Το ακραίο αυτό σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής στο Νότιο Ημισφαίριο, που σύμφωνα με τους ειδικούς απαντάται μια φορά κάθε 1.000 χρόνια, συνοδεύεται από έντονη λειψυδρία.
Έτσι εξηγείται η «πύρινη θύελλα» που έπληξε τη μακρόστενη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2017, αποτεφρώνοντας 5,7 εκατομμύρια στρέμματα (δηλαδή μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από τη Θράκη) και προκαλώντας το θάνατο 11 ανθρώπων.
Αυτές τις μέρες όμως η Χιλή ζει μια ακόμη χειρότερη κόλαση, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 26 ανθρώπους κι έχει καταστρέψει πάνω από 800 σπίτια, χωρίς ο εφιάλτης να λέει να τελειώσει. Αντιθέτως, οι αρμόδιες Αρχές του Σαντιάγο ανακοίνωσαν ότι η ζέστη και η ξηρασία θα συνεχιστούν κι αυτή την εβδομάδα, με κίνδυνο να χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές και να αποτεφρωθούν περισσότερες εκτάσεις. Να σημειωθεί ότι 3 από τους νεκρούς είναι πυροσβέστες. Οι δύο κατέπεσαν με ελικόπτερο κι ένας καταπλακώθηκε από κορμό γιγάντιου δέντρου.
Ως τώρα οι φλόγες στη Χιλή έχουν καταναλώσει 2,8 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και άλλων εδαφών. Στην τελευταία της ανακοίνωση η Εθνική Υπηρεσία Δασών τόνισε ότι υπάρχουν σε όλη τη χώρα 275 ενεργές εστίες, στις 69 από τις οποίες χερσαίες και εναέριες δυνάμεις πολεμούν με νύχια και με δόντια.
Το γύρο του κόσμου κάνουν άλλωστε οι εικόνες Χιλιανών πυροσβεστών να κείτονται αποκαμωμένοι στο έδαφος, ενώ ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς δεν προλαβαίνει να δίνει κουράγιο σε πυρόπληκτες οικογένειες και να επισκέπτεται κατεστραμμένες περιοχές. «Ενότητα για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία, ενότητα για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και να σταθούμε όρθιοι», έγραψε σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις στο Twitter. Εχει ήδη κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις επαρχίες Αραουκανία, Μπίο Μπίο και Νιούμπλε.
Στους αντίποδες της Ελλάδας και άλλων χωρών του Βορείου Ημισφαιρίου, που ξεπαγιάζουν μέσα στο χειμώνα, το καλοκαιρινό Νότιο Ημισφαίριο υποφέρει από κύματα ζέστης με παρατεταμένα 40άρια και ισχυρούς ανέμους – συνθήκες ανάλογες με εκείνες που επικρατούσαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας το 2021.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Ταυτόχρονα δεν λείπουν ούτε στη Χιλή οι υποψίες για εμπρησμούς, τους οποίους υπαινίχθηκε για πρώτη φορά ο πρόεδρος Μπόριτς την προηγούμενη εβδομάδα. Χθες εξάλλου η υπουργός Εσωτερικών, Καρολίνα Τοά, ανακοίνωσε 11 συλλήψεις υπόπτων, χωρίς να διευκρινίσει αν είχαν δόλο ή αμέλεια.
Τις τελευταίες μέρες άρχισε να καταφθάνει στη Χιλή περισσότερη πυροσβεστική βοήθεια από τις χώρες της περιοχής, οι οποίες εκδήλωσαν αμέσως την αλληλεγγύη τους (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Περού, Μεξικό, Κολομβία, Βενεζουέλα), ενώ βοήθεια στη χώρα που βρέχεται από τον Νότιο Ειρηνικό έστειλαν και η Ισπανία με την Πορτογαλία.
Ο τραγικός απολογισμός
- 26 νεκροί, οι 3 πυροσβέστες
- 800 καμένα σπίτια
- 2,8 εκατ. καμένα στρέμματα
- 275 ενεργές εστίες
Οικονομική καταστροφή
Να σημειωθεί πως οι πυρκαγιές έχουν πλήξει σοβαρά τον αγροτικό και δασικό τομέα της Χιλής, αλλά έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την εξορυκτική βιομηχανία χαλκού, που βρίσκεται κυρίως στις βόρειες επαρχίες.
Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Στο μεταξύ εκπρόσωποι της εθνικής βιομηχανίας ξυλείας και χαρτιού διευκρίνισαν ότι οι οικονομικές ζημιές στον κλάδο δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί. Αφενός επειδή η τραγωδία συνεχίζεται και αφετέρου επειδή προέχει να γίνει το παν ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.