Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό πρωταρχικός στόχος παραμένει μια καθαρή έξοδος στις αγορές, η οποία προϋποθέτει να κλείσει η συζήτηση για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο.
«Η θέση μας είναι πολύ απλή και την έχω πει πολλές φορές δημοσίως. Μπορούμε να δουλέψουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του προγράμματος, μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ εκτός του προγράμματος, αυτό που είναι πολύ δύσκολο είναι να εργαστούμε με έναν οργανισμό που είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω».
Όπως εξήγησε το ΔΝΤ αποφάσισε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015 και τώρα βρισκόμαστε στον Οκτώβρη του 2017, οπότε πλέον είναι καιρός να παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση προκειμένου να αποφευχθούν οι αναταράξεις που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα.
«Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά για το ρόλο του Ταμείου. Και νομίζω πως πρέπει να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Είναι πολύ καιρός. Νομίζουμε πως πρέπει να πάρουν μια απόφαση για το εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αρκετά για το χρέος και για το εάν εμείς κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια. Και αυτό θα θέσω στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συζήτηση μας το Σάββατο».
Σπριντ για Κλείσιμο Αξιολόγησης-Μαραθώνιος για το Χρέος
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την Τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις τρεις σημαντικές συζητήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την καθαρή έξοδο στις αγορές.
Η πρώτη συζήτηση αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την αποκρυστάλλωση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Τέλος η τρίτη συζήτηση έχει να κάνει με την ίδια την φύση της εξόδου.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Όσον αφορά, όμως, τη δεύτερη συζήτηση που σχετίζεται με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως θα καθυστερήσει μερικούς μήνες, καθώς η Ελλάδα θα είναι επικεντρωμένη στο κλείσιμο της αξιολόγησης και η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ψάχνει να βρει ακόμα τον βηματισμό της.
«Το πρώτο είναι το σημαντικό θέμα και δεν νομίζω πως θα έχουμε μια απόφαση έως ότου έχουμε τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οπότε αυτό θα πάρει χρόνο και εμείς είμαστε ενδιάμεσα απασχολημένοι με το να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση. Δεν είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί πριν από τα Χριστούγεννα , αλλά θα συζητηθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Τον Ιανουάριο θα δούμε πως θα πάμε στο μέτωπο αυτό».
Στόχος η Καθαρή Έξοδος
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα νέο πρόγραμμα για έξοδο στις αγορές, οι λεπτομέρειες, όμως, του οποίου δεν είναι μέχρι στιγμής ανακοινώσιμες.
«Και εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εξόδου στις αγορές, για να κτίσουμε το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Πήγαμε στις αγορές τον Ιούλιο και έχουμε πρόγραμμα για να ξαναβγούμε στις αγορές, το οποίο ωστόσο δεν μπορώ να σας ανακοινώσω τώρα».
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως το ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup έβαλε τις βάσεις για να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα.
«Σύμφωνα με την άποψη μας το τελευταίο Eurogroup ήταν καθοριστικό, καθώς η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος, έλεγε πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κτίσει «μαξιλάρια» ασφαλείας για να είναι σε θέση να εξέλθει του προγράμματος».
Παράλληλα, εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν και εργάζονται ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Έχουμε στηριχθεί πολύ από τους Ευρωπαίους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Ήταν πολύ ξεκάθαροι σε αυτό και πιστεύω πως όλοι εργάζονται για αυτό».