Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες υπερφορολογήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες. Και μετά ήρθε… ο κόφτης.
Αναφερόμενος στο χρέος, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της Ελλάδας.
«Εάν υπάρξει πάλι κάποιο σοκ ή χαμηλότερες επιδόσεις είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σημαντικός για την επόμενη δεκαετία» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι η τεχνική εργασία για τη διαμόρφωση αυτού του μηχανισμού θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα υπέρ της τόνωσης της απασχόλησης. Σημείωσε ότι παρ’ όλο που η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, υπάρχει σαφής βελτίωση, παραπέμποντας στα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ελληνική οικονομία, πιο «ευέλικτη» η αγορά εργασίας και να διορθωθούν οι «ανισορροπίες», είπε.
«Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς.
«Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αναφέρθηκε σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία, στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και σε πολιτικές για την απασχολησιμότητα των νέων.
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε ότι πάγωσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να «διορθωθούν» οι ανισορροπίες που είχαν προκύψει από τη μεγάλη αύξηση των μισθών μετά την εισαγωγή του ευρώ. Ωστόσο, επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος, «μέσα στο επόμενο έτος».
Επίσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι σε συνέχεια όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων το Eurogroup έλαβε την απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγορές, αποφασίζοντας την ελάφρυνση του χρέους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί αλλά και στην αλληλεγγύη των εταίρων της. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, είπε.
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το τέλος του έτους και να εγκριθεί μια νέα εκταμίευση προς την Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους.
Όπως είπε, η αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης για το 2017 οφείλεται στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο εάν η τρίτη ολοκληρωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα, θα ενισχυθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη, προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ανάπτυξη 2,5%.
«Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν πιο αισιόδοξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τώρα υπάρχει η ανάπτυξη. Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται» τόνισε.
Συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν σε συνεργασία με τους εταίρους της.