Το ανορθόδοξο αυτό πλάσμα μπήκε στη λίστα με τα πλέον ιδιαίτερα εξελικτικά ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered – EDGE) της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου, πιστοποιώντας όχι μόνο την ιδιαιτερότητά της αλλά και την απειλή για την εξαφάνισή της.
To γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και αιτήματα για καλύτερη προστασία της στις απομακρυσμένες ανατολικές ακτές της Αυστραλίας όπου ενδημεί.
Η πράσινη κόμη της γεννιέται από τα φύκια που μεγαλώνουν στο κεφάλι και το καβούκι της, γι’ αυτό και στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 αποτελούσε δημοφιλές κατοικίδιο. Οι χελώνες του είδους της (Mary River) ήταν πασίγνωστες και εμπορικά αχτύπητες στην Αυστραλία για περισσότερο από 20 χρόνια, πριν αναγνωρίσουν οι επιστήμονες πως πρόκειται ουσιαστικά για νέο είδος.
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Προσλαμβάνοντας οξυγόνο μέσω αδένων στο άνοιγμα που στα ερπετά λειτουργεί τόσο ως πρωκτός όσο και γεννητικά όργανα, η χελώνα μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για τρεις ολόκληρες μέρες. Ακόμα και αυτή η υπερδύναμή της δεν φαίνεται πάντως ικανή να τη σώσει από την εξαφάνιση, μια εξαφάνιση για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος.
Επιβίωσαν για κάποια εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, μετά ήρθαν τα γουρούνια και οι αλεπούδες και φυσικά ο άνθρωπος, συμβάλλοντας στον αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]