Επιπλέον προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για δωρεές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών προς συγγενικά πρόσωπα α’ κατηγορίας.
Βάσει των όσων έχουν ισχυριστεί και τα δύο κόμματα, μέσω της αύξησης των φόρων στα μερίσματα που υπερβαίνουν ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό, μέσω έκτακτης πρόσθετης φορολογίας στα κέρδη εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων και μέσω της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών μπορούν να εξασφαλιστούν επιπλέον φορολογικά έσοδα για να καλυφτούν οι δημοσιονομικές δαπάνες που θα προκαλέσουν οι εισοδηματικές ενισχύσεις και οι λοιπές παροχές που περιλαμβάνονται στα οικονομικά τους προγράμματα.
Ομολογία προθέσεων
Η πρώτη ομολογία των προθέσεων για την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και τη μείωση του αφορολόγητου των γονικών παροχών έγινε από τον τέως βουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Δραγασάκη. Πριν από 2 μήνες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του ως κυβέρνηση να χαμηλώσει σημαντικά το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για γονικές παροχές και για δωρεές χρηματικών ποσών σε συγγενικά πρόσωπα α’ κατηγορίας καθώς επίσης και να αυξήσει τη φορολογία των μερισμάτων.
Εντέλει, στην περίοδο προ των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε επίσημα στο οικονομικό του πρόγραμμα την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μερισμάτων πάνω από τα επίπεδα των 50.000 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την αύξηση του συντελεστή 5% που ισχύει σήμερα για όλα τα ποσά μερισμάτων, σε 10% για το τμήμα πάνω από τα 50.000 ευρώ και μέχρι τα 100.000 ευρώ και στο 15% για το τμήμα που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επιβεβλημένο να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και τις δωρεές προς συγγενικά πρόσωπα α’ κατηγορίας, κοντά στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, μίλησε την περασμένη εβδομάδα στον ΣΚΑΪ για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα υπερκέρδη ορίζονται με τον τρόπο που η Ε.Ε. τα προσδιόρισε και τα φορολόγησε σε πολλές χώρες. Δεν μίλησε πιο συγκεκριμένα για το ποιες επιχειρήσεις αφορά το μέτρο, επιμένοντας ότι η φορολόγηση αφορά αυτές που έχουν σημειώσει υπερέσοδα. Σε επόμενη δήλωσή της η κ. Τσαπανίδου αναφέρθηκε σε υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ των εταιριών ενέργειας και διύλισης, σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2022. Πάντως, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε επιπλέον, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα», σε «σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγάλες εταιρίες logistics», μιλώντας για κλάδους με υπερκέρδη.
Κλιμακωτή φορολόγηση
Ιδια κλιμακωτή φορολόγηση με αυτήν που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και το ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα. Βάσει των όσων ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Παν. Δουδωνής, τα μερίσματα -αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ- θα φορολογούνται κλιμακωτά με 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου ποσού που εισπράττει κάθε φυσικό πρόσωπο. Ενδεικτικά, βάσει των όσων ανέφερε:
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
- Ετήσια ποσά μέχρι 50.000 ευρώ θα εξακολουθούν να φορολογούνται με 5%.
- Ποσά πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με 5% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 10%, αντί για 5%, δηλαδή με συντελεστή διπλάσιο ή αυξημένο κατά 100%, για το τμήμα πάνω από τα 50.000 ευρώ.
- Ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 5%, για τα πρώτα 50.000 ευρώ, 10% αντί 5% για τα επόμενα 50.000 ευρώ (για το τμήμα πάνω από τα 50.000 έως τα 100.000 ευρώ) και με 15% για το υπερβάλλον ποσό, πάνω από τα 100.000 ευρώ.
Επιπλέον, βάσει των όσων αναγκάστηκε να αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα η κ. Ελένη Χρονοπούλου, έτερη υποψήφια Επικρατείας του Κινήματος, η φορολογία επί των κερδών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας θα αυξηθεί με την επιβολή έκτακτου φόρου, ενώ με ανάρτησή της στο Twitter παρουσίασε τις βασικές εξαγγελίες του φορολογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν επιπλέον και τη μείωση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ το οποίο ισχύει σήμερα για τις γονικές παροχές και τις λοιπές δωρεές χρηματικών ποσών και περιουσιακών στοιχείων προς συγγενείς α’ κατηγορίας. Η μείωση αυτή θα είναι της τάξεως του 50%, δηλαδή το αφορολόγητο θα περιοριστεί στα 400.000 ευρώ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του από τη Χίο, τόνισε ότι τα 2/3 των φόρων είναι έμμεσοι, που πλήττουν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, ενώ 150 εισηγμένες εταιρίες έχουν τριπλασιάσει τα κέρδη τους.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για δικαιότερη φορολόγηση, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων και τις γονικές παροχές. Οσον αφορά δε τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μίλησε για έκτακτη φορολογία «των ουρανοκατέβατων κερδών, τα οποία έκαναν οι ενεργειακές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και την οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει και η κυβέρνηση».
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν, εξάλλου, ότι η προγραμματική αναφορά σε φορολόγηση υπερκερδών σχετίζεται με τα υπερκέρδη των τραπεζών από την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ, που δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων και σε φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγών, παρόχων και διυλιστηρίων.
«Καμπανάκι» από N.Δ.: Δυσμενέστατες οι συνέπειες για την οικονομία
Ολες αυτές οι αναφορές των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις φόρων σε μερίσματα και κέρδη επιχειρήσεων σχολιάστηκαν επικριτικά από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Ακη Σκέρτσο και άλλα στελέχη του κόμματος, τα οποία δήλωσαν ότι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες φανερώνουν προθέσεις για εφαρμογή δυσμενέστερου φορολογικού καθεστώτος για χιλιάδες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Κύμα φυγής
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των στελεχών της Ν.Δ. εφόσον εφαρμοστούν οι εξαγγελίες αυτές θα έχουν ως συνέπεια να καταστήσουν τη χώρα μας μη ελκυστική για επενδύσεις από εγχώριους και ξένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ παράλληλα θα προκαλέσουν κύμα φυγής ήδη τοποθετημένων στη χώρα μας επενδυτών σε κεφάλαια ελληνικών επιχειρήσεων. Το κύμα φυγής θα κατευθυνθεί προς τις γειτονικές χώρες όπου το καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι και με τα σημερινά δεδομένα ευνοϊκότερο. Εξαιτίας αυτής της μεγάλου εύρους αποεπένδυσης που θα σημειωθεί, η ελληνική οικονομία θα χάσει την αναπτυξιακή της ορμή και θα κινδυνεύσει να επανέλθει σε ύφεση.
Ειδικά δε η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων θα προκαλέσει υπέρμετρες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα-μετόχους πάσης μορφής εταιριών, όπως οι Α.Ε., οι ΙΚΕ και οι ΕΠΕ.
Π.χ. για μια ΙΚΕ η οποία διανέμει ετήσια κέρδη 150.000 ευρώ, με τη μορφή μερισμάτων, σε δύο εταίρους της, από 75.000 ευρώ στον καθένα, η φορολογική επιβάρυνση εκάστου θα αυξηθεί από τα 3.750 ευρώ (5% επί των 75.000 ευρώ) στα 5.000 ευρώ (5% στα πρώτα 50.000 ευρώ και 10% στα επόμενα 25.000 ευρώ).
Εξάλλου, για μια ΕΠΕ που διανέμει ετήσια κέρδη 300.000 ευρώ, με τη μορφή μερισμάτων, σε τρεις εταίρους της, από 100.000 ευρώ στον καθένα, η φορολογική επιβάρυνση εκάστου θα αυξηθεί από τα 5.000 ευρώ (5% επί των 100.000 ευρώ) στα 7.500 ευρώ (5% στα πρώτα 50.000 ευρώ και 10% στα επόμενα 50.000 ευρώ).
Αφορολόγητο 800.000 ευρώ
Επιπλέον, οι προθέσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ να μειώσουν σημαντικά το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει για τις γονικές παροχές και για τις λοιπές δωρεές προς συγγενικά πρόσωπα α’ κατηγορίας, εφόσον γίνουν πράξη, θα έχουν συνέπεια να επιβληθούν φόροι ακόμη και σε χρηματικά ποσά που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Κι αυτό διότι αν το αφορολόγητο όριο γι’ αυτές τις χρηματικές δωρεές χαμηλώσει στα 150.000-200.000 ευρώ όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ή στα 400.000 ευρώ όπως σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, τότε σε πολλές περιπτώσεις οικογένειες που ανήκουν στη μεσαία τάξη θα καλούνται να καταβάλλουν φόρους για ποσά που μεταβιβάζουν τα μέλη τους μεταξύ τους! Κι αυτό θα συμβεί επειδή τόσο το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει σήμερα όσο και το νέο χαμηλό αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί χορηγείται και θα εξακολουθεί να χορηγείται εφάπαξ για όλες αθροιστικά τις χρηματικές δωρεές μεταξύ των ιδίων μελών.
Συνεπώς, λόγω της σημαντικής του μείωσης θα εξαντλείται πλέον πολύ γρήγορα και οι επόμενες δωρεές που θα γίνονται μετά την εξάντλησή του θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με τον συντελεστή 10% που ισχύει ήδη για ποσά μεγαλύτερα του αφορολογήτου!