Γράφει ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Καραφυλλίδης
Πώς μπορούμε όμως στην καθημερινότητά μας να το γνωρίζουμε ή μήπως θα έπρεπε να επισκεφτούμε τον ιατρό μας;
Μία απλή συμβουλή
Ασχέτως των συμβουλών που θα παρέχουμε σε αυτό το άρθρο, αν για κάποιο λόγο πιστεύετε πως το ζωάκι σας δεν είναι καλά, τότε μην καταφύγετε στη λύση «θα περιμένω και θα δω πώς θα είναι σε λίγο». Καλύτερα τηλεφωνήστε στον ιατρό σας και να σας πει εκείνος,τι θεωρεί πως πρέπει να κάνετε.
Μια κλήση μπορεί να σας γλυτώσει από κάτι που θα εξελιχθεί σε σοβαρό θέμα ή να σας καθησυχάσει και να ηρεμήσετε.
Το ζώο μου δείχνει καλά, αλλά δεν τρώει
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αρχικό σύμπτωμα ότι κάτι συμβαίνει. Βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας δεν τρώει απολύτως τίποτα-ούτε κάποια λιχουδιά ή κάτι πολύ γευστικό πριν καταλήξετε ότι δεν έχει όρεξη για οτιδήποτε. Αν δεν τρώει ούτε τα αγαπημένα του φαγητά, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Πώς ξέρω αν το ζώο μου έχει πυρετό;
Αν το ζώο σας έχει χάσει την όρεξη του και τη ζωντάνια του, θα μπορούσε να έχει πυρετό. Ο μόνος τρόπος όμως να το γνωρίζουμε αυτό είναι με θερμομέτρηση. Η θερμοκρασία στα ζώα μετριέται με θερμόμετρο από το απευθυσμένο και η φυσιολογική σε σκύλο και σε γάτα, σε κατάσταση ηρεμίας, κυμαίνεται από 37.9 έως 39.2.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Τι χρώμα πρέπει να είναι τα ούλα του ζώου μου;
Στα ζωάκια που δεν έχουν πολύ μαύρη χρωστική στο στόμα και στα ούλα(σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ελέγχεται εύκολα) τότε το σωστό χρώμα τους πρέπει να είναι ροζ ή κόκκινο. Αν είναι πιο λευκό ή πάρα πολύ έντονο κόκκινο, τότε ίσως κάτι να συμβαίνει και να πρέπει να εξεταστεί από ιατρό.
Η αναπνοή του ζώου μου φαίνεται να έχει αλλάξει
Αν έχετε την αίσθηση ότι το ζώο σας σε κατάσταση ηρεμίας αναπνέει διαφορετικά από το συνηθισμένο και αυτή η κατάσταση επιμένει, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για να το διερευνήσει. Θα μπορούσε να κρύβεται ένα σημαντικό πρόβλημα σε αυτό το σύμπτωμα.
Όλα δείχνουν καλά, αλλά το ζώο μου αδυνατίζει
Σύμπτωμα σύνηθες αλλά και δυνητικά πολύπλοκο. Αν δεν έχει αλλάξει η διατροφή του ζώου και δεν έχετε αλλάξει την ποσότητα που του δίνετε ημερησίως να καταναλώνει, τότε πρέπει να γίνει διαγνωστικός και κλινικός έλεγχος, ώστε να βρεθεί αν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο που προκαλεί την απώλεια βάρους.
Γενικώς τι πρέπει να ελέγχω;
Τα πιο απλά και καθημερινά συμπτώματα που μπορείτε να ελέγχετε είναι αυτά που κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι καθημερινώς μηχανικά.
Πρέπει να έχουν όρεξη να φάνε, να μην κάνουν συχνούς εμέτους, τα κόπρανα που παράγουν να είναι συμπαγή-σχηματισμένα και να βγαίνουν με ευκολία και όχι υδαρή και το χρώμα τους να είναι στα πλαίσια του φάσματος του καφέ ( μαύρα κόπρανα ή κόκκινα ή γκρι υποδηλώνουν κάποια πάθηση ).
Θα πρέπει να μπορούν να ουρούν με ευκολία και τα ούρα να μην είναι κόκκινα ή πορτοκαλί και γενικώς να είναι στα πλαίσια του κίτρινου χρωματικού φάσματος
Η συμπεριφορά τους θα πρέπει να είναι αυτή που έχετε συνηθίσει στα πλαίσια της καθημερινότητος.
Καταλήγοντας, οτιδήποτε σας φαντάζει ξένο ή νέο ή διαφορετικό, χρήσιμο θα ήταν να το συζητάτε με τον ιατρό σας.
Οποιαδήποτε συνήθεια που άλλαξε και ξαφνικά μας απασχολεί, ίσως να είναι κάποιο σύμπτωμα που κάτι μπορεί να υποδηλώνει. Ας μην το αφήσουμε έτσι!
Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και θα πρέπει να χτίσετε μια υγιή σχέση με τον ιατρό σας, ώστε να μπορεί να σας λύνει τις απορίες και το κυριότερο από όλα, να σας καθοδηγεί. Αυτό όμως είναι μια σχέση αμφίδρομη με ενέργειες και από τις δύο πλευρές και όχι μόνον του ιατρού. Ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης χτίζει μια σχέση με τον ιατρό του αλληλοσεβασμού και δεν τα περιμένει όλα από εκείνον. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα βασιστεί εκτός από την κλινική και εργαστηριακή εξέταση που θα κάνει, στα δικά σας λόγια και στη δική σας περιγραφή των συμπτωμάτων. Εσείς πρέπει να του δώσετε κατευθυντήριες περιγραφές με βάση την προσοχή που δίνετε στο ζώο σας. Εκείνος θα πρέπει να διερευνήσει, με βάση αυτά που θα του μεταφέρετε. Μόνον με αυτόν τον τρόπο και αυτή τη σχέση αποφεύγονται περιττές εξετάσεις και χρήματα.
Η σωστή συνεννόηση είναι πρωταρχική σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις σχέσεις.
Από το περιοδικό FZHN που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής