Η έρευνα κατέγραψε 379 θανάτους που σχετίζονται με τη λήψη selfie τα τελευταία 13 χρόνια με 140 εξ αυτών να αφορούν τουρίστες. Παραδόξως, μόνο σε 90 θανατηφόρα περιστατικά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εμπλέκονταν καρχαρίες.
Στην έρευνα καταγράφονται κι άλλα τραγικά περιστατικά, όπως θανατηφόρες πτώσεις από γκρεμούς, ατυχήματα με αυτοκίνητα και τρένα, επικίνδυνες συναντήσεις στην άγρια φύση και απρόβλεπτοι πνιγμοί.
Η μανία των χρηστών ΜΚΔ για την αναζήτηση της τέλειας σέλφι φέρει ενίοτε ακραίους κινδύνους. Υποκινούμενοι οι τουρίστες από την επιθυμία για likes, shares και αναγνώριση, συνεχίζουν ακατάπαυστα την λήψη επικίνδυνων selfie αψηφώντας τους κινδύνους. Η λήψη της καλύτερης φωτογραφίας μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις ασφαλείας ή να εισέλθουν σε μη ασφαλείς περιοχές.
Ως αποτέλεσμα των τραγικών αυτών περιστατικών, οι τουρίστες επιβαρύνονται πλέον με υψηλά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης.
Τον Δεκέμβριο, μια 24χρονη γυναίκα σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να βγάλει μια selfie στην άκρη του φρουρίου Prabalgad στην Ινδία. Έπεσε από ύψος 60 μέτρων μέσα σε ένα φαράγγι.
Επίσης τον περασμένο μήνα, μια γόνδολα αναποδογύρισε στη Βενετία της Ιταλίας όταν μια ομάδα τουριστών αρνήθηκε να σταματήσει να βγάζει selfies και να καθίσει ήρεμα. Λίγες στιγμές πριν από το ατύχημα, ο γονδολιέρης ζήτησε από την ομάδα να μην μετακινηθεί, διότι επιχειρούσε έναν δύσκολο ελιγμό κάτω από μια χαμηλή γέφυρα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα Tour de France 2023, ένας θεατής που προσπάθησε να βγάλει μια selfie με διερχόμενους ποδηλάτες, μπερδεύτηκε στο τιμόνι ενός Αμερικανού αθλητή και προκάλεσε τη σύγκρουση 20 ποδηλατών, στη 15η φάση του αγώνα.
Νεαρές γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Από τους 379 θανάτους που σχετίζονται με σέλφι παγκοσμίως μεταξύ 2008 και 2021, το 37,2% αφορά τουρίστες και όχι ντόπιους. Οι πτώσεις από ύψος αποτέλεσαν το 49,9% των θανάτων, ακολουθούμενες από τις μετακινήσεις (28,4%) και τους πνιγμούς (15,3%).
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Η μέση ηλικία των «θυμάτων» selfies κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ήταν τα 24,4 έτη. Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν θανάσιμα σε πτώσεις από ύψος και σε συναντήσεις με άγρια ζώα, ενώ ο θάνατος των περισσότερων ανδρών συσχετίστηκε με κινδύνους που σχετίζονται μεταφορικά μέσα. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από selfie είναι η Ινδία (26,4%), οι ΗΠΑ (10,3%) και η Ρωσία (8,7%).
Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του Journal of Family Medicine and Primary Care, πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με selfies πιθανότατα δεν καταγράφονται, διότι δεν αναφέρεται η λήψη selfie ως η αιτία θανάτου.
Μερικοί προορισμοί που λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα
Το Πορτοφίνο στη βόρεια Ιταλία απαγόρευσε προσωρινά τις selfies σε ορισμένες περιοχές της πόλης πέρυσι για να αποτρέψει τον συνωστισμό στα στενά δρομάκια της. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ μετά το «άναρχο χάος» (όπως περιεγράφηκε) που προκλήθηκε από τουρίστες που μπλόκαραν την κυκλοφορία για να τραβήξουν φωτογραφίες.
Η JR West Railway Company της Ιαπωνίας απαγόρευσε τα σέλφι sticks στις πλατφόρμες της για να αποτρέψει ηλεκτροπληξία από την εναέρια καλωδίωση και την πτώση στις γραμμές.
Μετά από μια σειρά ατυχημάτων που σχετίζονται με selfies στη Βομβάη της Ινδίας, η κυβέρνηση θέσπισε «ζώνες selfie» σε ορισμένες περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παραλιών, τοποθεσιών φεστιβάλ και τουριστικών αξιοθέατων.
Στην Παμπλόνα της Ισπανίας, η λήψη selfie κατά τη διάρκεια του ετήσιου Running of the Bulls είναι παράνομη λόγω προηγούμενων συγκρούσεων θεατών με ταύρους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Υόρκη ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις selfies με αγριόγατες, εκτός εάν υπάρχει φυσικό εμπόδιο μεταξύ του ατόμου και του ζώου. Επίσης, ζητήθηκε από τους επισκέπτες της λίμνης Tahoe να μην επιχειρούν selfies με αρκούδα, καθώς το να γυρίσεις την πλάτη σου κοντά σε μια αρκούδα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Επίσης, ορισμένα μέρη έχουν τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες, έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε επικίνδυνες περιοχές και έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Ωστόσο, αυτά τα βήματα μπορεί να μην αντιμετωπίζουν πλήρως το υποκείμενο πρόβλημα.
Οι επικίνδυνες selfies αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας
Σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να παρουσιάζουν την επικίνδυνη λήψη σέλφι ως ανόητη και εγωιστική, κατηγορώντας συχνά το θύμα. Ωστόσο, οι selfies αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πράξη της λήψης ριψοκίνδυνων selfies θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας υγείας.
Με τον ίδιο τρόπο που οι προηγούμενες γενιές θεωρούσαν την οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς ζώνη ασφαλείας, την οδήγηση ποδηλάτου χωρίς κράνος και το κάπνισμα τσιγάρων «κανονικές» καθημερινές δραστηριότητες, ενώ αποτελούν πλέον κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έτσι και η λήψη selfie είναι ένα σύγχρονο ζήτημα δημόσιας υγείας.
Πηγή: euronews
Ειδήσεις σήμερα
Ιταλία: «Περιπολίες» και τεστ DNA για τις ακαθαρσίες σκύλων – Πώς θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες
Ρομπότ της Tesla διπλώνει μόνο του ένα μπλουζάκι – Είναι όμως αληθινό το βίντεο;
48 ώρες ατελείωτης τύχης για 3 ζώδια: «Κληρώνει» λαχείο με το τρίγωνο Ερμή-Δία