Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα και οι δηλώσεις αναιρούν η μία την άλλη, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου βιώνουν συνθήκες «παγωμάρας» και σύγχυσης. Παρά τις πανηγυρικές τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, πριν και μετά την ψήφιση των μέτρων-μέγκενη για τους πολίτες, τα αδιέξοδα στον ορίζοντα αυξάνονται απειλητικά, με την «ανταρσία» 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν κατάργηση διάταξης του ψηφισμένου Μνημονίου, (αυτής που απελευθερώνει τις απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία) να αποτυπώνει την κατάσταση βέρτιγκο εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα αποτελούν πολιτικό και επικοινωνιακό «Βατερλό» για το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος διατυμπάνιζε πως το πράσινο φως στο σφοδρό δημοσιονομικό πακέτο της συμφωνίας Αθήνας-δανειστών ήταν το τελευταίο βήμα πριν από το περιλάλητο deal για το χρέος.
Αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε σήμα αλλαγής πλεύσης στη διαπραγμάτευση, η εικόνα στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραπέμπει σε τρικυμία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, αρχικά, ότι στρατηγικός στόχος είναι να μπορεί η χώρα να δανείζεται από τις αγορές και πρόσθεσε ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε είτε με μια ακόμα καλύτερη». Μπροστά στο σάλο που προκλήθηκε, αλλά και στο κύμα της αβεβαιότητας που παρέσυρε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, στρογγυλεύοντας τις πρώτες δηλώσεις του. «Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Ταμείο να κάνουν τις δικές τους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα.
Ωστόσο, οι δίαυλοι επικοινωνίας στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης και η κοινή γραμμή φαίνεται πως απουσιάζουν πλήρως από το πεδίο των κυβερνητικών στελεχών.
Μετά τα ήξεις αφήξεις του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε χθες την πρόταση έμπνευσης Σόιμπλε ως «μια καλή βάση εκκίνησης», για να βρεθεί λύση, δίνοντας νέα διάσταση στο χάος που επικρατεί στο οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου. «Η πρόταση για την απομείωση του χρέους είναι βεβαίως μια καλή βάση εκκίνησης. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι μια καθαρή λύση και ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, δεν αρκεί να πάρουμε μια θετική ρύθμιση για το χρέος. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια σαφής επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που παραμένει ανοιχτή αυτή η συμμετοχή ήδη από τον Αύγουστο του 2015», υποστήριξε (Star) ο κ. Τζανακόπουλος.
Προκειμένου να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις του σε όλα τα μέτωπα, αλλά και τα απανωτά λάθη στις διαπραγματεύσεις, το Μέγαρο Μαξίμου κατέφυγε στη γνωστή τακτική των επιθέσεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται, ενώ η σφοδρή κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες που επιχειρούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και να μετακυλήσουν την αμηχανία τους. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα ΜΜΕ, που δίνουν τον τόνο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατασκευή ψευδών ειδήσεων και δημιουργία κλίματος σε βάρος όχι της κυβέρνησης αλλά της ίδιας της χώρας», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κυβερνητικές πηγές.
Η μνημονιακή κυβίστηση μαζί με τα αποτελέσματα του Eurogroup οδήγησαν εκτός Κουμουνδούρου ένα από τα ιστορικά στελέχη της. Ο Χάρης Γολέμης, ο οποίος είχε συνυπογράψει το κείμενο κριτικής 13 στελεχών σε πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε από μέλος του ανώτατου οργάνου, αλλά και από διευθυντής του ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».
Στις Βρυξέλλες, όπου και βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλτ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τραμπ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό: «Σε παρακολουθώ. Εχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους». Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου