Όπως εξηγούν πηγές στο Eleftherostypos.gr, τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα και αν πράγματι όλα εξελιχθούν όπως ακριβώς διαφαίνονται, μέσα στο 2026 θα μπορούν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα πρώτα… γεωτρύπανα. Για τη Κρήτη συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι στα δυτικά και νοτιοδυτικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Από χθες μάλιστα, οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY έχουν βάλει σε εφαρμογή την δεύτερη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Υδρογονάνθρακες: Τι περιλάμβανε η πρώτη φάση του προγράμματος
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, και την πραγματοποίηση γεωχημικής έρευνας. Την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS (πλέον έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία TGS), για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY.
Η PGS ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εργασιών με απόλυτη επιτυχία, τηρώντας παράλληλα αυστηρότατα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο «ήπιας εκκίνησης» και η «ζώνη αποοκλεισμού». Οι τελικές εργασίες που διενεργήθηκαν υπερκάλυψαν την ελάχιστη δαπάνη που προέβλεπε η σχετική σύμβαση, ύψους 5,000,000 ευρώ, αλλά και το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών, καθώς προσκτήθηκαν συνολικά 7,789 χιλιόμετρα σεισμικών έναντι των 3,250 ελάχιστων απαιτούμενων.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Οκτωβρίου 2024, το επόμενο στάδιο ερευνών ξεκίνησε επίσημα χθες 10 Οκτωβρίου. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Διευκρινίζεται ότι έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, και πάλι σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης.
Οι έρευνες και τα οικόπεδα
Τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί σε Ιόνιο και Κρήτη είναι τα εξής: «Block 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» που έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» που έχει παραχωρηθεί επίσης στη Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.
Από τον Ιανουάριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, υλοποιήθηκαν 7 θαλάσσιες σεισμικές έρευνες (τέσσερις 2D και τρεις 3D), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ειδικά σεισμογραφικά σκάφη στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», «Ιόνιο» και «Block 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας». Με την ολοκλήρωση των θαλάσσιων ερευνών επιτεύχθηκε η χαρτογράφηση του υπεδάφους σε έκταση μεγαλύτερη των 12.583 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος
Κέρκυρα: Πώς δρούσε το κύκλωμα των εφοριακών – Ο λογιστής και οι εκβιασμοί
«Βόμβα» Χρυσοχοΐδη για χιλιάδες αστυνομικούς
OLYMPUS: Νέα Εποχή – Εργοστάσιο Παραγωγής Χαλλουμιού στην Κύπρο
Εξάρθρωση κυκλώματος στην Κέρκυρα – Χατζηδάκης: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!»