Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, που θα σταματούσε τις μειώσεις μισθών και θα έβαζε τα θεμέλια για αυξήσεις, όχι μόνο δεν είναι δεδομένη μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, αλλά με τη χθεσινή τροπολογία της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου έγινε δεκτός ο όρος από την τρόικα ότι καμία συζήτηση για επαναφορά συμβάσεων δεν θα ξεκινήσει αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου! Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι η επέκταση ή η υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων αναστέλλεται ως τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος! Η φράση «υπό την προϋπόθεση» σημαίνει ότι μόνο αν η τρόικα πει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο 2018 ότι πιάσαμε όλους τους στόχους του Μνημονίου και δώσει την άδεια, τότε μπορεί να ξεκινήσουν συζητήσεις για τις συμβάσεις. Και ποιες συμβάσεις; Οχι αυτές του παρελθόντος, αλλά αυτές που ισχύουν στην Ευρώπη, δηλαδή με ρήτρες εξαίρεσης και περιορισμούς αυξήσεων.
Το γεγονός ότι οι συμβάσεις συνδυάζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή με τα μέτρα του τρέχοντος Μνημονίου, και πολύ περισσότερο η δέσμευση «αν οι στόχοι επιτευχθούν», δίνουν ένα νέο σήμα για υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων και για μειώσεις μισθών με πάτωμα τα 586 ευρώ, όπως άλλωστε ισχύει και τώρα και το επαναβεβαιώνει η τροπολογία Αχτσιόγλου.
Αυτό το καθεστώς, όμως, θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξεως, αν δεν πιαστούν οι στόχοι του Μνημονίου. Αλλά και αν πιαστούν, την άδεια για επαναφορά συμβάσεων και μισθών με ευρωπαϊκές πρακτικές και όχι ελληνικές… πατέντες θα τη δώσει η τρόικα. Αυτό δέχτηκε η κυβέρνηση με την εν λόγω τροπολογία.
Οι μειώσεις στις συντάξεις που θα γίνουν από 1ης/1/2019 και θα είναι ως 18% συνοδεύονται και με κατάργηση οποιωνδήποτε αυξήσεων. Ο νόμος για το 4ο Μνημόνιο που ψήφισαν οι 153 βουλευτές των «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» στις 18 Μαΐου κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου, που έλεγε ότι «από 1ης/1/2017 οι συντάξεις αυξάνονται σε ποσοστό 50% από το δείκτη μεταβολής ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του τιμαρίθμου (ΔΤΚ), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν (οι αυξήσεις) το 50% της μεταβολής του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους».
Πριν από 20 μέρες οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν την κατάργηση των αυξήσεων από το 2017 ως και το 2021, δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια έφαγαν τις αυξήσεις που προέβλεπε ένας άλλος δικός τους νόμος!
Χθες, με την τροπολογία που υπογράφουν οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης και Πετρόπουλος, η κυβέρνηση δέχτηκε να παρατείνει το πάγωμα αυξήσεων κατά ένα ακόμη έτος, δηλαδή ως και το 2022. Αντί για 5, τα «πέτρινα» χρόνια για τις συντάξεις από την κυβέρνηση των δήθεν αριστερών θα είναι 6, και φυσικά ουδείς πιστεύει ότι δεν θα είναι και παραπάνω.
Δημοσκόπηση: Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα – Δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τι σημαίνει στην πράξη η τροπολογία; Οτι από τις «μη αυξήσεις» για 6 χρόνια τρώνε 1,2 δισ. επιπλέον από τις συντάξεις. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρει ότι το πάγωμα για ένα ακόμη έτος (2022) αποφέρει 250 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση στο κράτος. Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στην εξοικονόμηση των 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από το πάγωμα των αυξήσεων που ψήφισαν πριν από 20 μέρες και ήταν για 5 χρόνια (2017-2021). Στην πενταετία 2017-2021 δηλαδή, μετά τις μειώσεις 18%, θα υπήρχε και το πάγωμα σε κάποιες γλίσχρες αυξήσεις του 1% με 1,5% και θα εξοικονομείτο περί το 1 δισ. ευρώ επιπλέον! Με τον έκτο χρόνο παγώματος (2017-2021 και 2022) που προβλέπει η τροπολογία, «τρώνε» 1,25 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μη δίνοντας αυξήσεις, αφού προηγουμένως θα τις έχουν τσεκουρώσει κατά 2,2 δισ. ευρώ από το 2019!
Το κερασάκι και ίσως η νέα αποκάλυψη των τροπολογιών είναι ότι, παρά τις μειώσεις συντάξεων, παρά τα 6 πέτρινα χρόνια που δεν θα δουν καμία αύξηση, το ενδεχόμενο να έρθουν και άλλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ.
Απόδειξη ότι στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι το ασφαλιστικό θα έχει φέτος έλλειμμα 9,3% του ΑΕΠ ενώ το 2018 το έλλειμμα θα είναι στο 8,56% του ΑΕΠ, δηλαδή θα μπαίνει μέσα με ποσά της τάξης των 17 και 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βάζει το κράτος (έχει-δεν έχει).
Παρά τις περικοπές και το πάγωμα, η δαπάνη συντάξεων δεν θα μειωθεί!!!! Την προβλέπουν στα 30,2 δισ. ευρώ το 2017 και στα 30,13 δισ. ευρώ το 2021! Παρά τις μειώσεις, παρά το πάγωμα!!!
Αυτά τα μεγέθη δαπανών αντιπροσωπεύουν το 16,6% του ΑΕΠ για το 2017 και το 14,6% του ΑΕΠ του 2021. Τα ποσοστά είναι απαγορευτικά και στις δύο περιπτώσεις. Το ασφαλιστικό είναι ξεκάθαρο πια ότι έχει και ουρές μεταρρυθμίσεων που σύντομα θα τις διαπιστώσουν οι πολίτες.
Βάζει «πάγο» στο… πάγωμα
Νέο τείχος ορθώνει από την πλευρά του το Ελεγκτικό Συνέδριο στο συνεχές πάγωμα συντάξεων, λέγοντας ότι είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που οι συντάξεις δεν θα έχουν καμία αύξηση και ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι οικονομικές συνθήκες αλλά και οι αντοχές των φορολογουμένων, ώστε να αποφασιστεί μια τόσο μακρά περίοδος μηδενικών αυξήσεων. Δεν έκλεισε ούτε ένας μήνας από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και το πάγωμα συντάξεων πήρε παράταση για έναν ακόμη χρόνο με τη νέα τροπολογία, αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου