Η αγωνιώδης προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να εμφανιστεί δις στη Βουλή δεν απέτρεψε απώλειες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άλλαξε τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. (πλην Παπαχριστόπουλου), προκάλεσε κωμικές αντιδράσεις όπως αυτή του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κ. Κατσίκη που ψήφιζε ναι επί της αρχής αλλά… καταψήφιζε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου (σ.σ.: δεν έχει ξανασυμβεί στα κοινοβουλευτικά χρονικά), ενώ το άδειο έδρανο του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου που επέλεξε να λείπει στη Βραζιλία και να ψηφίσει «παρών» με επιστολική ψήφο ήταν η φωτογραφία που άξιζε όσο χίλιες λέξεις για την ενδοκυβερνητική πραγματικότητα, την ποιότητα και τον προοδευτισμό της ευκαιριακής και ετερόκλητης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.
Το νομοσχέδιο Αμέσως μετά την ψηφοφορία, όπου το επίμαχο άρθρο 3 πέρασε τελικά με λιγότερες από 150 ψήφους (148), συμπεριλαμβανομένων των ψήφων των βουλευτών του Ποταμιού, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους επειδή «με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών (σ.σ.: επί της αρχής) υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο-τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου».
Στη πραγματικότητα, το όλο θέμα με τη διάταξη περί αλλαγής φύλου ναι μεν δεν ήταν χωρίς σημασία, αλλά αποτέλεσε ένα μικρό διάλειμμα από τη δύσκολη επικαιρότητα των θεμάτων της τρίτης αξιολόγησης, που θα κυριαρχήσει.
Στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, «πάγωσαν» όταν έμαθαν χθες -την ώρα που επίσης πανηγύριζαν για τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,6% για το 2017 ότι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου που θα αφορούν το δημοσιονομικό σκέλος θα ανοίγουν επισήμως ζήτημα λήψης νέων μέτρων μέσα στο 2018, αφού θα προβλέπουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους δεν επιτυγχάνεται.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Επιπλέον, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα αλλά και οι ένοικοι της οδού Νίκης γνωρίζουν καλά ότι ναι μεν δεν θα χάσουν τη δόση των 800 εκατ. ευρώ ως τις 31/10 (ληξιπρόθεσμα, έκδοση νέων συντάξεων), αλλά κινδυνεύουν να χάσουν τα χρονικά όρια της τρίτης αξιολόγησης.
Παρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο περί ταχύτητας και συνέπειας για να μη δοθούν δικαιώματα σε όσους θα επιδιώξουν καθυστερήσεις, η… αυτοψία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου κατέληξε σε κάθε άλλο παρά θετικά συμπεράσματα, αφού μόνο 20 από τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι σε στάδιο παρουσίασης στα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, πριν από τους επικεφαλής που έρχονται στις 23 Οκτωβρίου.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σχεδόν απίθανο το σενάριο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εντός του 2017 και δηλώνουν ότι θα είναι πολύ ικανοποιημένοι αν η αξιολόγηση λήξει εντός του Ιανουαρίου του 2018, το οποίο επίσης θεωρούν σενάριο με λίγες πιθανότητες, ασχέτως του τι λέγεται δημοσίως. Κομβικό στοιχείο Αυτή τη φορά, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν είναι δύο μήνες πάνω, δύο κάτω.
Σχετίζεται άμεσα με το τέλος του προγράμματος, που, παρά τις βεβαιώσεις για πολυετή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας (όπως είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο κ. Βίζερ), για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση είναι το κομβικό στοιχείο του αφηγήματος. Αν αλλάξει, τότε αλλάζει ολόκληρος ο πολιτικός σχεδιασμός.
Στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν -ακόμα και παραφράζουν- δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με τρόπο που εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της, γνωρίζουν όμως καλά ότι η εκδήλωση πρόθεσης για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν σημαίνει ούτε χατιρική διάθεση ούτε υποχωρητικότητα των θεσμών.
Και αυτό επειδή είναι δεσμευμένοι το σήμα που θα σταλεί στις αγορές για την ετοιμότητα της ελληνικής οικονομίας είτε στο τέλος της αξιολόγησης είτε στο τέλος του προγράμματος να είναι πραγματικό και όχι αμφισβητήσιμο ή εύθραυστο.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου