Τα περισσότερα ζώα του είδους τρέφονται με μπανάνες, αλλά συνήθως τις παίρνουν από το δέντρο και τις τρώνε μαζί με τη φλούδα.
Αλλά, η Pang Pha ήταν «η μικρή πριγκίπισσα των φροντιστών», δήλωσε ο Michael Brecht, καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Ένας εξ αυτών ανέλαβε να της καθαρίζει τις μπανάνες. Χρόνια αργότερα, κατάλαβε πώς να το κάνει μόνη της.
Ο Brecht εκλήθη για να μελετήσει τον τρόπο που κινούνταν η ελεφαντίνα, στο πλαίσιο έρευνας για το πώς το ζώο ελέγχει τον κορμό του.
«Όταν μας είπαν ότι μπορεί να ξεφλουδίσει μπανάνες, φυσικά ενθουσιαστήκαμε» δήλωσε ο Brecht. Αλλά, η έρευνα έλαβε γρήγορα «αστεία τροπή», όπως είπε, καθώς οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να πείσουν την Pang Pha να επαναλάβει το κόλπο της.
«Για εβδομάδες, φέρναμε στον ζωολογικό κήπο την ωραιότερη μπανάνα που μπορούσαμε να βρούμε στο Βερολίνο και πάντα την έτρωγε κατευθείαν» είπε. «Σταδιακά καταλάβαμε ότι ξεφλουδίζει μόνο τις καστανές μπανάνες. Ποτέ δεν ξεφλουδίζει μια όμορφη κίτρινη». Αλλά ακόμα και με τις καφέ είναι επιλεκτική, αν της φανεί πολύ ώριμη, την πετάει.
Όταν η Pang Pha τρώει μια μπανάνα, δεν σπάει το κοτσάνι, ούτε ξεφλουδίζει τις πλευρές της μία προς μία. Την σπάει στα δύο, την ρίχνει στο έδαφος και ύστερα αρχίζει να την ξεφλουδίσει, πριν την καταναλώσει. Ορισμένες φορές τις τρώει ολόκληρες, ενώ όταν είναι με άλλους ελέφαντες τρώει ασταμάτητα, «σαν μηχανή» και δεν χάνει χρόνο με το ξεφλούδισμα.
Όμως, σε μια κίνηση που ο καθηγητής αποκαλεί «αρκετά στρατηγική», όταν έχει μείνει μόνο μια μπανάνα, θα την κρατήσει και θα την ξεφλουδίσει αργότερα.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Παραμένει αδιευκρίνιστο το γιατί προτιμά να ξεφλουδίσει μόνο τις καφέ – μπορεί να έχει να κάνει με τη γεύση, ή με την ευκολία που υπάρχει στο άνοιγμα πιο ώριμων μπανανών. Επίσης, δεν είναι δυνατό να ειπωθεί με σιγουριά πως έμαθε να το κάνει μόνο βλέποντας τον φροντιστή της.
«Είναι σίγουρα πιθανό να το έμαθε έτσι, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι ο ελέφαντας, ο οποίος υποθέτω ότι έχει φάει πολλές μπανάνες, κατάλαβε πώς να το κάνει αυτό από μόνος του και του άρεσε η γεύση της καθαρισμένης μπανάνας καλύτερα από την ακαθάριστη» δήλωσε ο Joshua Plotnik, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Hunter College της Νέας Υόρκης, ο οποίος μελετά τη νόηση των ελεφάντων.
Ο Plotnik, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι έχει ξαναδεί ελέφαντες να ξεφλουδίζουν μπανάνες και ότι η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει τόσο την επιδεξιότητα των κορμών τους και πόσο ευέλικτοι είναι στην τροφική τους συμπεριφορά.
«Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για το πόσο καλά προσαρμοσμένοι είναι οι ελέφαντες στο περιβάλλον τους, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ζουν πλέον σε περιοχές που κυριαρχούνται από τον άνθρωπο, όπου οι αλλαγές είναι συχνά απρόβλεπτες» σημείωσε ο ίδιος.
Η ικανότητα του ζώου να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του συμβαδίζει με τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, που μερικές φορές ξεπερνά τα 80 χρόνια. Προκειμένου να επιβιώσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν και να θυμούνται νέες εμπειρίες, δήλωσε ο Brecht. Η μάθηση είναι «ένα μεγάλο μέρος της ζωής των ελεφάντων».
Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα από την καταστροφή και τον κατακερματισμό του φυσικού τους περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, οι μαθησιακές τους ικανότητες μπορεί να παρέχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, πέρα από τη διασφάλιση της καθημερινής τους επιβίωσης.
Ο Brecht εξέφρασε την ελπίδα του πως οι μελέτες για τη γνωστική ικανότητα των ελεφάντων θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις προσπάθειες προστασίας του είδους: «Αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρόκειται για θαυμάσια ζώα, αυτό μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές τους για την προστασία τους».
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Τα 5 «χαρτιά» του Μητσοτάκη για τις κάλπες
Καιρός: Πώς θα κάνουμε Ανάσταση – Η πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα
Μαλδίβες: Καρέ καρέ η στιγμή που καρχαρίας 100 κιλών δαγκώνει κολυμβήτρια