Σύμφωνα με την απάντηση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει καμιά απολύτως επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το ύψος των ζημιών στην Κω από τον πρόσφατο σεισμό». Συγκεκριμένα, η κ. Κρέτσου ως προς το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση».
Για την ενεργοποίηση του Ταμείου στην περίπτωση της Κω, οι ζημιές θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 90,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Επίτροπος αναφέρει, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, ότι «τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα».
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα την Κω, με τραγικό αποτέλεσμα δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Συγκεκριμένα πολλά κτήρια και κατοικίες στην παλιά πόλη της Κω έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και το κεντρικό λιμάνι του νησιού έχει παραμείνει κλειστό, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά.
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Τέλος σημειώνεται πως βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, και ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του νησιού.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
–Τι χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως συνέβη και σε ανάλογη περίπτωση στην Ιταλία;
–Τι ενέργειες απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου κ. Κορίνα Κρέτσου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική προς τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη:
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.
Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σχετικό περιφερειακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την παροχή αποτελεσματικής και στοχοθετημένης βοήθειας της ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2017 εγκρίθηκαν νέοι κανόνες από την ΕΕ που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να θεσπίσουν χωριστό άξονα προτεραιότητας στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΤΠΑ, με ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι και 95 % για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης που συνδέονται με φυσικές καταστροφές και τη συμβολή στην αναζωογόνηση της περιφερειακής οικονομίας. Η χρηματοδότηση μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, ανασυγκρότηση λιμένων ή οδικού δικτύου ή τη στήριξη των ΜΜΕ, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών. Τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα.