σας ότι η συνεργασία με την FRONTEX είναι αποτελεσματική. Γιατί ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε, ούτε αντέχουμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος αυτούς του προβλήματος. Και αυτό είναι κάτι που το επαναλαμβάνω διαρκώς στις επαφές μου στην Ευρώπη. Θυμίζω πάντα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στην πλατεία Φρουρίου στο Κάστρο και συνομίλησε με κατοίκους του νησιού, ενώ, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Χίου, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς, και την Αντιπεριφέρεια του νησιού.
Κατά την ομιλία του στην ημερίδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε τα εύσημα στους νησιώτες και τις τοπικές αρχές, στο Λιμενικό καθώς και στις «σοβαρές ΜΚΟ» λέγοντας ότι «βοήθησαν την κεντρική Πολιτεία να διαχειριστεί το πρόβλημα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο για τη διαχείρισης αυτής της κρίσης» και άσκησε κριτική για «πολιτική ανοιχτών συνόρων» που «κατάντησαν την Ελλάδα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη». «Δεν ξεχνάμε τη φράση του κ. Τσίπρα, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι οι ροές σταμάτησαν όταν έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και εφαρμόστηκε στην πράξη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στα νησιά δεν βελτιώθηκε και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία ως προς τον δεύτερο κεντρικό της πυλώνα που είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας, δεν λειτούργησε».
«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο «πάρκινγκ» ψυχών. Με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία να το πω και στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από δύο μέρες, όταν μίλησα σε ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «όσο και αν στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής είναι ο απόλυτος σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου – ο οποίος θέλω να το ξεκαθαρίσω είναι αδιαπραγμάτευτος και απορρέει όχι μόνο από διεθνείς συμφωνίες, αλλά από τον ίδιο τον δικό μας τον αξιακό κώδικα – άλλο τόσο αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Της δικής σας ασφάλειας».
Αναφερόμενος στα ζητήματα ασφάλειας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε εκ νέου ότι «η πολιτική ασφάλειας και εφαρμογής νόμου και τάξης δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι η σωστή πολιτική».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται «επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου», ώστε «αυτά τα αιτήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός 6 εβδομάδων. Και από την στιγμή που ένα αίτημα θα απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό, θα πρέπει αυτός του οποίου το αίτημα έχει απορριφθεί, να πηγαίνει σε ένα κλειστό κέντρο φιλοξενίας» επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει συγκεκριμένη ιδεολογική αντίδραση στην ύπαρξη κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όσο δεν προωθούνται μέτρα επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών «τόσο νομοτελειακά θα αυξάνει ο αριθμός στα νησιά. Όσο καθυστερούν οι αιτήσεις ασύλου, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός αυτών που θα παίρνουν άσυλο και θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια ελεύθερα να μπορούν να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνδυασμό με μια «αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», κάνοντας λόγο για «πιστοποιημένο Μητρώο όλων των ΜΚΟ και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης του στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής για το προσφυγικό -μεταναστευτικό έτσι ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς ο καθένας τι κάνει, που το κάνει και πως πρέπει να κινείται».
Τρίτο πυλώνα της πολιτικής του ο κ. Μητσοτάκης όρισε την «προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας. Σύνορα υπάρχουν στην ξηρά, σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα». Ακολούθως ως τέταρτο πυλώνα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε «τη διαμόρφωση μιας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνοντας ότι «πρώτη δειλή απόδειξη» προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι τα προγράμματα μετεγκατάστασης τα οποία ωστόσο χαρακτήρισε «ημιτελή» και άσκησε κριτική στις χώρες του λεγόμενου Βίζενγκραντ της κεντρικής Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για «επαναξιολόγηση του κανονισμού του Δουβλίνου ο οποίος έχει εξαντλήσει ξεπεράσει πια τη χρησιμότητά του» καθώς «η εφαρμογή του βάζει σε κίνδυνο σήμερα που μιλάμε να σταλούν πίσω στην Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη και εντοπίζονται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Σε ότι αφορά τον πέμπτο πυλώνα της πολιτικής της ΝΔ πρόκειται για «τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών που έχουν σήμερα υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση από αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια» με μέτρα όπως ο μειωμένος ΦΠΑ και η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού και μέσω του επενδυτικού νόμου.