Δεδομένο δεύτερο: Η επικοινωνιακή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου έχει σαφέστατα ως προμετωπίδα την αποτύπωση ενός εν αναμονή αριστερού success story, που θέλει τη χώρα να… απογειώνεται.
Δεδομένο τρίτο: Η τόνωση του εσωκομματικού ακροατηρίου, υπό το βάρος της δημοσκοπικής καθίζησης της Κουμουνδούρου και της όλο και διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, προϋποθέτει «κάψιμο» των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών και συνθήματα περί νίκης στις επόμενες κάλπες.
Με αυτά τα τρία σημεία να αποτυπώνουν ένα μέρος της μετά την ψήφιση μέτρων πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, επιχείρησε να σκιαγραφήσει ένα μέλλον επιτυχίας για τον τόπο.
Υπερασπιζόμενος όλα όσα το κυβερνητικό στρατόπεδο συμφώνησε και υπέγραψε μετά από 16 μήνες καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας έπραξε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να υποστηρίξει πως το deal του τελευταίου Eurogroup στο Λουξεμβούργο θέτει τις βάσεις για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Τι κι αν η αντιπολίτευση, μέσω απανωτών επιθέσεων, του καταλόγισε πως τοποθέτησε, ουσιαστικά, σε ναφθαλίνη μείζονα αφηγήματα των τελευταίων μηνών, όπως η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και επιμένει πως το πράσινο φως των δανειστών στη συμφωνία είναι… κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου, περιγράφοντας στην Ολομέλεια με τα πλέον φωτεινά των χρωμάτων τα παρελκόμενα της 15ης Ιουνίου.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Κατά γενική ομολογία, έχουμε καλή συμφωνία. Αρα, αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ο τρόπος με τον οποίο έχουν υποδεχθεί οι αγορές χρήματος τα αποτελέσματα της Συμφωνίας της 15ης του Ιούνη μιλά από μόνος του. Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ και η πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται ημέρα με την ημέρα», είπε.
Παρά το γεγονός πως τα μηνύματα των εταίρων όσον αφορά στο χρέος απέχουν πόρρω από την υποσχεσιολογία και τη θριαμβολογία του Μεγάρου Μαξίμου πριν από την υπερψήφιση των μέτρων-μέγκενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ο κ. Τσίπρας κράτησε στο προσκήνιο την κυβερνητική οπτική, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα κρατάει στα χέρια της έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αν και παραδέχθηκε πως οι όποιες κινήσεις θα έρθουν μετά το τέλος του προγράμματος, παρά τις προσδοκίες που είχε ο ίδιος καλλιεργήσει.
«Οποιος επιθυμεί μπορεί να μελετήσει αυτόν τον αλγόριθμο και να προσδιορίσει επακριβώς και ποσοτικά τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος με μια ακολουθία απλών μαθηματικών πράξεων», είπε.
Ο πρωθυπουργός, που σήκωσε ασπίδα προστασίας στους κυρίους Καμμένο και Πολάκη, που βρίσκονται στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έδειξε, αν μη τι άλλο, πως ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές είναι δύσβατος, παρά τις… τονωτικές ενέσεις του παρελθόντος προς το εσωτερικό του. «Εχουμε πλέον τη δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία και θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη και σε κάθε περίπτωση όχι για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για λόγους ουσιαστικούς, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε, υποσχόμενος για πολλοστή φορά το τέλος της εποχής των Μνημονίων.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στα περιλάλητα αντίμετρα της συμφωνίας, αν και δεν βρήκε λέξη για το «τσεκούρωμα» σε συντάξεις και αφορολόγητο, που θα στείλει για πρώτη φορά στα… γκισέ της εφορίας χιλιάδες πολίτες.
Ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός πως η συμφωνία του Eurogroup βυθίζει τη χώρα σε λιτότητα δεκαετίας, υπερασπίστηκε και το κυβερνητικό «ναι» στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. «Με τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, με βάση το οποίο θα έπρεπε μετά το 2022 και κατά αναλογία του χρέους μας να είχαμε πλεονάσματα πολύ υψηλότερα, πάνω από το 2,5%, 2,6%», υποστήριξε.
«Ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις για το χρέος και για τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συζήτησης.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου