Ακολουθήθηκε το τελετουργικό, όπου αρχικά ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Γαλλίας και της Ελλάδας και στη συνέχεια ξεκίνησε η προσφώνηση του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ακολούθησε η αντιφώνηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Στην ανάγκη στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ, ως προϋπόθεση αντιμετώπισης των κινδύνων ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της προσφώνησής του κατά το δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος μνημόνευσε στην προσφώνησή του τις “εμβληματικές φυσιογνωμίες του γαλλικού πνεύματος”, τον συγγραφέα Αντρέ Μαλρό και την ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ως προς τον πλανητικό ρόλο της ΕΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαίτηση της θεσμικής εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, της υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της κοινότητας.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται η θεσμική εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η οποία θα το οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του υπό όρους μιας Ομοσπονδίας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και, συνακόλουθα την Δημοκρατική Αρχή. Διότι δίχως αυτό το υπόστρωμα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αβέβαιο, όπως ακόμη περισσότερο αβέβαιο καθίσταται και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.
Ως προς την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ , τόνισε ότι «μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτούς τους κινδύνους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα λαϊκιστικά ως και νεοναζιστικά μορφώματα, που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: Κατά το 2017 οι Λαοί της Ευρώπης -και ιδίως ο Γαλλικός Λαός μέσω της εκλογής σας- έδωσαν την δέουσα απάντηση στους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι Λαοί της Ευρώπης αναμένουν από την Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την λήψη εκείνων των αποφάσεων, που θα θωρακίσουν οριστικά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των υπονομευτών του, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Για το θέμα της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, και με αφορμή τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει εν προκειμένω, όταν μάλιστα πολλές από τις προκλήσεις αυτές έχουν ευθείες επιπτώσεις στους Λαούς της, με κυριότερη εκείνη της τρομοκρατίας και της επέκεινα τρομοκρατικής βαρβαρότητας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παυλόπουλος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες η χώρα «εκπληρώνει στο ακέραιο» και «αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων μας».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τα οποία η Ελλάδα «υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έστειλε μάλιστα μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, με τη χρήση του ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό η πρώτη, και την παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας, η δεύτερη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος είπε για τα εθνικά θέματα τα εξής:
Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τα ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο τούτο πρέπει να επισημάνω ότι εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία.
Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την γείτονα Αλβανία: Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική.
«Η ΕΕ έχει πλανητικό ρόλο»
Η ΕΕ έχει πλανητικό ρόλο και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους λαούς της, τόνισε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως είπε, απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ “και τούτο γιατί οι παγκόσμιες προκλήσεις εντείνονται συνεχώς, όπως προκύπτει και από τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει εν προκειμένω, όταν μάλιστα πολλές από τις προκλήσεις αυτές έχουν ευθείες επιπτώσεις στους Λαούς της, με κυριότερη εκείνη της τρομοκρατίας και της επέκεινα τρομοκρατικής βαρβαρότητας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας”.
Μακρόν: Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον
Ο Γάλλος πρόεδρος, στην αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε τη συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.
“Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει , πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών” σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη, παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν”.
Τόνισε ακόμη πως τον συνοδεύουν επιχειρηματίες που πιστεύουν στην Ευρώπη και “ήρθαν εδώ να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει”. Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος είναι “να βρει η Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία της και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη”.
Παράλληλα, είπε πως “αυτή η στρατηγική συνεργασία θέλουμε να πετύχει προς όφελος όλων… θέλουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι”.
“Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι” συμπλήρωσε.
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται φυσικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα.
Το παρών, ωστόσο, δίνει και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά της συζύγου του, Μαρέβα.
Μακρόν από την Πνύκα: Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα λάθη των πολιτικών
Στην Πνύκα βρέθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας μια ιστορική ομιλία. Μάλιστα ξεκίνησε μιλώντας ελληνικά και τόνισε ότι είναι μεγάλο το προνόμιο όπου μιλάει από το μέρος που οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία.
«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ» είπε στα ελληνικά ο Εμανουέλ Μακρόν!
«Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα!» είπε στην συνέχεια χαριτολογώντας ο Γάλλος πρόεδρος.
«Μας ενώνουν αξίες που ενώνουν την Ευρώπη. Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Εδώ επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι, με την δική μας κυριαρχία γιατί εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την διακυβέρνηση στους πολλούς γιατί έτσι οι αποφάσεις λαμβάνονται καλύτερα. Τι ακριβώς κάνουμε εμείς για την Δημοκρατία. Αυτά τα λόγια που προσφώνησε ο Περικλής ας τα ακούσιουμε. Τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία αλλά και στην καθημερινότητά μας δεν μπορεί να υπάρχει καχυποψία. Εδώ στην Πνύκα υπήρχε διάλογος. Στην Ευρώπη σήμερα, η Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται. Ξέρετε καλύτερα ότι η λεγόμενη ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αφορά και στην Ευρώπη. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».
«Θα ήταν λάθος να μείνουμε εκεί. Η Ευρώπη είναι μεταμόρφωση. Πρέπει να την συνεχίσουμε, ειδικότερα όταν έχουν γίνει λάθη. Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η παλαιά τάξη διαλύεται. Οι παλιές συμμαχίες έχουν ρήγματα. Χώρες κυρίαρχες υποχωρούν και νέες δυνάμεις εμφανίζονται. Περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Δεν έχει νόημα η διάλυσή της. Θα ήταν ένα μήνυμα πολιτικής αυτοκτονίας. Να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη, όχι προσαρμογές. Να ξεκινήσουμε με μια αυστηρή κριτική, να ξαναβρούμε την έμπνεσυν δημιουργίας. Οι ιδρυτές δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. Και η πρώτη γενιά των Ευρωπαίων στήριξαν με τα λάθη και τις επιτυχίες τους την ευρωπαϊκή δημιουργία. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα διαλυθεί χρόνο με το χρόνο. Η άλλη επιλογή που προτείνω, είναι μια νέα Ευρώπη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική. Όχι με γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, για να μιλήσουμε για την ελπίδα, για την Δημοκρατία, την κυριαρχία και την εμπιστοσύνη, παίρνω τον λόγο σήμερα. Η επανάκτηση της ελπίδας».
Οι προκλήσεις του σήμερα
«Η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να είναι μόνο αγαθό που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι της Ευρώπης. Μην αφήνετε την Ευρώπη σε αυτούς που την πολεμούν. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην μας επιβάλλουν οι μεγάλες δυνάμεις. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα έθνη. Κοιτάξτε την κλιματική κρίση, την μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα. Η τρομοκρατία. Ήμασταν όλοι σίγουροι ότι ήμασταν ασφαλείς. Τώρα όχι. Κοιτάξτε την πυρηνική απειλή. Μπορεί ένα έθνος να προστατευτεί μόνο του; Μόνο αν λέμε ψέματα ισχύει αυτό».
Οχι άλλη χαρά στους τρομοκράτες
«Με εταιρική σχέση και ανάπτυξη θα προλάβουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές. Με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Οι τρομοκράτες ένα περιμένουν: Να μικρύνουμε, να φοβηθούμε. Αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο τους. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη χαρά».
Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα λάθη των πολιτικών
«Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τις αποφάσεις. Υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τόσο πολύ την Δημοκρατία, την ελευθερία και την συμφιλίωση της Δικαιοσύνης; Η ανάπτυξη υπάρχει σε πολλές χώρες. Δυνάμεις που είναι υπέρ της ελευθερίας. Έχουν όμως λιγότερη δέσμευση για την κοινωνία. Αυτό ονομάζω ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αν το εγκαταλείψουμε θα μας επιβληθούν οι κανόνες των μεν και των δε. Να ενισχύσουμε την Ευρώπη χωρίς τα σφάλματα του παρελθόντος. Βασιστήκαμε σε ψέματα και να το πούμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα. Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων; Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος. Μέσω πολιτικών της καχυποψίας, δημιούργησαν και προβλήματα και έλλειψη δικαιοσύνης. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Επικράτησε η καχυποψία. Ένας είδος εσωτερικού εμφυλίου πολέμου. Επιμείναμε στις προδοσίες, ξεχάσαμε ότι υπάρχουν απέναντί μας διαφορετικές δυνάμεις».
«Με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Για την επόμενη δεκαετία να την χτίσουμε. Όχι για τις προηγούμενες γενιές. Αλλά για εσάς τους νέους. Εμείς δε μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα. Ποια θα είναι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Θέλω όλοι εσείς να επιλέξετε το μέλλον σας. Να μπορείτε να διαλέξετε, όπως μπορούσαμε κι εμείς. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε το μέλλον σας. Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας και τι δίνουμε; Λιτότητα και ανεργία στο 50%! Τους υποσχεθήκαμε μια ζωή στο Παρίσι και το Βερολίνο, αν εγκαταλείψουν την χώρα τους. Όμως είχαμε υποσχεθεί τα ίδια αν έμεναν στην πατρίδα τους».
Για το Brexit
«Αυτό που έγινε στην Αγγλία δεν είναι τυχαίο (σ.σ. εννοεί το Brexit). Ο λαός αρνήθηκε επιλογές που ήταν επιλογές των δικών τους πολιτικών. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε και είπε δεν θέλω πια αυτή την Ευρώπη. Αυτή η ψήφος σταμάτησε μια ευρωπαϊκή περιπέτεια που πήγαινε συνεχώς ένα βήμα μπροστά».
Προτείνω μια νέα μέθοδο για την Ευρώπη
«Προσπαθώ να αναθεωρήσουμε κάποια ευρωπαϊκά κείμενα, όπως την οδηγία για τους αποσπασμένους. Η Ευρώπη επεξεργάζεται παράλογα νομοθετικά κείμενα. Θέλουμε να ζήσει η Ευρώπη. Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Εμείς που αφήσαμε την Δημοκρατία να υποστεί ρήγματα, πρέπει να επανέλθουμε στην Δημοκρατία. Γι’ αυτό επιθυμώ αυτός οδικός χάρτης για την οικοδόμηση της Ευρώπης, να μην είναι μια συνθήκη που θα διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι σε μια σκοτεινή αίθουσα. Προτείνω μια νέα μέθοδο. Προς τα πού θέλουμε να πάμε, με νέους, σαφείς στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Και στις αρχές του 2018 να παρουσιάσουμε τους στόχους στον λαό. Επί έξι μήνες να υπάρχουν δημοκρατικές συνελεύσεις, διαβουλεύσεις, όπου οι λαοί θα συζητήσουν για ποια Ευρώπη θέλουν, επιτέλους. Ας κάνουμε μικρά βηματάκια. Πρέπει να αλλάξουμε μέθοδο. Μια άλλη και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στον λόφο της Πνύκας που δεν ήταν ο τόπος που επικράτησε η δημαγωγία. Αλλά η Δημοκρατία, ο διάλογος, η δημοκρατική κριτική. Ποιο είναι το κοινό μας μέλλον; Το α εξάμηνο του 2018 επιθυμώ να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που δημιουργήθηκε εδώ. Μετά από 6 μήνες να κάνουμε τη σύνδεση. Και βάσει αυτής της προσέγγισης, να φτάσουμε σε μια νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Να δημιουργήσουμε τους όρους της νέας Ευρώπης. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου».
Μας ενώνει ο πολιτισμός
«Η πραγματική τροφή της Ευρώπης δεν είναι το να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Αλλά να επανέλθει στην δημοκρατική δυναμικότητα. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη, δεν θα κάνουμε τίποτα με την καχυποψία, όπως έλεγε ο Περικλής. Οι προδοσίες έχουν διαβρώσει την Ευρώπη και πρέπει να επανέλθουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στις πεποιθήσεις της Ευρώπης. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε. Πίσω μου ο λόφος της Ακρόπολης. Ο Παρθενώνας. Όποιος κι αν είναι ο καθένας από εμάς, όποια ηλικία κι αν έχει, από όπου κι αν προέρχεται, το θαύμα αυτού του λόφου είναι κάτι που μας διακατέχει όλους. Είναι η ιδέα ότι κάτι γεννήθηκε εδώ, κάτι που μας ανήκει και μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Αυτός ο ναός των αρχαίων Θεών γεννήθηκε βασιζόμενος σε μια θρησεκία που σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ακόμα ο ιερός χαρακτήρας. Υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Είναι αυτό που μας ξεπερνά. Αν εγκαταλείψουμε αυτόν τον εμφύλιο στην Ευρώπη, φτάνει κανείς να δει κάποιον εκτός Ευρώπης για να καταλάβει ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πρότυπο. Η Ευρώπη της λογοτεχνίας, των καφενείων, του συνυπάρχει που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Μας ενώνει ο πολιτισμός μας».
Να ξεκινήσει από την Αθήνα η αναγέννηση της Ευρώπης
«Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτισμική μας κληρονομιά. Είναι η ταυτότητά μας και το μέλλον μας. Δεν αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία για να βοηθήσουν. Θα πρέπει πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε μια ευρωπαϊκή συνέλευση για την πολιτιστική κληρονομιά. Ας ξεκινήσουμε. Για να προστατεύσει η Ευρώπη τον πολιτισμό, προτείνω αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα. Εκεί όπου γεννήθηκε. Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Θα ήθελα να ξαναδούμε τους κανόνες για την διάδοση των έργων στον κινηματογράφο, την επιστήμη. Σήμερα, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι καλλιτέχνες, προσπαθούν να μεταδώσουν τη γνώση τους. Αυτό δεν αρκεί όμως. Πρέπει να δημιουργήσουμε την Ευρώπη των μεταφραστών, που μεταφέρουν τη γνώση. Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας φαβέλας. Ας ξαναβρούμε τη φιλοδοξία του πολιτισμού. Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός. Τρεις ελπίδες που θέλω να προσφέρω στους νέους της Ευρώπης. Από αυτές εξαρτάται το μέλλον μας. Είναι ευθύνη μας. Οι ιδρυτές της Ευρώπης, όταν έδωσαν τα χέρια στους εχρθούς μετά τον πόλεμο. Ποια ήταν η φιλοδοξία; Ένα κοινό νόμισμα. Εγώ πιστεύω πως σήμερα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Αυτό που η Γαλλία θέλει, είναι να συζητήσουμε το αν σας φοβίζει η ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε. Πρόκειται για μία στιγμή που πετάει η κουκουβάγια της Αθήνας. Είναι μια γαλήνια στιγμή. Η κουκουβάγια κοιτάει προς τα πίσω. Είναι πολύ εύκολο να κοιτά κανείς εκεί που είναι γνωστό το περιβάλλον. Μην κοιτάτε όπως η κουκουβάγια της Αθηνάς προς τα πίσω. Κοιτάξτε με φιλοδοξία. Την λίγο τρελή και τολμηρή φιλοδοξία. Αρκεί να έχουμε κοινές φιλοδοξίες. Σας το υπόσχομαι θα πετύχουμε».
Επίλογος με Σεφέρη
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε την ομιλία του, παραθέτοντας μια φράση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη:
«Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου».
Και στην συνέχεια τόνισε: «Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί», ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος.
Τσίπρας: Στέλνουμε μήνυμα σε όλο τον κόσμο
Αρχικά το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην γενέτειρα της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της Γαλλίας, χώρας του Διαφωτισμού. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. Εδώ όπου η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα. Εδώ που γεννήθηκε η αθηναϊκή Δημοκρατία, η δημόσια σφαίρα» είπε ξεκινώντας ο Αλέξης Τσίπρας. «Αγαπητέ Εμανουέλ, επίτρεψέ μου να σου θυμήσω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά, τον αποκαλούσαν ιδιώτη. Η παρουσία μας εδώ αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί αυτή η γωνιά της Ελλάδας ακτινοβολεί καθολικότητα. Η παρουσία σας εδώ, ως εκπροσώπου της Γαλλίας που έδωσε άιμα και ψυχή το 1789, κάνει τον συμβολισμό αυτό πιο ισχυρό. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ότι είμαστε αποφασισμένοι για την δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης. », είπε ο πρωθυπουργός…
«Αγαπητοί φίλοι, δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση, ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική. Διεύρυνε τις ανισότητες μεσατξύ των κρατών – μελών και των πολιτών της και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες. Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δεν λογοδοτούν στους πολίτες. Έτσι περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζιτών. Η Ευρώπη άφησε έδαφος στο σκοτάδι της μισαλλοδοξίας. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε την ορμή της νιότης αλλά και την σωφροσύνη της πείρας. Και είναι αυτή που επιβάλλει να αναστοχαστούμε στην Ιστορία και να ξανά σχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ, απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης που την οραματίστηκαν. Αλλά και στους νέους της Ευρώπης και τις μελλοντικές γενιές».
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε:»Σε ένα κόσμο που μεταμορφώνεται, η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει. Η αδράνεια θα σημάνει και την παρακμή της. Θα ήθελα να διακηρύξω τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη. Σε μια κατεύθυνση Δημοκρατίας και προόδου. Γιατί μόνο έτσι θα έχει μέλλον. Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε τη γαλλική εξέλιξη της κομμούνας του Παρισίου ως έφοδο στον ουρανό. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική και ειρηνική έφοδο, αλλά στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων που αναζητούν λύσεις».
«Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που θα βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς στη λήψη αποφάσεων. Η οργανική ενότητα δε μπορεί αν υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική και όχι μόνο οικονομική και πολιτική ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η σημερινή χωρίς προηγούμενο οικονομική απόκλιση στο εσωτερικό της. Απόκλιση που βρίσκεται σε διάσταση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρωζώνη γρήορα να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.Η σημερινή δομή της, ως μηχανισμού που διευρύνει ανισότητες, την καθιστά ευάλωτη, Γι’ αυτό η δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης είναι αναγκαία. Πιστεύω πως πρέπει και μπορούμε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε δημοσιονομικπό χώρο στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκαν».
«Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό ρόλο ένας ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που θα υπόκειται σε λογοδοσία, όπως ο κάθε ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Επισημαίνω τη χρησιμότητα ενός κοινού προϋπολογισμού. Γιατί έχουμε εξωτερικά πλεονάσματα χωρίς εσωτερικό μηχανισμό αναδιανομής και κανόνες αυστηρούς που δυστυχώς δεν ισχύουν για όλους. Αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες που καταγράφουν τεράστια πλεονάσματα, ενώ ελέγχουμε τις χώρες με προβλήματα. Κι έτσι το χάσμα Βορά – Νότου, αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς. Πρέπει και μπορούμε να τολμήσουμε και στην κοινωνική πολιτική. Όσο χρειαζόμαστε έναν ΥΠΟΙΚ, τόσο χρειαζόμαστε κι έναν υπουργό για την κοινωνική πολιτική».
Και ο κ.Τσίπρας είπε κλείνοντας: «Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε αποφασιστικά το πλαίσιο της Δημοκρατίας και του ελέγχου. Δε μπορεί μόνο ο ΥΠΟΙΚ και ο υπουργός της κοινωνικής συνοχής να αποφασίζουν και ιδιαίτερα πίσω από πόρτες. Αλλά να υπόκεινται στον διαρκή έλεγχο. Αυτό προϋποθέτει και την συγκρότηση τνός ευρωκοινοβουλίου με ισχυρή δύναμη. Αγαπητοί φίλες και φίλοι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ευρωπαίκής ιστορίας. Η εμπειρία της Ελλάδας έδειξε τα όρια μιας Ευρώπης που έχει καλύτερη σχέση με την τιμωρία από ό, τι με τη Δημοκρατία. Με τα κέρδη από ό, τι με τους ανθρώπους. Με τον εγωισμό των ισχυρών από ό, τι με την στήριξη των αδυνάτων. Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Οφείλουμε να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη. Πρέπει και μπορούμε».
Μακρόν: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους