Στο βυθό της περιοχής σώζονται μέχρι σήμερα τα απομεινάρια ενός δάσους από κυπαρίσσια, ηλικίας 60.000 ετών.
Το κυπαρισσόδασος είχε παρασυρθεί από μια πλημμύρα στον Κόλπο του Μεξικού και σώζεται μέχρι και σήμερα, καθώς είχε καλυφθεί από πυκνή λάσπη που το βοήθησε στο να διατηρηθεί σχεδόν ανέγγιχτο, παρά την μακρόχρονη παραμονή του στο νερό.
An ancient underwater forest lies just off Alabama’s coast, and @WashingtonPost finds it as fascinating as we do https://t.co/5mvd266B6w pic.twitter.com/Ajp8lxi8O3
— AL.com (@aldotcom) June 30, 2017
Η έκταση και η ηλικία του καταβυθισμένου δάσος δεν θυμίζει τίποτα παρόμοιο που να έχει ως τώρα ανακαλυφθεί.
Το 2004, ο τυφώνας Ιβάν δημιούργησε πανύψηλα κύματα που ανάδευσαν το βυθό του Κόλπου και έφεραν τα δέντρα στην επιφάνειά του.
Το 2012, ο περιβαλλοντικός δημοσιογράφος Ben Raines καταδύθηκε στα νερά της Αλαμπάμα για να παρατηρήσει από κοντά το δάσος, μετά από φήμες και συμβουλές που είχε ακούσει από τους ντόπιους.
Ένα από τα άρθρα του Raines, στα οποία ο δημοσιογράφος έλεγε πως «κολύμπησε ανάμεσα σε δεινόσαυρους», τράβηξε την προσοχή της παλαιοκλιματολόγου Kristine DeLong, η οποία, όντας και η ίδια δεινή δύτρια, θέλησε να καταδυθεί για να χρονολογήσει τα δέντρα.
Μελέτη εντοπίζει περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες»
Με τη βοήθεια γεωλόγων, η DeLong διαπίστωσε έκπληκτη ότι τα δέντρα δεν μπορούσαν να χρονολογηθούν με την μέθοδο της χρονολόγησης με άνθρακα, πράγμα που σημαίνει πως ήταν τουλάχιστον 50.000 ετών.
Στρεφόμενη σε άλλες μεθόδους, η DeLong και η ομάδα της προσδιόρισαν με ακρίβεια την ηλικία του υποβρύχιου δάσους, το οποίο αποκάλεσε «χρυσωρυχείο πληροφοριών που δεν μπορούμε να συλλέξουμε από πουθενά αλλού».
Συλλέγοντας προσεκτικά και μελετώντας υλικό από τα δέντρα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν την Εποχή των Παγετώνων, το κλίμα, τις βροχοπτώσεις και πολλά είδη εντόμων και φυτών που ζούσαν τότε.
Πέραν της ιστορικής τους αξίας, τα δέντρα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντική πηγή πληροφοριών και ουσιών που μπορούν να βοηθήσουν την σημερινή ιατρική και παρασκευή φαρμάκων.
Alabama’s underwater foresthttps://t.co/d9TFkQS58c pic.twitter.com/Fo0uoKO88a
— BBC North America (@BBCNorthAmerica) July 18, 2017
Τα δέντρα αποτελούν μέχρι και σήμερα κατοικία για ζωντανούς οργανισμούς όπως το «σκουλήκι της θάλασσας», ένα είδος οστρακοειδούς που τρέφεται με ξύλο και αποκαλείται επίσης «θαλάσσιος τερμίτης».
Το σκουληκάκι αυτό δεν αποτελεί την μοναδική πιθανή απειλή για το μέλλον του υπεραιωνόβιου δάσους.
Σύμφωνα με την DeLong, πολλές εταιρείες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το σπάνιο ξύλο πουλώντας το, και μια εταιρεία επίπλων ζήτησε πρόσφατα να αδειοδοτηθεί σχετικά.
Για τους επιστήμονες, η μετατροπή του δάσους σε πολυτελή τραπέζια και καρέκλες θα συνιστούσε φυσικά έγκλημα.
Ευτυχώς, πέραν των επιστημόνων υπάρχουν και άλλες- ισχυρές- φωνές που προκρίνουν την ανάδειξη του δάσους σε υποβρύχιο πάρκο, προστατευμένο από τους κινδύνους που το απειλούν αλλά και προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.
Την δημιουργία ενός τέτοιου υποθαλάσσιου πάρκου εισηγήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος της Αλαμπάμα Bradley Byrne τον περασμένο Οκτώβριο.
«Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, όπως το Γκραν Κάνιον ή το πάρκο Γέλοουστοουν, και ως τέτοιο αξίζει παρόμοια μεταχείριση και προστασία», λέει ο δημοσιογράφος Byrnes.
Τώρα, οι υποστηρικτές της διάσωσης του δάσους ελπίζουν ότι η τύχη του δεν θα διαφύγει της προσοχής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία προεκλογικά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Πέραν όλων των άλλων, η DeLong θεωρεί ότι το δάσος αποτελεί μνημείο της κλιματικής αλλαγής και του πώς αυτή επηρεάζει σε βάθος χρόνου το περιβάλλον.
«Καθώς το κλίμα μας συνεχίζει να αλλάζει, πολλά πράγματα που βρίσκονται τώρα στην στεριά μπορεί να καταλήξουν στον ωκεανό», λέει. «Νομίζω ότι αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Άρση του Lockdown: Πότε είναι πιθανό να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια – Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη
Σούπερ Μάρκετ: Ποιο νέο μέτρο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και γιατί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr