Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο ΑΠΕ ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.
Τα 280 στρέμματα αρχαιολογικός χώρος
Συμβιβαστική λύση που επιβεβαίωσε τις … προβλέψεις για μικρή κήρυξη πρόκρινε η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό.
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα με 15 ψήφους υπέρ της κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου περί των 280 στρεμμάτων επί συνόλου 6200 που είναι το εμβαδόν της επένδυσης, στην βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου όπου βρίσκεται το αμαξοστάσιο του Τραμ.
Η μια ψήφος αφορούσε τη μαξιμαλιστική εκδοχή της κήρυξης, δηλαδή το μισό οικόπεδο (περίπου 3000 στρέμματα). Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr κηρύχθηκαν και τμήματα των όμορων δήμων όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Τελειώνει εδώ το θέμα;
Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου θα πρέπει να υπογραφεί τώρα από την υπουργό Πολιτισμού. Η συνεδρίαση του ΚΑΣ συνοδεύτηκε από κόντρες και εντάσεις ενώ εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που «ανεβοκατέβαιναν» τα στρέμματα της περιοχής που προτάθηκε για κήρυξη.
Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς Δυτικής Αττικής και Νήσων επέμεινε στην κήρυξη περίπου του μισού οικοπέδου και τμήματος των όμορων δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης. Από την αρχή της συνεδρίασης υπέρ της κήρυξης τάχθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών και του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπάρξει καμία κήρυξη γιατί το θέμα των αρχαιοτήτων διασφαλίζεται από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό Α.Ε. Αντίθετα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων επέμεινε στη θέση του να κηρυχθεί η έκταση σε αρχαιολογικό χώρο.
Η συζήτηση στο ΚΑΣ συνεχίστηκε για την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.