Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την προοπτική που μπορεί να έχει ο νέος πολιτικός φορέας, οι διαδικασίες δείχνουν να έχουν βαλτώσει, προκαλώντας γκρίνιες και αρνητικό κλίμα. Η ανακοίνωση από τη Vodafone ότι δεν είναι εφικτό να αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών με την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τερματικών πριν από τον Φεβρουάριο του 2018, (αντί για τις 5 Νοεμβρίου), αλλά και το απαγορευτικό κόστος των 900 χιλιάδων ευρώ προκαλούν πονοκέφαλο στα στρατηγεία των υποψηφίων.
Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» πως «είναι παράδοξο το γεγονός ότι στην περίπτωση των εκλογών στη Ν.Δ. η εταιρία τηλεπικοινωνιών είχε καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο της σε 25 μέρες και στην περίπτωση της ΔΗ.ΣΥ. χρειάζεται 4 μήνες. Τη στιγμή μάλιστα, που τώρα υπάρχουν 1.200 κάλπες ενώ στη Ν.Δ. υπήρχαν 2.800 τερματικά».
Δυσαρέσκεια
Παρά τις παραφωνίες των τελευταίων ημερών, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος επισήμως εξακολουθεί να απολαμβάνει τη στήριξη όλων των υποψηφίων. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις που πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρεί να μειώσει τη σημασία των εκκρεμών ζητημάτων, κάνοντας λόγο για «τεχνικά θέματα που δεν αφορούν τους πολίτες» και υποστηρίζει πως αν οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν στις 5 Νοεμβρίου «ας γίνουν λίγο μετά» και προσθέτει: «Τον πολίτη τον ενδιαφέρει αν εμείς έχουμε να πούμε κάτι. Για τους φόρους, για την ανεργία των παιδιών του, για όσους έφυγαν στο εξωτερικό και για όσους έμειναν εδώ».
Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο οι εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα να μετατεθούν για το 2018 και πως «αν υπάρξει καθυστέρηση, αυτή θα είναι κάποιων ημερών ή έστω εβδομάδων».
Τα «αγκάθια»
Ο τρόπος που θα γίνει η ψηφοφορία εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις διεργασίες για το νέο φορέα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιώργος Καμίνης επιμένουν να υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ η κ. Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και για αυτό το λόγο δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην Εσθονία. «Εγώ δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφωνίες ανάμεσα στους υποψηφίους ούτε για το ζήτημα της μορφής που θα έχει ο νέος φορέας, αν θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος, αλλά ούτε και για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και για την τελική έκβαση των διεργασιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «θα αποτελούσε εγκληματική αμέλεια που θα εξέθετε σε μείζονες κινδύνους το όλο εγχείρημα, να έκλεινε κανείς τα μάτια του στις προφανείς αδυναμίες και ελλείψεις που υπάρχουν».
Παρά τις διαφωνίες όμως, σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ο ευτελισμός της διαδικασίας. «Ολες τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα γύρω από την ψηφοφορία θα τις πάρει η Επιτροπή Αλιβιζάτου, όπως ακριβώς έχει συμβεί μέχρι σήμερα και στα ζητήματα της ημερομηνίας και των τεχνικών προδιαγραφών», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.
Βουλή: Ανακοινώθηκε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ
Διαφωνία όμως έχει προκύψει και στο ζήτημα της στάσης που θα κρατήσει η ΔΗ.ΣΥ. (μετά την άτυπη συμφωνία με τη Ν.Δ.), να καταψηφίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης αν δεν υπάρχει θετική ψήφος και από τους ΑΝ.ΕΛ. Ομως, ο κίνδυνος να μην περάσουν νομοσχέδια που από μεγάλη μερίδα βουλευτών του κεντροαριστερού χώρου θεωρούνται σημαντικά, όπως αυτό της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη ΔΗΜ.ΑΡ. και στο ΠΟΤΑΜΙ. Ηδη η θέση που διατυπώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ότι θα συνεχίσει να καταγγέλλει την «υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.» αλλά δεν θα αφήσει να συνεχίζονται στη χώρα μας «οι ανισότητες και οι διακρίσεις εναντίον μειοψηφιών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», καθώς η ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί πως «η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι βασική θέση αρχής του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς, που δεν μπαίνει για εμάς σε καμιά ζυγαριά με πολιτικές τακτικές».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗ.ΣΥ. δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει τελικά ορισμένα νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί, ακόμη και αν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, με την προϋπόθεση να προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση με την κυβέρνηση. «Η λογική ότι στο τέλος της ημέρας θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια η ΔΗ.ΣΥ. και το ΠΟΤΑΜΙ τελείωσε. Αν θέλει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έρχεται μία εβδομάδα πριν, να γίνονται επαφές και να υπάρχει συζήτηση. Δεν μπορεί ο ένας να παριστάνει τον αριστερό και ο άλλος το δεξιό, κάνοντας εμείς το μαξιλαράκι ησυχίας του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει η ίδια πηγή.
«Οργώνουν» τη χώρα οι υποψήφιοι
Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς αφήνουν στην άκρη τα ανοικτά ζητήματα και τις διαφωνίες και «οργώνουν» τη χώρα, συνεχίζοντας την προεκλογική τους καμπάνια. Η Φώφη Γεννηματά (1) την εβδομάδα που μας πέρασε, μεταξύ άλλων, βρέθηκε στην Ανατολική Αττική, από όπου δήλωσε πως «η Νέα Αλλαγή ξεκίνησε και ο κύβος ερρίφθη». Ο Σταύρος Θεοδωράκης (2) περιόδευσε στην Καλαμάτα, από όπου δήλωσε πως «στόχος είναι να φτιάξουμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα μακριά από λαϊκισμούς», ενώ ο Γιώργος Καμίνης (3), που και εκείνος βρέθηκε λίγες μέρες μετά στην Καλαμάτα, μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση, τονίζοντας πως «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές στη χώρα έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης (4) περιόδευσε στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην Ημαθία, από όπου τόνισε πως χρειάζεται «να αλλάξουμε σελίδα και γενιά». Ο Γιάννης Μανιάτης (5), στην κεντρική του ομιλία στη γενέτειρά του, το Αργος, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη απάτη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία». Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (6) την εβδομάδα που μας έρχεται αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης (7), από τη Χαλκίδα όπου βρέθηκε, παρουσίασε το σχέδιό του για την αποκέντρωση και το μέλλον της αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη». Ο Απόστολος Πόντας (8) βρέθηκε στην Ηλεία και στο Ναύπλιο όπου συζήτησε με πολίτες. Η δήλωσή του μάλιστα να «μην παρασυρθούμε σε διαγωνισμό αριστερίζουσας φαμφαρολογίας διεκδικώντας τα πρωτεία της Αριστεράς του Τσίπρα», προκάλεσε αίσθηση.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής