Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει επίσης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει και από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Μεσόγειο -και δη, για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και για τα διπλωματικά εργαλεία προς επίλυση των διαφορών με τρίτες χώρες, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου για την Άμυνα, λέγοντας ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν, δεν θα αφαιρεθούν από τους πόρους που διατίθενται για τη συνοχή.
Όσο για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πώς υπογράμμισε στη Σύνοδο Κορυφής ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα και παραβατικότητα από τους γείτονες στην περιοχή του Αιγαίου.
Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε μέσα και από τον σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας, ενώ επανήλθε στο ζήτημα του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα καταλήξουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, επέμεινε στην ανάγκη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να γίνει σεβαστή και να τηρείται από όλες τις πλευρές, ενώ, αναφορικά με τη μεταφορά των μεταναστών, είπε ότι η Κομισιόν θα αναλάβει τους επόμενους μήνες να καταρτίσει μία λίστα με το ποιες είναι οι ασφαλείς τρίτες χώρες για τη μεταφορά, δίχως η λίστα αυτή να περιορίζεται στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επισήμανε προς το Συμβούλιο την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας, με μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Είπε ακόμη πώς επισήμανε την ανάγκη στροφής στην παραγωγή και την ανάπτυξη, ενώ, σχετικά με τον προστατευτισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι επισήμανε μια αντίφαση: από τη μία συζητάμε για μία ενιαία πολιτική προστατευτισμού έναντι των τριών χωρών, ενώ από την άλλη αρνούμαστε τη συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στην κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης.