Η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, το είδος της ψηφοφορίας, αν δηλαδή θα είναι ηλεκτρονική ή όχι, αλλά και η πρόταση που κατατέθηκε για «παράβολο», που θα πρέπει να καταθέσει ο κάθε υποψήφιος, έχουν ανάψει φωτιές στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς προκαλούν έντονες συζητήσεις αλλά και διαφωνίες στα επιτελεία των υποψηφίων.
Οι αποφάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η Επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου που συνεδρίασε χθες το βράδυ πήρε τις εξής αποφάσεις:
1) Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.
2) Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές από πολίτες με μια γεωγραφική διασπορά.
3) Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να καταβάλει ένα «παράβολο» που θα κυμαίνεται μεταξύ 2-4 χιλιάδων ευρώ (και όχι 10 χιλιάδων όπως είχε προταθεί αρχικά). Το τελικό ποσό θα καθοριστεί αύριο.
4) Η ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και μένουν να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της διαδικασίας. Η οριστική απόφαση για το είδος της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
5) Ο κάθε υποψήφιος θα δεσμευτεί ότι ακόμη και αν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα συνεχίσει να συμμετέχει στις δραστηριότητες της παράταξης.
Ολα αυτά τα δεδομένα όμως συνεχίζουν να τίθενται σε διαβούλευση, καθώς οι τελικές ανακοινώσεις της Επιτροπής αναμένεται να γίνουν αύριο Παρασκευή.
«Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Αλιβιζάτο και στην Επιτροπή που είναι υπεύθυνη να λάβει αποφάσεις, να εγγυηθεί και να τις υλοποιήσει. Η Επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και επομένως κάθε άλλη συζήτηση είναι απλά σενάρια», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.
Σημείο τριβής
Στο στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί η άποψη πως η διαδικασία εκλογής αρχηγού πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους υποψηφίους. Από αυτό το δεδομένο προέκυψε και η πρόταση που έγινε προς την Επιτροπή Αλιβιζάτου για «παράβολο» που θα πρέπει να καταβάλει ο κάθε υποψήφιος.
«Οι υποψήφιοι πρέπει να αναλάβουν ένα κόστος, διαφορετικά το κόστος αυτό θα μετακυλίσει στις πλάτες των ψηφοφόρων», τονίζει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους υποψηφίους (και εν δυνάμει υποψηφίους) που ζητούν η διαδικασία να χρηματοδοτηθεί από τα κόμματα της ΔΗ.ΣΥ.
«Το κόστος πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα κόμματα που συμμετέχουν και στη συνέχεια αν χρειαστεί να συμβάλουν και οι υποψήφιοι. Το σημαντικότερο είναι να δείξουν τα κόμματα ότι έχουν την δύναμη να διοργανώσουν αυτή τη διαδικασία», επισημαίνει συνεργάτης του κ. Γιώργου Καμίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων τις επόμενες μέρες θα απευθυνθεί στους πολίτες για να κάνουν δωρεές επώνυμα και να συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται για την εκλογική διαδικασία. «Στη χρηματοδότηση της καμπάνιας του κάθε υποψηφίου πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια», τονίζουν πηγές του περιβάλλοντος του κ. Καμίνη.
Η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν δηλαδή θα είναι πολυκομματικός ή πολυτασικός, είναι ένα ακόμη αγκάθι που αναμένεται να προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα στους υποψηφίους. Το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε και η πρόεδρός του κ. Φώφη Γεννηματά, δεν προτίθεται άμεσα να ζητήσει από τα κόμματα να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυσή τους. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντησή του χθες με τον κ. Καμίνη επανέλαβε την άποψή του για τη δημιουργία ενός «ενιαίου φορέα». Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει καταλήξει πως «έχει κλείσει ο κύκλος της μεταβατικής φάσης του πολυκομματικού φορέα» και έχει ζητήσει να στηθούν διπλές κάλπες για να αποφασίσει η βάση για τη μορφή του νέου φορέα. «Μια κάλπη για τον επικεφαλής και μια κάλπη για τη μορφή του νέου φορέα».
Οι υποψήφιοι
Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για το μέλλον της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
Αύριο αναμένεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του και ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Θεοδωράκης δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου αλλά θα κάνει μια δήλωση σε τηλεοπτική κάμερα, η οποία στη συνέχεια θα μοιραστεί σε όλα τα ΜΜΕ.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος περιμένει πρώτα τις οριστικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου.
Ενσταση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», την απόφασή του για να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα έχει λάβει πλέον και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα τις επόμενες ώρες θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες για να συντονίσει τις ενέργειές του. Μάλιστα, συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη τονίζει στον «Ε.Τ.» ότι ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη προβάλλει την ένσταση ότι «αν οι εκλογές γίνουν τελικά στις 5 Νοεμβρίου δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι τις θέσεις τους στους πολίτες» και επαναλαμβάνει ότι «απαιτείται πλήρης διαφάνεια στην διαδικασία εκλογής αρχηγού». Η πλευρά Ανδρουλάκη έχει ζητήσει οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μέχρι στιγμή οι υποψηφιότητες είναι επτά: Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου