Για τα επόμενα βήματα το ενδιαφέρον περνά στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Δεκέμβριο, όταν και θα δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, την ανεργία και το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, τουλάχιστον το βασικό επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 4% ως τον Ιούλιο, όταν και θα ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση.
Πηγές με γνώση των εξελίξεων επισημαίνουν ότι οι μειώσεις θα έρχονται με το «σταγονόμετρο», ώστε να μην έχουν αρνητικές συνέπειες, και ότι όλα θα εξαρτηθούν και από το πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, αν υπάρξει επιδείνωση των στοιχείων, θα ακολουθήσει περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη. Ολα βρίσκονται στη σκιά των μεγάλων διεθνών εξελίξεων (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) και το κατά πόσο θα επηρεάσουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Κριστίν Λαγκάρντ: Παράδειγμα η Ελλάδα
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν από την Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ, η επικεφαλής μαζί με τα 26 μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεδρίασαν στη χώρα μας μετά από 15 χρόνια, από το 2007. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η κυρία Λαγκάρντ έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τη «σκληρή δουλειά» που οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος προς τιμήν της κ. Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι «η Ελλάδα παρέμεινε προσηλωμένη στο να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Η αποφασιστικότητά της είναι ένα παράδειγμα από το οποίο μπορούμε να μάθουμε όλοι». Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανταμείφθηκαν με πλήρη πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων με περιορισμένο spread έναντι των γερμανικών τίτλων και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτό ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών». Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά το χαιρετισμό του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου, επεσήμανε: «Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλον, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι».
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕCONOMIST
Προτροπές για συνέχιση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων
Συγχαρητήρια για την πρόοδο αλλά και προτροπές για συνέχιση της προσπάθειας σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως η λειτουργία του Δημοσίου και η ταχύτερη μείωση του χρέους δέχθηκε η Ελλάδα στο Συνέδριο του Economist.
Πρώτος ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, από το πάνελ του Συνεδρίου όπου συμμετείχε με το υπουργό Εθνικής Οικονομίας, αφού έδωσε συγχαρητήρια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά την πολυετή οικονομική κρίση, θύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώτερο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας και θα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, για να εδραιώσει την ανάκαμψη της οικονομίας της. Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα πρέπει να βελτιώσει την απόδοση του ελληνικού δημοσίου, των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Πρότεινε επίσης:
– Να προχωρήσει ταχύτερη η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η πράσινη μετάβαση.
-Να συνεχίσει να προηγείται στην απορρόφηση και κυρίως την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, όπως είπε, είναι σφικτό σε χρονοδιάγραμμα και μη επαναλαμβανόμενο.
-Οι τράπεζες να συνεχίσουν να ενισχύουν την κερδοφορία που ενισχύεται σήμερα και από τα υψηλά επιτόκια του ευρώ, και να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Πάνω από όλα ζήτησε η Ελλάδα να συνεχίσει με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, στην οποία οφείλει μεγάλο μέρος της ανάκαμψης που είχε τα τελευταία χρόνια.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Μάρτιν Μίστρεμπος, αλλά και το μέλος της ομάδας του ESM για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι, πρότειναν η χώρα να δώσει περισσότερο βάρος στη μείωση του χρέους της μέχρι και το 2032.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετούμενος με τη σειρά του τόνισε ότι είναι βούληση και της κυβέρνησης και ιδίου η χώρα να συνεχίσει τη συνετή οικονομική πολιτική, ανεξάρτητα από τις προτροπές του ESM και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ, είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τόνισε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στη συνέχιση και ολοκλήρωση της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, μέσα από τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Τα «αστυνομικά» μέτρα που παίρνει ο Κασσελάκης
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές