Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή την Παρασκευή ενσωματώνεται το εθνικό δίκαιο και η οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με το εξωτερικό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και νέες φορολογικές παραβάσεις με τα συνοδευτικά πρόστιμα.
Μεταξύ άλλων, θα επιβάλλεται πλέον πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης. Με διάταξη του 2015 τα πρόστιμα υπολογίζονταν ως ποσοστό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο δημόσιο, με συνέπεια να μην προκύπτει κόστος πχ για μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς ή να καθίσταται δυσχερής και μαχητός ο υπολογισμός του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ Κατηγορίας) το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 1000 ευρώ ανά έλεγχο.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για αγαθά ή υπηρεσίες αξίας άνω των 500 ευρώ, θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση.
Με άλλες διατάξεις προβλέπεται η λειτουργία Φορολογικής Ακαδημίας νεοπροσλαμβανόμενων εφοριακών της ΑΑΔΕ. Οι νέοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να διορίζονται, κατόπιν προκηρύξεων, σε προσωποπαγείς θέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, στο πλαίσιο υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό θα λογίζονται ως δόκιμοι υπάλληλοι και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους θα καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις της ΑΑΔΕ.