Μάλιστα, η τάση αυτή τείνει να συνεχισθεί και μετά την ενηλικίωση, πράγμα που δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μία παροδική φάση. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη ροπή των έξυπνων παιδιών να δοκιμάσουν κάνναβη και αλκοόλ στην αυξημένη περιέργεια και την τάση τους για πειραματισμούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Ουίλιαμς της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Open», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 6.000 παιδιά 11 ετών από σχεδόν 900 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Τα παιδιά αυτά παρακολουθήθηκαν, έως ότου έγιναν 19-20 ετών.
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Διαπιστώθηκε ότι στην αρχή της εφηβείας τα παιδιά με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις είχαν μικρότερη πιθανότητα να καπνίζουν τσιγάρο και μεγαλύτερη να πίνουν αλκοόλ, σε σχέση με τους λιγότερο προικισμένους συμμαθητές τους. Είχαν επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη τάση για χρήση κάνναβης. Οι μαθητές με μέσες σχολικές επιδόσεις ήταν πολύ πιθανότερο να κάνουν περιστασιακή ή μονιμότερη χρήση κάνναβης, σε σχέση με τους χειρότερους μαθητές.
Στο τέλος της εφηβείας οι εξυπνότεροι μαθητές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ τακτικά. Ήταν επίσης 50% πιθανότερο να κάνουν περιστασιακή χρήση κάνναβης και είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να κάνουν μόνιμη χρήση, σε σχέση με τους λιγότερο έξυπνους μαθητές.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «η διαπίστωση πως οι έφηβοι με υψηλή ακαδημαϊκή ικανότητα είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν τσιγάρο, αλλά πιθανότερο να πίνουν αλκοόλ τακτικά και να κάνουν χρήση κάνναβης, συμφωνεί με τα ανάλογα στοιχεία που υπάρχουν για τους ενηλίκους».
Οι επιστήμονες συσχετίζουν την εξυπνάδα με την τάση να είναι κανείς ανοικτός στις νέες εμπειρίες, αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις συχνά προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες, συνεπώς είναι ευκολότερο να έχουν πρόσβαση στο αλκοόλ ή την κάνναβη. Παραμένει πάντως ασαφές κατά πόσο τα ευρήματα της βρετανικής έρευνας ισχύουν και σε άλλες χώρες στον ίδιο βαθμό.