Μαύρη πέτρα στο περιβόητο προεκλογικό αφήγημα-αιχμή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ρίχνει σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σύνταξή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίζοντας με πλείστες δόσεις όψιμης αυτοκριτικής τις φρούδες ελπίδες που εξέθρεψε σε χιλιάδες πολίτες και την ακατάσχετη υποσχεσιολογία-φτερό στον άνεμο, επάνω στην οποία πάτησε για να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η Κουμουνδούρου παραδέχεται πως το πρόγραμμα που ανέγνωσε μετά βαΐων και κλάδων ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ σχεδόν πέντε μήνες πριν στηθούν οι πρόωρες κάλπες ήταν λίγο έως πολύ υπερβολικό ως προς τις προτάσεις που περιείχε.
Το σχέδιο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει του Συνεδρίου του προσεχούς Σεπτεμβρίου, με την Κουμουνδούρου να αναφωνεί εμφατικά… mea culpa, έρχεται για να καταδείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις αυταπάτες της νυν κυβερνητικής παράταξης και την πλειοδοσία των υποσχέσεων που είχαν ως αποκλειστική στόχευση τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
«Ο πυρήνας της λογικής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης διακρινόταν για τη λογική υπεράσπισης των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων, με βασικό στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπό το πνεύμα όμως ενός πολυσυλλεκτισμού που κρίθηκε αναγκαίος για την εκλογική επιτυχία, δεν αποφεύχθηκε η πλειοδοσία υποσχέσεων για την ικανοποίηση αιτημάτων, δίκαιων μεν αλλά δυσπρόσιτων λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ταυτόχρονα υπερτιμήθηκε η δυνατότητα αύξησης των εσόδων από διάφορες πηγές, ενώ υποτιμήθηκε ο κίνδυνος επιβολής από τους εταίρους μιας κατάστασης δημοσιονομικής ασφυξίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά πολύ πριν, όταν η κυβέρνηση Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ, με τη συνδρομή των συντηρητικών κύκλων της Ε.Ε., εκπονούσε το σχέδιο της “αριστερής παρένθεσης”», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο θέσεων της Κουμουνδούρου.
Κατά τα λοιπά, στο 49 σελίδων κείμενο γίνεται λόγος για την απλή αναλογική, τίθεται ως πολιτικός στόχος η συμπόρευση με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς καθώς και της Σοσιαλδημοκρατίας, ενώ η εικόνα της αυτοκριτικής διαπερνά και τη λειτουργία των τάσεων. «Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, ήταν προδιαγεγραμμένη. Η έκταση των αποστρατεύσεων, όμως, θα μπορούσε να μειωθεί, εφόσον η ηγεσία του κόμματος επιδείκνυε την ετοιμότητα να οργανώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την εσωκομματική συζήτηση που χρειαζόταν. Η απόφαση για σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου και η ακύρωσή του μετά, εξαιτίας της οπωσδήποτε αναγκαίας προκήρυξης εκλογών, απομάκρυναν από τις γραμμές μας ανθρώπους που μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι μαζί μας, ακόμα και μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο θέσεων. «Σταθερός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θεσμοθετηθεί για όλα τα αιρετά όργανα του κράτους, το Κοινοβούλιο, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πρόκειται για μια διαδικασία που, όσον αφορά το κόμμα μας, περιέχει, εκτός από νομοθετικές παρεμβάσεις, και την προετοιμασία για πολιτικές συνεργασίες.
Στο πολιτικό επίπεδο, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για προγραμματικές συμφωνίες και για συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Επίσης επιδιώκουμε συμμαχίες και συμπόρευση με κόμματα και κινήσεις που αναφέρονται στη Σοσιαλδημοκρατία, εφόσον απαλλάσσονται από δεσμεύσεις απέναντι στο παλιό κομματικό σύστημα και τον νεοφιλελευθερισμό, καθώς και με πολιτικές εκφράσεις του οικολογικού κινήματος, πρώτα από όλα με το κόμμα των Πρασίνων», υποστηρίζει το κείμενο θέσεων.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ζητούσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως απόδειξη της κρίσης στην οποία βρίσκεται η Ε.Ε. είναι το βρετανικό δημοψήφισμα και η ανάδυση των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων. Παράλληλα και εν όψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές στις αρχές φθινοπώρου, επιχείρησε να στείλει μήνυμα και για τα εργασιακά, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι θεσμική αναδιοργάνωση και όχι ισοπέδωση μιας ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας.
Κατά τον πρωθυπουργό, όταν η κρίση στην Ελλάδα έλαβε διαστάσεις, οι επιλογές από την ηγεσία της Ευρώπης οδήγησαν τα πράγματα σε λάθος κατεύθυνση. «Το κύριο λάθος της Ε.Ε. ήταν ότι δεν εμπιστεύτηκε τους θεσμούς της, αλλά άφησε τις λύσεις σε τεχνοκράτες».
Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα. «Βήματα που έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχουν πραγματοποιηθεί. Οχι μόνο επειδή σεβόμαστε τους μουσουλμάνους κατοίκους της πρωτεύουσάς μας, αλλά επειδή οφείλουμε να προασπίζουμε ενεργά τις δικές μας αξίες», είπε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου