Η έκθεση του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών) αναφέρει ότι οι χώρες θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις ή θα πραγματοποιήσουν εξόρυξη διπλάσια από τα επίπεδα που απαιτούνται για να διατηρηθεί το «επιτρεπτό» όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα αυξηθεί η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την εξόρυξη του άνθρακα να προβλέπεται να μειωθεί λίγο. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει ελάχιστα, σε σχέση με αυτά του 2019.
Με τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα να απέχει μόλις μία εβδομάδα, υπάρχει ήδη μια τεράστια εστίαση στις φιλοδοξίες μείωσης του άνθρακα των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη.
Όμως, παρά τις έντονες συζητήσεις για τον στόχο των μηδενικών εκπομπών και τις αυξημένες δεσμεύσεις πολλών χωρών, μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα δεν έχουν εκπονήσει σχέδια για την ταχεία μείωση των ορυκτών καυσίμων που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.
Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα, εάν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν, τον αιώνα. Για να διατηρηθεί αυτό το όριο, απαιτούνται μειώσεις των εκπομπών άνθρακα κατά περίπου 45% έως το 2030, με βάση τα επίπεδα του 2010.
Αντί όμως να περιορίσουν τον άνθρακα, πολλές από τις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους «ρυπαντές» της ατμόσφαιρας σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η έκθεση του UNEP διαπιστώνει ότι οι χώρες σχεδιάζουν να παράγουν περίπου 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα από όσα θα έπρεπε, εάν δεν θέλουμε η αύξηση της θερμοκρασίας να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή άνθρακα θα μειωθεί αλλά το φυσικό αέριο θα αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια, σε επίπεδα που είναι απλά ασυμβίβαστα με τη συμφωνία του Παρισιού.
«Αυτή η έκθεση δείχνει, για άλλη μια φορά, μια απλή αλλά ισχυρή αλήθεια: πρέπει να σταματήσουμε την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από το έδαφος εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε ο Andrea Meza, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κόστα Ρίκα.
Ενώ οι χώρες έχουν αφιερώσει πολύ περισσότερα από τα έξοδά τους για ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid σε δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων, υπάρχουν ορισμένα θετικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση.
Όπως αναδείχθηκε από την έκθεση, η χρηματοδότηση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από πολυμερείς τράπεζες έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια – και μάλιστα από ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023
- Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο
- Πολιτική Προστασία: Drone και ραντάρ για πλημμύρες, δασοκομάντος για φωτιές
- Κορονοϊός: «Θερίζει» στους ανεμβολίαστους νέους – Η μάχη στις ΜΕΘ συνεχίζεται…
- Ντόρα Μπακογιάννη: Πως έμαθε ότι έχει καρκίνο – «Νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη»
- Συναγερμός για το κτίριο της Βουλής: Ρήγματα και κενά που απειλούν με καταρρεύσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr