«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην γενέτειρα της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της Γαλλίας, χώρας του Διαφωτισμού. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. Εδώ όπου η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα. Εδώ που γεννήθηκε η αθηναϊκή Δημοκρατία, η δημόσια σφαίρα” είπε ξεκινώντας ο Αλέξης Τσίπρας. «Αγαπητέ Εμανουέλ, επίτρεψέ μου να σου θυμήσω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά, τον αποκαλούσαν ιδιώτη. Η παρουσία μας εδώ αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί αυτή η γωνιά της Ελλάδας ακτινοβολεί καθολικότητα. Η παρουσία σας εδώ, ως εκπροσώπου της Γαλλίας που έδωσε άιμα και ψυχή το 1789, κάνει τον συμβολισμό αυτό πιο ισχυρό. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ότι είμαστε αποφασισμένοι για την δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης. », είπε ο πρωθυπουργός…
«Αγαπητοί φίλοι, δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση, ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική. Διεύρυνε τις ανισότητες μεσατξύ των κρατών – μελών και των πολιτών της και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες. Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δεν λογοδοτούν στους πολίτες. Έτσι περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζιτών. Η Ευρώπη άφησε έδαφος στο σκοτάδι της μισαλλοδοξίας. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε την ορμή της νιότης αλλά και την σωφροσύνη της πείρας. Και είναι αυτή που επιβάλλει να αναστοχαστούμε στην Ιστορία και να ξανά σχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ, απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης που την οραματίστηκαν. Αλλά και στους νέους της Ευρώπης και τις μελλοντικές γενιές”.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε:”Σε ένα κόσμο που μεταμορφώνεται, η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει. Η αδράνεια θα σημάνει και την παρακμή της. Θα ήθελα να διακηρύξω τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη. Σε μια κατεύθυνση Δημοκρατίας και προόδου. Γιατί μόνο έτσι θα έχει μέλλον. Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε τη γαλλική εξέλιξη της κομμούνας του Παρισίου ως έφοδο στον ουρανό. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική και ειρηνική έφοδο, αλλά στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων που αναζητούν λύσεις”.
“Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που θα βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς στη λήψη αποφάσεων. Η οργανική ενότητα δε μπορεί αν υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική και όχι μόνο οικονομική και πολιτική ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η σημερινή χωρίς προηγούμενο οικονομική απόκλιση στο εσωτερικό της. Απόκλιση που βρίσκεται σε διάσταση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρωζώνη γρήορα να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.Η σημερινή δομή της, ως μηχανισμού που διευρύνει ανισότητες, την καθιστά ευάλωτη, Γι’ αυτό η δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης είναι αναγκαία. Πιστεύω πως πρέπει και μπορούμε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε δημοσιονομικπό χώρο στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκαν”.
“Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό ρόλο ένας ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που θα υπόκειται σε λογοδοσία, όπως ο κάθε ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Επισημαίνω τη χρησιμότητα ενός κοινού προϋπολογισμού. Γιατί έχουμε εξωτερικά πλεονάσματα χωρίς εσωτερικό μηχανισμό αναδιανομής και κανόνες αυστηρούς που δυστυχώς δεν ισχύουν για όλους. Αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες που καταγράφουν τεράστια πλεονάσματα, ενώ ελέγχουμε τις χώρες με προβλήματα. Κι έτσι το χάσμα Βορά – Νότου, αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς. Πρέπει και μπορούμε να τολμήσουμε και στην κοινωνική πολιτική. Όσο χρειαζόμαστε έναν ΥΠΟΙΚ, τόσο χρειαζόμαστε κι έναν υπουργό για την κοινωνική πολιτική”.
Και ο κ.Τσίπρας είπε κλείνοντας: “Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε αποφασιστικά το πλαίσιο της Δημοκρατίας και του ελέγχου. Δε μπορεί μόνο ο ΥΠΟΙΚ και ο υπουργός της κοινωνικής συνοχής να αποφασίζουν και ιδιαίτερα πίσω από πόρτες. Αλλά να υπόκεινται στον διαρκή έλεγχο. Αυτό προϋποθέτει και την συγκρότηση τνός ευρωκοινοβουλίου με ισχυρή δύναμη. Αγαπητοί φίλες και φίλοι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ευρωπαίκής ιστορίας. Η εμπειρία της Ελλάδας έδειξε τα όρια μιας Ευρώπης που έχει καλύτερη σχέση με την τιμωρία από ό, τι με τη Δημοκρατία. Με τα κέρδη από ό, τι με τους ανθρώπους. Με τον εγωισμό των ισχυρών από ό, τι με την στήριξη των αδυνάτων. Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Οφείλουμε να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη. Πρέπει και μπορούμε”.